Chili - Capsicum.

Chili - Capsicum.

De stammer fra Mexico.

Der findes 25 arter og mange slags.
Med mange styrker, som køre efter en skala, der kaldes scoville.
De findes også i mange farver og forme.
Røde, sorte, gule, grønne osv.
De kan blive fra 20 cm - 2 meter vil jeg tro.
Det er en flereårig.

De komme med nogle små fine blomstre,
Som skal pilles af, altså de første 5 - 6 stykker.
Dette gøres for, at planten ikke bruger krudt på blomsterne,
men bruger det på, at lave en stor og kraftig plante.

Formering:
Dette gøres via frø.
Jeg sår mine i februar - marts,
men mange begynder længe før, men så skal de under lys.
Jeg tager en potte med så- og priklejord i.
Så gør jeg jorden fugtig, ikke våd, men fugtig.
Dernæst tager jeg de frø jeg vil så, lægger dem oven på jorden.
Trykker dem let til, jorden.
Så strøer jeg et let lag jord over dem, ca. 1/2 cm.
Og fugter jorden igen.
Jeg sætter dernæst en pose over.
Sætter dem lyst.
Ved ca. 18° - 25°.
Og holder øje med at de holder sig fugtige.
Samt jeg tager posen af hver dag,
så der ikke kommer for meget kondens, inde i posen, så frøene rådner.
Nå der er spiret efter ca. 7 - 14 dage.
Når de har 2 bladpar ud over kimbladene,
Tage jeg dem ud af posen og planter den over i hver deres potte.

Chili er en frugt, ligesom tomat og agurk er det.
Det er noget med sukker indholdet der bestemer det.
Chili kan holde sig i køleskabet i 1 - 2 uger
De kan fryses ned hele
De kan også tørres

Problemer:
Gule blade. Det kan være fordi at den får for meget vand, for lidt lys.
Bladene krøller. Måske spindemider, eller lus.
Blomsterne falder af. måske den skal stå lyser.

IMG_9625
Læs mere...
Comments