Frugt og grønt P-S

Peberrodstræ - Moringa oleifera - Drumstick tree.

Peberrodstræ - Moringa oleifera - Drumstick tree.

De stammer fra Afrika - Indien.

Det er et flereårig træ.
Og de er meget hurtig voksende.
De er også løvfældende.
De kan blive omkring 10 - 12 meter høje.
Deres stammer bliver flaskeformet, efter nogle år.

De vil gerne stå lyst og gerne direkte i solen.
De skal stå frostfrit.

Blomsterne er hvide gullige.
Blomsterne skulle dufte af honning.
Fra såning til de blomster, vil der gå ca 6 mdr.
De blomster gerne i april - juni, en gang om året.
De får nogle lange ærte ligende frø bælger,
hvor der er frø i, disse skal blive siddende på planten til de er brune,
førend at de høstes, og bruges til nye planter.
Friske frø har de bedste spigerevner.

Ærterne som de skulle få kan spises, som ærter.
Men de kan også brændes som nødder.
De skulle have et meget højt indhold af C-vitaminer samt B - V vitaminer
og kostminaraler protein.
Der udvindes olie af frøene, som er spiselige, samt en rigtig god gødnings givende.
Rødderne kan bruges til krydderi, bladene kan også spises,
og de er meget høje på Jern, Kalucium. A-vitaminer, protein og på C-vitaminer.
Bladene bruges også til te.
Den er også anvend til at kunne rense vand, så den laver rent drikkevand,
Ekstrakten fra den skulle kunne rense vandet.

Hvis der tages stiklinge og plantes, vil der gå fra plantning,
til du kan høste ærter fra den omkring 6 - 8 mdr.

De vandes reglmæssigt.
de tåler ikke meget vand. De vil gerne holdes til den tørre side.
De må ikke stå med fødderne i vand.

Beskæring.
Det er en rigtig god ide at beskærer dem,
så du holder den på 1 - 1 1/2 meters højde.

Formering.
De kan sås fra frø.
Frøene kan sås hele året.
De skal ligges i blød i ca. 24 timer i lunken vand.
så skal du fjerne skallerne, så det hvide frø kommer frem.
De skal sås på en dybde af af ca. 1 cm.
Jeg sår den i kokosjord blandet med så- og priklejord.
De skal helst plantes i nogle store potter, da de vil vokse hurtigt,
Og vil helst ike have at der pilles for meget ved deres rødder.
De stilles lyst.
Ved omkring 18° - 25°.
Der vil gå omkring 10 - 14 dage førend at de spirer.

Nogen lægger frøene på noget fugtigt køkken rulle papir i en lukket beholder.
Her vil føre spirer frem efter ca. 3 - 7 dage.
Dernæst plantes de i en stor potte.


Herunder ses den jeg plantede her i september i 2018.

Læs mere...
Comments

Purløg - Allium schoenoprasum.

Purløg - Allium schoenoprasum.

De stammer fra øst Amerika, Canada.
De er flereårig staude.
Det er en urt, som kan spises.

De får en højde af ca. 20 - 40 cm.

De går i blomst, omkring juli.
Blomsten er smuk og lilla.

Formering.
De kan deles.
Du kan også så dem ude i foråret eller lad dem sprede sig selv sidst på sommeren,
via deres frøstande der kommer efter afblomstringen.
Så dem gerne på blivestedet.
Men du kan også så dem inde i en potte.

Problemer.
Rust, hvis det sker, klip den helt ned og lad den gro frem igen.
Det er ikke farligt at spise dem med rust på, det ser bare ikke pænt ud.

Du kan også bare købe en potte i butikkerne,
en af den du køber når du lige skal bruge lidt purløg til en mad.
den kan du sagtens dele op i flere og plant dem ud i haven, når frosten er væk.
Den vil give en stor plante de efterfølgende år.

Nederst på siden kan du se, en lille video om hvordan jeg samler frø fra dem.

Herunder et par billeder af den i blomst.

Læs mere...
Comments

Passionsfrugt - Purpurgrenadil - Passiflora edulis f. edulis

Passionsfrugt - Purpurgrenadil - Passiflora edulis f. edulis - Passionsblomst.

Stammer fra Sydamerika.

Det er en klatreplante.
De kan blive omkring
De er flereårig.

De fåes i mange varianter og farver frugter,
Og deres blomster i utrolige mange smukke farver.
Røde, hvide, gule grønne, lilla osv.
Nogle dobbelte, nogle enkelte.

Mange af dem kan ikke tåle vores kolde vintre og skal derfor stå inde frostfrit.
Der er nogle enkelte sorter, der kan tåle at stå ude hele året.

Nogle af den er selvbestøvende,
og andre skal hjælpes.
Deres blomster holder ca. 24 timer.
De blomster fra maj og helt hen i sep.

De vil gerne stå lyst.
Mine står i fuld sol og her har de det rigtig godt.

Mine står om vinteren i min udestue.
Nogen klipper dem ned om efteråret.
andre om foråret, jeg går det gerne i foråret.

De skal have meget vand om sommeren.
Om vinteren vander jeg ikke mine ret meget.

Gødning giner jeg ca. hver14 dag om sommeren.

De kan formeres via stiklinge og via frø.

Problemer.

Hvis de ikke blomstre, kan det være at de ikke står lyst nok,
men det kan også være en af de sorter der ikke blomster de første 3 år.

Formering:
Dette kan gøres fra stiklinger.
Men også fra frø
Jeg har taget frøene og lagt dem i lunken vand i ca. 24 timer.
Så har jeg taget så- og priklejord, har fugtet jorden med vand, har så lagt frøene og lagt dem ned i jorden, trykket dem let til, har så strøget ca. 1/2 cm. jord over dem og igen fugtet dem.
Har så lagt en pose over dem, stillede dem ved omkring 20° - 28° og stillet dem lyst.
Der vil gå ca. 2 - 3 uger førend at de spirer, nogle kan tage længer tid.
De sås omkring marts - juni.

Nederst på siden har jeg lavet en lille video om hvordan jeg sår dem fra frø.

IMG_1060
Læs mere...
Comments

Stjernefrugt - Carambol - Averrhoa carambola

Stjernefrugt - Carambol - Averrhoa carambola

De stammer fra Asien.

De kan blive op til omkring 5 - 10 meter høje.
De skulle være langsom voksende.
Men de kan klippe tilbage så de ikke bliver så høje.

De skulle blomstre året rundt.
Mine har ikke blomstret endnu, jeg sået dem i 2012.

De skulle kunne bære deres første frugte efter ca. 5 år.
Læste at de skulle blomster og at disse blomster skulle åbne sig
mellem kl 8 - 10 om formiddagen,
Så de kan bestøves her, dens blomster er lys røde - røde.
og ca. 50 dage fra blomstring til de kan høstes.

De tåler ikke frost.

De vil gerne stå i sol til halvskygge.
Mine står i en nord vendt vindue og det virker de til at kunne lide.

De kan holde ca. 2 - 3 uger ved ca. 3° - 6° i køleskabet.
Frugterne er meget rige på citronsyre, oxalsyre.
A-vitamin og de er relativt lave C-vitamin.

De vil meget gerne holdes fugtige. men må ikke overvandes.

Formering:
Det kan gøres via stiklinger.
Dette kan også gøres via frø.
Jeg fjerner frøene fra frugten.
Husk frøene holder ikke længe.
Og tager en potte med så og priklejord.
Gør jorden fugtig.
lægger frøene oven på jorden.
Dækker dem med ca. 1/2 cm. jord.
fugter igen jorden.
Putter en pose over.
Stiller dem lyst, ved ca. 20° - 25°.
Holder øje med at de er fugtige og ikke våde.
Og lufter ud i posen hver dag.
Der går ca. 1 - 4 uger førend at de spirer.

Problemer:
Når de taber eller får gule blade. Er det fordi de er tørre,
eller der står med fødderne i vand.

Disse små på billede herunder, er sået den 18 - 03 - 2018

IMG_2083Læs mere...
Comments

Salat - Lactuca sativa.

Salat - Lactuca sativa.

Stammer fra Egypten.

Det er en etårig plante.

De spirer dårligt i varme, ikke over 18°.

Deres rod bliver omkring 25 cm lang.

De skal vandes til og en del, men må ikke overvandes.

Jeg gøder mine ca. hver 14 dag.
Når de har ca 3 - 4 blade begynder jeg at give dem gødning.

De vil gerne stå sol til halv skygge.

Formering:
Jeg har taget en potte med så- og priklejord, har fugtet jorden med vand.
Strøget frøene ud over jorden og har trykket dem let til jorden.
Jeg har så strøget jord over ca 1/2 cm. med jord over ( Hvis det er frøWinking og ca. 1cm. (hvis det er perler).
Har stillet dem ved 7° - 17°.
Jeg stiller dem lyst, ikke i fuld sol.
Ved 25° eller mere så kan de gå i hvile, altså frøene.
Der vil gå ca. dage 10 førend at de spirer.
Der går ca. 65 - 90 dage før de kan plukkes og spises.
Sås de inde er det omkring marts - april.
Ude når jordtemperaturen er over 7° ca. april - juli.

Jeg lader gerne et par planter gå i stok,
her kommer der blomster og frø på.
Jeg sætter en nylonstrømpe over så jeg kan fange frøene,
husk de skal være tørre.
som jeg opbevare tørt og mørkt til næste år.

Problemer:
Bladlus, mellus, skimmel, snegle osv. så hold øje.


Salat Ærtesalat - Frillicesalat - Crispsalat - Issalat - Lactuca sativa frø. Ja den har rigtig mange navne.

DSC01994Læs mere...
Comments

Peber - Capsicum annuum Group

Peberfrugt - Capsicum annuum Group - Pebber. Spansk peber

De stammer fra Sydamerika.

Det er en etårig urt.
De bliver omkring 30 - 100 cm høje.

Frugterne kan være hvide, røde, gule, violet, grønne og orange.
De fleste blomster er hvide.

De vil gerne stå i fuld sol til halvskygge.
De vil gerne stå ved en temperatur ved omkring, 10° - 30°.

Jeg gøder gerne mine ca. hver anden uge.
De vil gerne have rigeligt med vand.
Men det er nemt, at se da de begynder at hænge,
med bladene når de er tørre.

De indholder:
Peber er rige på antioxidanter.
Samt på A- vitaminer, E - vitaminer, og 4 X så meget C - vitamin som der er i en citrusfrugt.

Formering:
Via frø, dette gøres ved at så dem inde i marts - april.
Jeg tager en potte med så- og priklejord, gør jorden fugtig.
Lægger frøene på jorden i potten.
Med ca 2 - cm mellemrum.
Herefter trykker jeg frøene let til jorden.
Drys et let lag jord over den ca. 1/2 cm.
De stilles lyst, ved ca. 18° - 25°
Der går ca 7 - 14 dage førend at de spirer.
Husk at de gerne vil bindes op når de er ca. 15 - 20 cm. høje.
De er gerne klar til høst omkring Juli - sep,
men det komme jo lidt an på hvornår de er sået.
Men der går omkring 70 dage, fra såning til høst.

Det er en god ide at fjerne de første blomster, ca. 6 - 8.
For at planten bliver kraftigere og vil give meget mere.

IMG_9639
Læs mere...
Comments

Papaya - Carica papaya.

Papaya.

Papaya stammer fra Mellem Amerika - Mexico.

Papaya. er en melon agtig frugt.
Dens frugt kød kan være gul- orange og laksefarvet.
Når den er moden, som umoden er den grøn indvendig.
Selve frugten kan vejer op omkring 9 kg.

Papaya kan blive omkring 12 meter høje.
De skulle være rimelige, hurtig voksende.

De skulle gerne efter ca. 2 år begynde at give blomster.
De skulle være små og cremefarvet.

Papaya vil meget gerne stå i sol til let skygge.
De tåler ikke frost.

Hvis du stiller Papaya ud, om sommeren, vil Papaya gerne stå et sted med sol og varme
og meget gerne i læ, for vind og vejr.

Om vinteren vil Papaya gerne stå ved en temperatur ved omkring 12° - 18°.
og må helst ikke stå i træk.

Når jeg vander Papaya, ja så giver jeg dem ikke vand førend, at de er tørret lidt ud,
i overfladen. Papaya vil helst ikke stå og soppe i vand.

Gødning giver jeg Papayaen fra maj - oktober, altså mens de vokser.
Ca. hver 14 dag.

Men du får nok ikke Papaya, på træet her hjemme.

Papayaen er rig på vitaminer og mineraler.
A-vitaminet beta-caroten, C-vitamin og mineralet kalium.
Papayaen indeholder et enzym, papain som spalter proteiner
og er derfor velegnet til mørning af kød.
Som også findes i Ananas og Kiwi.
Den skulle være god mod sure opstød.

Holdbarhed.
Ca. 12-14 dage ved 10-12 grader.
Læg den gerne køligt, i køkkenet.
En moden papaya er meget sart og har en kort holdbarhed og bør spises indenfor få dage.

Formering.
Jeg starter med at købe en papaya, og dele den og tag alle frøene ud,
På et stykke køkkenrulle, her nuller jeg dem i køkkenrullen.
så jeg får den sorte hinde af, lægger dem i vand.
Så jeg får alt frugtkødet af.
Du kan smut dem, som du gør med mandler.
Jeg laden dem gerne ligge og tørre lidt, uden hinden på.
Husk at så rigeligt af frøene, da mange af dem ikke vil spirer og
hvis de spirer, er der mange der er for svage til, at blive til nye planter.
Så tager jeg en potte med så- og priklejord.
Gør jorden let fugtig.
Ligger frøene oven på jorden og trykker dem let til jorden.
Jeg dækker dem med ca. 1/2 - 1 cm. jord.
Jeg fugter dem igen med vand.
Tager en pose og sætter over dem.
Husk at lufte ud i posen hverdag og hold øje med at de er fugtige.
Ikke våde.
De skal stå lyst, ikke midt i solen. mens de er små.
Jeg stiller dem ved omkring 20° - 25° inde i stuen.
Der vil gå omkring 2 - 5 uger førend at de spirer.
Jeg prikler dem ud når Papaya ikke kan være i potten mere.

Jeg har lavet en lille film, nede for neden af siden om hvordan jeg sår dem fra frø.


IMG_1976
Læs mere...
Comments

Pralbønner - Phaseolus coccineus.

Pralbønner - Phaseolus coccineus.

De stammer fra Peru.

De kan blive op til omkring 7 meter lange, høje.
Men her hjemme omkring 3 meter.
Så husk at de gerne vil have noget at klatre op ad.
Det er en god ide, at når de har nået den højde der passer dig,
bør du knibe topskuddet af, da den så vil begynde og lave sideskud,
så den bliver mere busket.

Deres blomster er røde eller de mere sjældent, i hvide.
De skulle blomstre fra omkring juni alt efter hvor når du har sået dem,
men helt frem til septemper, eller når frosten kommer.
De dyrkes for det meste som sommerblomster.

Men hvis du vil spise dem, bør de høstes tideligt,
inden bønnerne bliver for store.
De skal koges godt igennem.
Men de kan også gemmes og så skal de bare ligge i blød.
Da de er meget følsomme over for kulde.

De er fra familien ærteblomst.
De er giftige, som alle andre bønner der ikke er blevet forbered.

De vil gerne stå i fuld sol.
Og gerne lidt i læ for vind og vejr.
Det er en etårig plante.
Så husk at tage frø, til næste års såning.
Det er en hurtig voksendeplante.

Formering:
Dette gøres via frø, bønnerne.
Jeg starter med at ligge dem i blød i ca. 12 - 24 timer i noget lunken vand.
Der næst tager jeg en potte, med dræn huller i, med så- og priklejord.
Jeg gør jorden fugtig med noget vand, men ikke vådt, fugtig.
Dernæst ligger, jeg frøene oven på jorden, trykker dem let til jorden.
Jeg dækker dem med ca 3 - 5 cm. jord.
Jeg sætter en pose over dem, og husker at lufte ud under den ca. hver dag.
Og holder øje med at de er fugtige og ikke våde.
Jeg stiller dem ind i stuen, ved ca. 20° - 25°.
De stilles lyst, ikke i solen.
Lige så snart de spirer, tager jeg posen af
og stiller dem lidt kolder, men ikke under 15°.
Jeg starter med at så dem omkring april - maj, da de jo har lang vej.
Jeg udplanter ikke mine ud førend, at der ikke er udsigt til frost,
Så omkring maj - juni, omkring grundlovsdag. Sidst i maj
Du kan også så dem direkte på friland, maj - juni
Der går omkring 7 - 14 dage førend at de spirer.
De skal helst stå ved en jordtemperatur på omkring de 15°C.
De kan høstes efter såning, går der ca. 6 - 8 uger, august - september.

Problemer:
Snegle, ja de er jo alle steder og i alt.


Herunder kan du se frøene.

IMG_2568
Læs mere...
Comments

Pastinakker - Pastinaca sativa.

Pastinakker - Pastinaca sativa.

De stammer fra Sydeuropa.
Det er en toårig plante.
Hvis du lader dem stå til næste år vil du kunne få dine egne frø.
Her bliver de meget høje.
De vil gerne stå i fuld sol.

Det er en rodfrugt.
Rødder bliver omkring 10 - 20 cm. lange.
Pastinakkerne er den hvor de runder ned oppe i toppen,
Hvor Presillerødden har en bule op øverst.
Det er en nem måde, at kende forskel på pastinakker og persillerødder.

De vil gerne have gødning, men ikke for meget,
jeg gøder mine ca. hver 14 dag.
Og husk at vand.

Pastinakker indholder. De skulle have et højt indhold af kalium.
Men indholder også folat, jern, zink, fibre og B-, C- og E-vitaminer.

De skulle kunne ligge i flere uger i køleskabet.

Formering:
Jeg sås i marts - juni mdr.
Jeg tager en potte med jord i og fugter jorden.
lægger frøene med lidt mellemrum, oven på jorden.
Trykker frøene let til jorden.
Hernæst strør jeg ca 1/2 - 1 cm. jord over.
Jeg fugter igen jorden.
Sætter en pose over og holder øje med at der ikke bliver for fugtig i posen,
Så lufter ud hver dag, og at jorden er fugtig og ikke tør.
Jeg stiller dem lyst.
Ved omkring 10° - 20°.
Der går ca. 15 - 30 dager førend at de spirer.
Når de bliver lidt større.
Prikle ud imellem dem, så de ikke står for tæt.
og tager posen af og stiller dem lidt køliger.

Når vejret er til det sætter jeg dem ud i jorden.

Høstet fra april og frem til september.
Efter hvornår du har sat dem.

Problemer:
Fluen som kaldes en gulerodsflue, så husk at dække hullerne til når du har taget en rod på.


IMG_2347Læs mere...
Comments

Persillerod - Petroselinum.

Persillerod - Petroselinum.

De stammer fra Middelhavslandene.
Det er en toårig plante.
Men vil gerne vinter dækkes.

Vil gerne stå solrigt.

Pastinakkerne er den hvor de runder ned oppe i toppen,
Hvor Persillerødderne har en bule op øverst.
Det er en nem måde, at kende forskel på pastinakker og persillerødder.

Persillerødderne indeholder. Fibre, kalium og jern, vitaminet Folat og B-,C-, E- vitaminer.

De behøver ikke så meget gødning.

De skulle kunne ligge i flere uger i køleskabet.

Formering:
Dette gøres via frø.
Jeg sår mine omkring marts - juni.
Jeg tager en pote med jord og fugter det.
Dernæst ligger jeg frøene ud over jorden.
Trykker dem let til jorden.
Drysser Ca 1/2 - 1 cm jord over dem.
Fugter jorden igen, men ikke så det svømmer i vand.
Sætter en pose over og holder øje med at der ikke bliver for fugtig i posen,
Så lufter ud hver dag, og at jorden er fugtig og ikke tør.
Jeg stiller dem lyst.
Der går ca. 10 - 20 dage, førend at de spirer.
Når de bliver lidt større.
Prikle ud imellem dem, så de ikke står for tæt.
og tager posen af og stiller dem lidt køligere.
Der går ca. 4 -6 mdr. førend de er klar til brug.

Når vejret er til det, sætter jeg dem ud i jorden.
Husk der skal være god plads mellem rækker og planterne.

De kan også sås direkte uge i omkring maj, når jorden er varm nok.

Du kan også tage roden og sæt toppe med lidt rod på, tilbage i jorden så den kan gro videre.

Nederst på siden har jeg lavet en lille video om hvordan jeg sår deres frø.


IMG_7287
Læs mere...
Comments

Porre - Allium porrum.

Porre - Allium porrum.

De stammer fra Sydeuropa.

Det er en to årig plante.
De kan blive op til en god meter.
De store planter kan tåle frost.

Der findes mange slags, vinterporre, efterårsporre og sommerporre.

De vil gerne have noget gødning, under væksten ca. hver 3 uge.
De vil også gerne hyppes, som kartofler.

Porrer indeholder A- og C-vitamin,
samt store mængder antioksidaner, som er flavonoider.

Porre holder i 14 dage i køleskabet.
De kan også fryses ned.

Formering:
Via frø.
De sås i februar - marts.
Så kan de ca. høstes i august.
jeg tager en potte med pottemuld i.
Gør jorden fugtig.
Jeg strøer frøen ud over jorde, med lidt mellemrum, mellem frøene.
Trykker frøene let til jorden.
Jeg dækker dem med ca. 1/2 - 1 cm jord.
Jeg stiller dem lyst. og køligt
Jeg sætter en pose over.
Husk de små planter tåler ikke frost.
der går ca. 3 mdr. før de er store nok til at sætte ud i jorden.
Og holder øje med at der bliver luftet ud hver dag,
samt at de er fugtige. Men ikke våde.
Når kimplanteren er store nok prikler jeg dem ud,
så de ikke står for tæt, så de kan udvikle sig.

Du kan lade porreplanten blive stående,
og vente på at den går i stok.
Så vil der komme en smuk blomst.
En kugle, der vil blive bestøvet,
Til sidst vil der så, komme frø på den.
Her kan du samle frø, til dine afgrøder, til de følgende år.

Problemer:
Rust, også kaldt porrerust. Men det kan spises.
Porre møl.
Knoporm.
Så hold øje med dem.

Jeg har lavet en lille video om hvordan, jeg sår frø fra dem. Den ligger nederst på siden.


Herunder ses de små porre.

IMG_8808Læs mere...
Comments

Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas - bliver tit kaldt Yams.

Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas, bliver tit kaldt Yams.

De stammer fra Mellem og Sydamerika.

Sød kartoffel er i familie, med Snerlefamilien.
Sød kartoffel er ingen kartoffel.
Den almindelige kartoffel er i familie med natskygge familien.
Det er en flereårlig plante.

Der findes omkring 400 slags, forskellige farvet blomster og blade.
Samt udforminger af blade.
Der findes nogle, som er orange, hvide, gule, røde og sorte i kødet indeni kartoflen.
Der findes både buskede typer og klatre type.

De er meget følsomme over for kulde.
Så vil derfor gerne have meget varme.
De vill gerne stå i solen til delvis skygge.

Husk de skal have rigeligt med vand.
De vil gerne stå i en god drænet jord, sand og alm jord.

De skulle være rig på A, C og E-vitaminer, samt mange vigtige mineraler.
De kan spises rå, koges, bages og bruges i kødretter, supper samt desserter osv.
Selv de unge blade bruges i madlavning.

Formering:
Stiklinger er det mest brugte.
De skal gerne sætte igang omkring febuar - marts.
En kartoffel kan lave ca. mellem 12 - 50 stiklinger, små nye planter.
Du skal tage en kartoffel og skære den over i to halve eller bare en hel kartoffel.
Til den hele kan du bruge tandstikker til at holden den halvt oppe.
Det halve af kartoflen sætte i vand, så det halve er under vand.
Den stilles varmt, gerne op en radiator.
Husk at skift vandet engang i mellem, ca. hver 3 - 4 dag.
Der vil gå nogle uger omkring 6, førend at den begynder at sætte rødder og sætte skud
Når skuddene er omkring 5 cm. eller gerne 6 - 10 blade er de klar til at blive plantet over i deres egen potte.
Stiklingerne skal knækkes af kartoflen, det er nemt.
Søde kartoflen modnes i løbet af 90 - 170 dage.

Stykker af hele kartofler.
De skal ikke begraves helt under jord,
det halve må godt stikke op.

De formeres meget sjælden af frø.

Nederst på siden, har jeg lagt en lille film ind om hvordan, jeg laver stiklinger af dem Søde kartofler - Sweet potato - Ipomoea batatas.

Her ses nogle af de Søde kartofler jeg har fundet i supermarkede.

IMG_2263Læs mere...
Comments