Grønsag

Broccoli - Brassica oleracea var. italica

Broccoli - Brassica oleracea.

De strammer fra Italien.

Det er en et - to årig plante.
De bliver omkring 80 - 90 cm. høje.
De vil gerne stå solrigt.

Broccoli er rig på på A-, C-, E- og nogle visse B-vitaminer samt jern.

De blomster der kommer hvis der ikke er kommet brocoli,
og de er gået i stok i stedet for, ja så er de fin gule.
De vil gerne have meget vand og gødning.
Gødning giver jeg ca. hver 14 dag.

Broccoli kan holde i 1- 2 uger i køleskabet, gerne i en plastpose.
De kan også fryses ned.
Pas på med at ligge dem sammen med andre frugter, som tomater og æbler.

Formering:
De kan sås via frø.
Jeg sår dem her i februar - april.
Jeg starter med at tage en potte og så fylder jeg den med så- og priklejord.
Så gør jeg jorden fugtig, men ikke våd, fugtig.
Dernæst tager jeg frøene, og ligger dem ud på jorden.
Så tager jeg ca. 1/2 cm joder og ligger over dem.
Igen fugter jeg jorden.
Jeg putter en pose over.
Stiller dem lyst.
Ved omkring 18° - 25°.
Og sørger for, at de er fugtige og at lufte ud ved den hver dag.
Der går ca. 7 - 14 dage, førend at de spirer.
Når de er spiret og har fået et par blade udover kimbladene.
Sætte jeg dem lidt kølinger i min udestue.
Og begynder at prikle dem ud i hver deres potter.
det er en god ide at fjerne alle alle de svage planter.
Der skal gå ca. 2 uger før de sætte på friland og der ikke er mere frost.
De skal sættes ca. 2,5 cm under der hvor de står i potten.
Der går ca. 2 mdr. fra såning til høsten af broccolien er klar.

Problemer:
Hvis de begynder at blomstre, i stedet for at komme med broccoli,
kan det være fordi de, har stået for tæt, eller ikke har fået vand nok.
Her kan man prøve at skære blomsterne væk og se om den starter forfra.
Kållaven, men dem kan man slippe af med ved at lægge en fiberdug over.

Men hvis de går i stok og blomstre og bierne kommer forbi,
kan der jo laves frø til de næste par år.

Nederst på siden har jeg lavet en lille video om hvordan jeg sår frø fra Broccoli.


IMG_2348Læs mere...
Comments

Forårsløg - Ishikura - scallions - Spring onion

Forårsløg Ishikura - Scallions.

De stammer fra Asien.

Der findes både hvide og røde forårsløg.

A-vitamin, vitamin C. og indholder de sunde kostfibre,
Forårsløg skulle have meget mere, end et alm. løg

De vil gerne stå i fuld sol.
De bliver omkring 15 - 20 cm. høje.

Gødes ca. hver 14 dag.

Forårsløg holder ca. 10 dage i køleskabet,
Vil gerne stå med på deres rødder i en pose.
De kan også fryses ned.

Formering:
Via frø.
Jeg sår dem gerne her i marts - august.
Men hvis du sår dem sent, skulle de kunne holde til næste forår.
Startes gerne 8 - 10 uger førend at de skal plantes ud.
Jeg tager en potte med plante jord alm.
Gør jorden fugtig, ikke våd så det driver.
Her efter lægger jeg frøene på jorden.
Jeg trykker dem let til jorden.
Jeg dækker dem med ca. 1 cm jord.
jeg stiller dem lyst.
ved ca 18° - 21°.
Der går ca. 10 - 20 dage førend at de spirer.
De kan sås på friland omkring april.
kan spises ca. 12 uger efter såning.

Du kan også købe nogle forårsløg i supermarked,
Og sæt selve løget i jorden og spise det grønne ca 5 cm.
Så vil der komme nye fine blade op. Så ingen spild.

Det samme gælder på dem du sår ude,
hvis du nøjes med at tag det grønne, kan du have forårs løg i mange år ude.

Problemer:
Løg fluen. Men som ved blomkål, kan du dække med en fiberdug.

Jeg har lavet en lille video, for neden af siden hvor jeg viser hvordan du sår dem fra frø.


IMG_7279Læs mere...
Comments

Bønner - Phaseolus vulgaris - Beans.

Bønner - Phaseolus vulgaris - Beans.

De stammer fra Syd og Mellemamerika.

De kan blive omkring 1 meter, kommer an på hvilken sort du har købt.
Det er en etårigplante
Smukke hvide blomster, du kan se et billede længer nede af siden.
Der findes mange bønner røde, grønne, hvide osv.

De skulle indholde B-vitamin, E-vitamin og C-vitamin samt selen, jern, kalium, kalk og folat.

De vil gerne have det varmt
Og gerne stå i solen.

Bønner holder sig ca. 5 - 6 dage i køleskabet.
De kan fryses.

Formering:
Dette kan gøres via frø.
Jeg lægger dem i blød i lunken vand i ca. 12 timer.
Jeg tager en potte med jord i .
Som jeg gør fugtig, ikke våd men fugtig.
Dernæst tager jeg bønnerne og lægger dem på jorden.
Jeg trykker dem let til jorden.
Kommer så ca. lidt over frøet tykkelse, 3 -4 cm. jord over.
Fugter jorden igen.
Sætter en pose over.
Stiller dem lyst.
Gerne ved ca 15° 20°
Holder øje med at de er fugtige.
Lufter ud i posen, hver dag.
Når de har spiret, og er kommet med et par rigtige blade,
udover kimbladene tager jeg dem ud af posen.
Der går ca.10 - 20 førend at de spirer.

De skal helst ikke sættes ud førend, at jorden er over 10°
og gerne varmer.

Problemer:
Bladlus, Snegle.


Jeg gemmer nogle af bønnerne, så jeg har til, at så næste år.

IMG_8631Læs mere...
Comments

Chili - Capsicum.

Chili - Capsicum.

De stammer fra Mexico.

Der findes 25 arter og mange slags.
Med mange styrker, som køre efter en skala, der kaldes scoville.
De findes også i mange farver og forme.
Røde, sorte, gule, grønne osv.
De kan blive fra 20 cm - 2 meter vil jeg tro.
Det er en flereårig.

De komme med nogle små fine blomstre,
Som skal pilles af, altså de første 5 - 6 stykker.
Dette gøres for, at planten ikke bruger krudt på blomsterne,
men bruger det på, at lave en stor og kraftig plante.

Formering:
Dette gøres via frø.
Jeg sår mine i februar - marts,
men mange begynder længe før, men så skal de under lys.
Jeg tager en potte med så- og priklejord i.
Så gør jeg jorden fugtig, ikke våd, men fugtig.
Dernæst tager jeg de frø jeg vil så, lægger dem oven på jorden.
Trykker dem let til, jorden.
Så strøer jeg et let lag jord over dem, ca. 1/2 cm.
Og fugter jorden igen.
Jeg sætter dernæst en pose over.
Sætter dem lyst.
Ved ca. 18° - 25°.
Og holder øje med at de holder sig fugtige.
Samt jeg tager posen af hver dag,
så der ikke kommer for meget kondens, inde i posen, så frøene rådner.
Nå der er spiret efter ca. 7 - 14 dage.
Når de har 2 bladpar ud over kimbladene,
Tage jeg dem ud af posen og planter den over i hver deres potte.

Chili er en frugt, ligesom tomat og agurk er det.
Det er noget med sukker indholdet der bestemer det.
Chili kan holde sig i køleskabet i 1 - 2 uger
De kan fryses ned hele
De kan også tørres

Problemer:
Gule blade. Det kan være fordi at den får for meget vand, for lidt lys.
Bladene krøller. Måske spindemider, eller lus.
Blomsterne falder af. måske den skal stå lyser.

IMG_9625
Læs mere...
Comments

Porre - Allium porrum.

Porre - Allium porrum.

De stammer fra Sydeuropa.

Det er en to årig plante.
De kan blive op til en god meter.
De store planter kan tåle frost.

Der findes mange slags, vinterporre, efterårsporre og sommerporre.

De vil gerne have noget gødning, under væksten ca. hver 3 uge.
De vil også gerne hyppes, som kartofler.

Porrer indeholder A- og C-vitamin,
samt store mængder antioksidaner, som er flavonoider.

Porre holder i 14 dage i køleskabet.
De kan også fryses ned.

Formering:
Via frø.
De sås i februar - marts.
Så kan de ca. høstes i august.
jeg tager en potte med pottemuld i.
Gør jorden fugtig.
Jeg strøer frøen ud over jorde, med lidt mellemrum, mellem frøene.
Trykker frøene let til jorden.
Jeg dækker dem med ca. 1/2 - 1 cm jord.
Jeg stiller dem lyst. og køligt
Jeg sætter en pose over.
Husk de små planter tåler ikke frost.
der går ca. 3 mdr. før de er store nok til at sætte ud i jorden.
Og holder øje med at der bliver luftet ud hver dag,
samt at de er fugtige. Men ikke våde.
Når kimplanteren er store nok prikler jeg dem ud,
så de ikke står for tæt, så de kan udvikle sig.

Du kan lade porreplanten blive stående,
og vente på at den går i stok.
Så vil der komme en smuk blomst.
En kugle, der vil blive bestøvet,
Til sidst vil der så, komme frø på den.
Her kan du samle frø, til dine afgrøder, til de følgende år.

Problemer:
Rust, også kaldt porrerust. Men det kan spises.
Porre møl.
Knoporm.
Så hold øje med dem.

Jeg har lavet en lille video om hvordan, jeg sår frø fra dem. Den ligger nederst på siden.


Herunder ses de små porre.

IMG_8808Læs mere...
Comments

Blomkål - Brassica oleracea var. botrytis

Blomkål - Brassica oleracea.

De stammer fra Asien.

De bliver omkring 60 - 80 cm. høje

Blomkål har et højt indhold af C- og K-vitamin samt vitaminerne B6 og pantotensyre.
Den har også et stort indhold af mineralerne fosfor, kalium og kostfiber.

De kan holde ca 1 mdr. i køleskabet i en plastikpose.
De kan nemt fryses ned.

De fås i flere farver hvide, grønne
Hvis man lader et blomkålshovede stå, vil den gå i stok,
altså der vil vokse stiklinger op af hovedet på den,
her vil der kommer blomster på og
her vil du så kunne høste dine egne frø, til det næste års forbrug og lidt til

De hvide sommerfugle, kållaven kan holdes væk med ved at lægge en fiberdug over.

De vil gerne stå i en god jord,
der ikke er for kompakt men heller ikke for løs, lige i mellem.

De vil gerne have varme, også i jorden.
Hvis temperaturen kommer under 7° i længer tid,
kan de have problemer med, at udvikle blomkålshovedet.
Men perioder hvor temperaturen er over 20°
heller ikke så godt da kan bladene vokse sig op gennem blomkålshovede.
Så nej det er jo ikke nemt.

En god ide er, at vente med at udplante dem,
til efter grundlovsdag så er vi næsten sikker på at frosten er slut.

Formering:
Via frø, dette gøres ved at så dem inde i marts - april.
Du bør tage flere frø end du vil, have af planter,
Da mange af dem ikke er gode nok, heller ikke vil spirer.
Og at de svage planter skal sorteres fra, nå de skal prikles ud.
Jeg tager en potte med så- og priklijord, gør jorden fugtig.
Lægger frøene på jorden i potten. Med ca 2 - cm mellemrum.
Herefter trykker jeg frøene let til jorden.
Drys et let lag jord over den ca. 1/2 cm.
stilles køligt gerne under 18°.
Lyst.

Der vi gå ca 4 - 5 mdr. førend af de er klar til høst.

De bør sås af flere hold, da de ikke holder længe ca en 3 -4 uger.
Så er det en god ide at have et nyt hold klar.
med ca 4 ugers mellemrum, så vil du have blomkål og et pre mdr.

De vil ikke så gerne tørre ud, så hold øje med at de er fugtige og ikke våde.
De tåler ikke at blive stresset, da det vil påvirke deres hoveder.

Når hovedet begynder at forme sig, mellem de øverste blade,
tages bladene tættes hovedet, knækkes disse halvt over
og skubbes ind over hovedet så, hovedet ikke får for meget sol og forbliver hvidt.

De bør høstes når hovederne er faste.
og ikke er begyndt at gå fra hinanden i blomkålshovedet.
Altså at det virker løst det hvide.
der skal gerne tages nogle blade med under hovedet når det høstes,
Da det holder bedere på blomkålshovedets holdbarhed.

Man må helst ikke, som med kartofler ikke benytte det samme sted,
til at plante blomkål, der skal helst være sædskifte,
så helst ikke tilbage til, samme jord plads, før der er gået ca. 4 - 5 år.

Problemer:
Kållaven øv øv hold øje med dem.
Jordloppen.
Samt kålfluen.

Jeg har lavet en lille film og såning og pasning af blomkål. Den er nederst på siden.


Det enste billede jeg lige havde af et blomkål.

IMG_2319Læs mere...
Comments

Citrongræs - Cymbopogon.

Citrongræs - Cymbopogon.

De stammer fra Indien og Sydøststasien.

Der findes hvis forskellige citrongræsser.

De bliver omkring 30 - 60 cm. høje.
Den dufter af citron.
Det er en flereårig plante.
De skulle rimelig hurtig vokesende.

Der kommer sjælden blomster.
Hvis planten begynder, at se tør ud, bør den flyttes til et sted med mindre sol.

De elsker lys, gerne et solrigt sted, gerne med omkring 6 - 8 timer sol hver dag.
Samt masser af varme.
Ved omkring 20° - 25° og gerne mere.
De skal holdes fugtige og tåler ikke at tørre ud.
Men de må heller ikke overvandes, og stå med fødderne i vand.
De vil godt have et ordenligt dræn.

De kan høstes når den nederste del begynder at svulme op.

Formering:
Kan gøres fra stiklinger.
Men det kan også gøres fra frø.
Sås gerne i februar - april. Jeg tager en potte med så- og priklejord i
og gør jorden fugtig, ikke våd.
strørre frøene ud over jorden.
Trykker frøene let til.
De skal bare have et tyndt lag jord over sig.
Jeg sættter en pose over mine
og holder øje med at der ikke bliver for fugtig derinde, så lufter ud hverdag.
Stilles lyst, ved omkring 15° - 20°.
Spirer efter ca. 15 - 30 dage.
Husk at holde jorden fugtig.
og kan så høstes i juli - oktober.

Kan sættes ud omkring grundlovsdag, så kommer der nok ikke mere frost.
Samt via deling.

Problemer:
Pas på spindemider så hold godt øje

Ernæringsmæssigt:
Den er en rig kilde til folat, magnesium, zink, vitamin A og C
folinsyre, kobber, phosphor, jern, calcium, kalium og mangan.
Det bærer også små spor af vitamin B.

Den kan hjælpe på:
At fremme fordøjelse
Bekæmpe depression
Lindre hovedpine relateret til stress.
Linder migræne.
Øge dit immunforsvar
Reducere kolesterol
Rense og afgifte kroppen
Om det virker, det ved jeg ikke, det må du jo prøve dig frem til.

Citrongræs kan bruges til te, madlavning
Bladene kan tørres.
De skulle også have en skræmende effekt på hvidefluer ( mellus ).
Og myggene er hvis heller ikke så vilde med den.

Nogle af de arter der findes.
Cymbopogon citratus
Cymbopogon winterianus,
Cymbopogon Flexuosus og
Cymbopogon nardus

Her nederst på siden, har jeg lavet to små lille video om hvordan, jeg sår dem fra frø og hvordan jeg laver stiklinger af dem.


Her ses citrongræs, som købt her hjemme uden top.

IMG_2320Læs mere...
Comments

Gurkemeje - Turmeric - Curcuma longa.

Gurkemeje - Turmeric - Curcuma longa.

De stammer fra Indien.

De bliver omkring 50 cm. høje.

De skal stå i fuld sol og have meget varme. 20° - 25°.
Gødning ca hver 14 dag sommeren igennem.
Meget vand. de vil gerne være fugtige, men vil ikke soppe i vand.
De skal stå frost frit, da rødder og plante ikke tåler frost.
Når rødderne vokser, må de ikke tørre ud.
De vil gerne være i et fugtigt miljø. men du kan jo over bruse dem med vand.
Så de skal helst have et godt dræn.

Der går omkring 6 - 9 mdr. for at rødderne, er store nok til at formere sig.
Hvis du tager det du skal bruge.
Kan du straks sætte resten af roden + planten tilbage, så den kan gro videre.
Det vil være en fordel at vente et par år med at tade af den, og har du plads nok.
Så vil du være selv forsynede.

De indholder curcumin som er eten antioxidant
Antikoagulerende, Bakteriehæmmende, Stimulerer galdesekretionen, Curcuma CaesiaCurcuma Caesia Curcuma longa:
Blodfortyndende, Kolesterolsænkende, Kredsløbssimulerende,
Antioxidant, Krampeløsenede, Inflammationshæmmende osv.
Om det virker ja det må du jo selv prøve om det gør.

Jeg har fundet nogle af dem der findes:
Curcuma Caesia den sorte der kommer med den pink blomst.
Curcuma longa den gule der kommer med en hvid blomst.
Curuma Zedoaria den hvide som kommer med en ??
Curcuma vendu den orange som kommer med en ???
Curcuma amada
Curcuma rotunda
Curcuma domestica
Curcuma zanthorrhiza
Her er bar nogle af den jeg har fundet og der er sikkert mange mange flere.
Om de alle bare er underarter, det ved jeg faktisk ikke.
Men de er gode til at lave farve i karryen.

Gurkemeje kan holde 2-3 uger i en plastpose i køleskabet.
Den kan også fryses ned.


IMG_9143Læs mere...
Comments

Ingefær - Ginger - Zingiber officinale.

Ingefær - Ginger - Zingiber officinale.

De stammer fra Indien og Kina.

De kan blive omkring 1 - 3 meter høje.
De skulle være langsomt voksende.

De vil gerne stå lyst og meget varme.
Masser af vand og et rigtig godt dræn. 20° - 25°.
Samt masser af gødning.

Når rødderne vokser, må de ikke tørre ud.
De skal holdes fugtige men ikke våde.
De vil gerne være i et fugtigt miljø. men du kan jo over bruse dem med vand.
Så de skal helst have et godt dræn.

Der går gerne omkring 8-10 mdr. fra du sætter ingefær roden.
Til den har udviklet flere rødder og kan graves op.
Når alle bladene er døde, ja så er din ingefær klar til høst.
Hvis du tager det du skal bruge.
Kan du straks sætte resten af roden + planten tilbage, så den kan gro videre.
Det vil være en fordel at vente et par år med at tade af den, og har du plads nok.
Så vil du være selv forsynede.
Husk de tåler ikke frost.

Ingefær indeholder antioxidanter og
Ingefær er en fantastisk kilde til at få A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitaminer, magnesium,
kalium, fosfor, silicium, jern, natrium, calcium, zink og beta-caroten.
Den kan anvendes både pulveriseret, tørret, frisk og som olie eller saft.

Den bruges blandt andet mod fordøjelsebesvær, diarré, kvalme og betændelse,
Den skulle også styrke immunforsvaret, menstruationssmerter,
hovedpine samt muskel- og ledsmerter
men også som en del af kosten i forbindelse med tarmkræft, diabetes og hjertekarproblemer.
Så ingefær en plante med mange fordele.
Og om det passe ja det må du selv tage stilling til.

Ingefær kan holde 2-3 uger i en plastpose i køleskabet.
Den kan også fryses ned.

Gødning, de vil gerne gådes hele sommeren ca. hver 14 dag

Hvis du gerne vil have den til at blomstre, ja så skal du have tålmodighed.
De vil først blomstre efter et par år.
Blomsten skulle ikke være noget særligt, men grøn, lyse gul.
Bladene skulle dufte, når du rører ved dem.

Om vinteren eller når bladenvisner væk, skal den ikke have meget vand.
Kun lige så den holdes fugtig. Ellers vil ingefær knoldene rådne.
Den tåler ikke frost.

Formering:
Dette gøres ved en ingefær knold. Der gerne lægges i jord omkring februar.

Nederst på siden, har jeg lavet en lille video om, hvordan jeg sætter deres rødder i jord.


Skærmbillede 2018-03-17 kl. 19.12.24
Læs mere...
Comments

Kartoffler - Solanum tuberosum

Kartofler - Solanum tuberosum.

De bliver mellem 25 - 100 cm. høje.

De stammer fra Andesbjergene i Peru og Chile.

Det er en 1 årig plante.

Det er nok en af verdens mest dyrkede afgrøde.
Der findes utrolig mange sorter,
der er store, små, blå, røde, hvide, gule, runde, lange,
spise, bage, koge, tidlige, sene, smag.
Altså der er et hav at vælge imellem.
Så det er jo bare at gå igang med at prøve dig frem.

Blomsterne er som regel hvide,
på sava alm. kartofler
og på aspargeskartofflerne bliver de lyslilla.
Når kartoffel planten har blomstret
og er ved at afblomstre så er det som regel tegn på,
at det er tid til at høste.
Der går a 2 uger fra de blomstre til de er klar.

Det grønne der er over jorden er meget giftig,
samt de kartofler der har ligget over jorden,
som er blevet grønne.
De må ikke spises da de vil indeholde solanin og chaconin,
som er giftstoffer af typen glykoalkaloider.
Er det kun en lille plet, mindre end en tokrone,
kan man ifølge
Fødevarestyrelsen nøjes med at skære det godt væk.
Spiser man grønne kartofler kan man få hovedpine,
mavesmerter og diarré..
Det er jo også en af grundene til at man hypper kartofler.

Viser lige et billede når jeg får sat mine engang hen på foråret.
De kan sættes i potter, højbede, direkte i jorden.
Når man som mig sætter kartofler i højbede.
Ja så skal man huske,
at der ikke må stå kartofler i det samme højbed år efter år.
Der skal helst gå omkring 4 år førend,
at der kommer kartofler i det samme højbed igen,
det er også en af grundene til at vi har lavet 4 store højbede.
Med mindre, at der sået spinat i bedet om foråret,
så har der jo været sædskifte i,.
Så er det jo kun hvert 3 år
og igen tideligt i med kartoflerne
og hurtigt op og så ned med en gang ærter også videre
Lægning af kartofler, kartofler kan sættes med forskellig afstand,
mange planter på et areal, giver små kartofler, færre planter,
giver større kartofler.
En god afstand er 2 rækker på et 120 cm bredt bed
og med 35–40 cm afstand i rækken.
Læggedybden er er ca. 8–10 cm.
Jeg venter gerne med
at lægge mine kartofler når jordtempreturen er omkring 8 grader,
og der ikke er så meget nattefrost tilbage.
Selv om at de godt kan tåle lidt frost
og her gælder det jo bare om at hyppe dem så,
det meste af toppen er dækket.
Jeg ligger også gerne en fiberdug over hvis der loves frost om natten.

En af grundene til at der forspires det er at,
man på den måde kan være heldig at,
planten er så stor henne på sommeren,
at det ikke skader kartoflerne at der kommer kartoffelskimmel i dem,
da kartoflerne under planter er så store at du sagtens kan skære,
de angrebet toppe af og så stadig bevare høsten under jorden.
Eller det vil sige
at det bare gælder om at få de toppe med kartoffelskimmel
af så hurtig som muligt,.
Og så bare så langt fra haven,
direkte på losseren med det.
Skimmel kommer som regel sidst på sommeren midt juli,
hvis vejret bliver fugtig og varm.

Jeg vælger gerne Sava da de giver et meget godt udbytte,
og kommer middeltidlig, samt så er de moderat over for kartoffelskimmel.
Når jeg graver kartofler op, ja så tager jeg kun de kartofler,
jeg skal bruge resten lader jeg ligge under jorden.
Og helst med top på,
det vil sige at jeg graver skråt ind under planten
og kun tager dem jeg skal bruge.
Sidste år måtte jeg have mine kartofler i nogle kartoffel potter,
da vi var ved at lave nogle nye højbede.
Det var bare ikke nogen succes da der kom flere myreboer i dem,
så ja jeg måtte smide dem ud, øv øv.
Jeg lægger mine til forspiring omkring d. 1. marts, hvert år.
Det tager ca. 3 - 6 uger
at få gode spirer på ca. 1 cm. lange er godt, ved ca 10 - 15 grader.
Der går ca. 80 - 100 fra du lægger kartoflerne, til de er spiseklar.
Men i år, har jeg prøvet at sætte nogle af dem i nogle avisrør.
for det første for ikke at beskadige rødderne, når de skal sættes ud,
og så for at komme nogle uger før i gang,
så jeg regner med at jeg kan sætte dem ud en gang i maj.
I en jord der har været dækket af noget plastik,
så burde jorden være over de der 8 grader.

Lægge kartofler der har ligget i solen
og er blevt grønne her en meget større modstands dygtig.
Husk at de skal vandes og gødes,
jeg vander med regnvand når solen skinner hele dagen og det ikke regner,
gødning gives ca hvert 14 dag.

Nederst på siden, har jeg lagt en lille film ind om hvordan,
jeg læger Kartoffler - Solanum tuberosum til spiring og lidt om hvordan,
jeg hypper dem, samt lidt om kartoffler i al almindelighed.

Her ses mine Asparges, som er lagt til forspiring. .

IMG_4213Læs mere...
Comments

Tomater - Solanum Lycopersicum

Tomater - Solanum Lycopersicum.

De stammer fra Andesbjergene eller måske fra Mexico.

ja der er rigtig mange slags at vælger imellem.

I år 2014 havde jeg valgt en del forskellige, jeg startede med at sætte den i det tidelige forår,
jeg startede allerede sidst i januar.
Jeg sætter altid rigeligt med frø, så der er rigeligt hvis der er nogle der går ud, eller ikke spirer.
Jeg flytter dem fra de små drivhuse jeg har når de har fået 3 - 4 blade så kommer de op i nogle ca 12 cm potter.
De står i et sydvendt vindue.
Omkring marts er de blevet så lange og ranglet at jeg plantede dem om i de samme potter,
men jeg puttede det halve af tomatplanten ned under jorden, det har jeg ellers aldrig prøvet før,
men det er de flotteste tomatplanter jeg har lavet,
det har været dem med de trykkeste og kraftige stammer, virkelige rigtige flotte planter
og de har givet rigtig godt, hos alle dem jeg har foræret dem til.

De har et højt indhold af A, C og B - vitaminer zink og jern samt en række carotenoider,
hvorfra især lycopen menes at kunne forbygge en række kræftformer og det gælder alle former for tomater,
selv ketchup skulle give en væsenlig laver forekomst inde for en lang række kræft former,
informationerne er hentet fra gyldendals den store danske.
Om det virker ja det er jo det.

De er en del af natskyggefamilien ligesom kartofler.
Aller sidste deadline er 1 juli, med at så, hvis der skal nå at komme nogle tomater ud af det.
Hvis man vil have tomaterne til at smage af noget, så skal de ikke have så meget gødning og spar på vandet, jeg gøder mine ca. hver 14 dag.

Man kan se hvis de mangler gødning, da de vil blive blege at se på, jeg vander næsten kun når, de hænger lidt med bladene.
Det siges at det er rigtig god gødning at lægge afklippet græs, ind som jorddække i løbet af sommeren.

Jeg planter mine tomater i plante sække, hvor jeg skærer hul igennem posen, så rødderne kan komme lige så langt de ønsker, ned i jorden.
Pas på kartoffelskimmel, det skal fjernes med det samme så det ikke smitter videre,
Husk at der skal luftes ud, min dør og vinduer står åben hele sommeren på nær hvis der kommer storm,

Man knækker de nederste grene af i løbet af sommeren, og hver dag skal man tjekke om der er er kommet små nye skud
de sidder i hvert gren hjørne for de skal knækkes af og der knækkes bag over,
hvis de ikke tages af kommer der bare nye toppe og det vil blive et vildnis, men der må heller ikke tages for mange grene af,
for det kan også tage smagen af tomaterne.

Til september tager klipper man toppen af, så de tomater der sidder tilbage kan nå at modnes.

Har læst at det er en rigtig god ide at sætte basilikum ned blandt tomaterne, da de skulle holde det meste utøj væk,
men har også læst at tagetes skulle være gode, mod utøj, men jeg ved at dræber snegle til gengæld elsker tagetes.

Mine tomater står i drivhus og når jeg sætter dem ud i maj - juni, når der ikke er mere nattefrost,
ja så sætter jeg snore rundt om dem, med nogle store løkker, så de kan vokse op af snoren,
der vil ikke gå lang tid før end, at de lige skal have drejet snoren rundt, igen et par gange
og dette gør jeg hver gang at de vokser og er ved at falde.

Tomater kan også dyrkes i potter på friland, men husk at vælge nogle sorter, der kan tåle at stå på friland.

I år 2015, har jeg sat frø i februar og det gør jeg ikke igen,
de næste år sætter jeg dem først i marts ellers bliver de for lange og har hørt at de så ikke vil sætte så mange tomater.

Desværre er det ikke mine egne billeder, da der gik sommerfuglelaver i alle mine tomater,
de nåde næsten at spise alle mine tomater og blade, så det hele ligner noget der er løgn,
så jeg vil i dag rive det hele op med rod og så håbe på at der er nogle der kan overleve.
Så det er en meget lille høst vi har fået i år, men vi har da fået nogle ud af det hele.
Men jeg har læst at, hvis jeg planter / sår nogle morgenfruer, de skulle holde kålsommerfuglen væk.
Så jeg har smidt en masse frø i bunden af drivhuset.
Og så må vi jo se om det virker.


Forneden af siden har jeg lavet to små videoer om hvordan jeg sår frø fra dem. Samt binder, nipper og planter dem.


San Marzano, flasketomat, købt ved albinusfrø.dk

Skærmbillede 2014-10-11 kl. 17.03.52Læs mere...
Comments

Trætomater - Tamarillo - Cyphomandra betacea

Trætomater - Tamarillo - Cyphomandra betacea.

De stammer efter sigende fra Andesbjergene i Peru.

De kan bruges til både salat og i madlavning.
Det siges at de i eksotiskeretter giver en mere sød og mere eskotisk smag, de kan også spises friske,
har ikke selv prøvet dem, da mine kun er toårig planter, jeg satte fra frø i sommeren 2012,
De skulle ikke give noget før, at de er omkring 2 år og så vil de give i de næste 5 - 7 år før, at de skal skiftes ud til nye planter.

Frugten er på størrelse med et hønse æg og er lidt spidst i den ene ende, de kan have nogle grønlige samt brune streger,
De bliver ca. 8 - 10 cm lange.
Farverne i frugtkødet varierer også meget det kan være fra gult til sort.
Skindet er meget bitter så det spises ikke.
Frugten har et højt indhold af C - vitaminer men det går til spilde ved opvarming.

De kan blive op til 6 meter, men de bliver for det meste omkring 2 - 3 meter høje,
dem jeg har i drivhuset ja de har en højde på omkring 2 meter og nogle kæmpe blade.

Det siges, at de lugter af moskus.
Jeg synes, de lugter.
Hænderne lugter forfærdeligt, når jeg har rørt ved dem.

De skal holde en temperatur på omkring 15 - 18 grader året rundt
og det bliver svært til vinter, da jeg har sat mine i drivhuset,
men håber at de vil overleve ved at jeg pakker dem ind i bobbeplast,
men nu må vi se, om det vil lykkes mig.

Formering:
De kan formeres ved frø eller stiklinger.

De får nogle enorme stammer jeg vil mene at mine er ca. 3 - 4 cm i omkreds.

De kan blomstre hele ået rundt, og de sættes igang ved køligere vejr.

Blomsterne skulle være hvide med et svagt lyseblåt skær,
og skulle være klokkeformet og skulle være selvbestøvende og dukker op i klaser på 5 stk.
det tager flere mdr. før at frugterne bliver modne.

Trætomaterne vokser rigtig meget og er meget gødnings krævende
og jorden skal helst være fugtig, men de må ikke stå og soppe i vand.

Der hvor planten kommer fra udtynder de gerne for grene,
altså de udtynder de nederste grene som på en tomat plante,
når de har båret frugt og fra frøplante skærer de dem gerne ned til en meters højde,
så de bliver stærkere.
Jeg vil prøve at skære en af mine ned til en meter og så se hvad der sker, jeg har fem planter nu i drivhuset.

Forneden af siden, har jeg lavet en lille video om, hvordan jeg laver stiklinger af den.


Her ses udviklingen. Og det skal siges at de vokser meget.

IMG_1903Læs mere...
Comments