Papaya - Carica papaya.

Papaya.

Papaya stammer fra Mellem Amerika - Mexico.

Papaya. er en melon agtig frugt.
Dens frugt kød kan være gul- orange og laksefarvet.
Når den er moden, som umoden er den grøn indvendig.
Selve frugten kan vejer op omkring 9 kg.

Papaya kan blive omkring 12 meter høje.
De skulle være rimelige, hurtig voksende.

De skulle gerne efter ca. 2 år begynde at give blomster.
De skulle være små og cremefarvet.

Papaya vil meget gerne stå i sol til let skygge.
De tåler ikke frost.

Hvis du stiller Papaya ud, om sommeren, vil Papaya gerne stå et sted med sol og varme
og meget gerne i læ, for vind og vejr.

Om vinteren vil Papaya gerne stå ved en temperatur ved omkring 12° - 18°.
og må helst ikke stå i træk.

Når jeg vander Papaya, ja så giver jeg dem ikke vand førend, at de er tørret lidt ud,
i overfladen. Papaya vil helst ikke stå og soppe i vand.

Gødning giver jeg Papayaen fra maj - oktober, altså mens de vokser.
Ca. hver 14 dag.

Men du får nok ikke Papaya, på træet her hjemme.

Papayaen er rig på vitaminer og mineraler.
A-vitaminet beta-caroten, C-vitamin og mineralet kalium.
Papayaen indeholder et enzym, papain som spalter proteiner
og er derfor velegnet til mørning af kød.
Som også findes i Ananas og Kiwi.
Den skulle være god mod sure opstød.

Holdbarhed.
Ca. 12-14 dage ved 10-12 grader.
Læg den gerne køligt, i køkkenet.
En moden papaya er meget sart og har en kort holdbarhed og bør spises indenfor få dage.

Formering.
Jeg starter med at købe en papaya, og dele den og tag alle frøene ud,
På et stykke køkkenrulle, her nuller jeg dem i køkkenrullen.
så jeg får den sorte hinde af, lægger dem i vand.
Så jeg får alt frugtkødet af.
Du kan smut dem, som du gør med mandler.
Jeg laden dem gerne ligge og tørre lidt, uden hinden på.
Husk at så rigeligt af frøene, da mange af dem ikke vil spirer og
hvis de spirer, er der mange der er for svage til, at blive til nye planter.
Så tager jeg en potte med så- og priklejord.
Gør jorden let fugtig.
Ligger frøene oven på jorden og trykker dem let til jorden.
Jeg dækker dem med ca. 1/2 - 1 cm. jord.
Jeg fugter dem igen med vand.
Tager en pose og sætter over dem.
Husk at lufte ud i posen hverdag og hold øje med at de er fugtige.
Ikke våde.
De skal stå lyst, ikke midt i solen. mens de er små.
Jeg stiller dem ved omkring 20° - 25° inde i stuen.
Der vil gå omkring 2 - 5 uger førend at de spirer.
Jeg prikler dem ud når Papaya ikke kan være i potten mere.

Jeg har lavet en lille film, nede for neden af siden om hvordan jeg sår dem fra frø.


IMG_1976
Læs mere...
Comments

Pralbønner - Phaseolus coccineus.

Pralbønner - Phaseolus coccineus.

De stammer fra Peru.

De kan blive op til omkring 7 meter lange, høje.
Men her hjemme omkring 3 meter.
Så husk at de gerne vil have noget at klatre op ad.
Det er en god ide, at når de har nået den højde der passer dig,
bør du knibe topskuddet af, da den så vil begynde og lave sideskud,
så den bliver mere busket.

Deres blomster er røde eller de mere sjældent, i hvide.
De skulle blomstre fra omkring juni alt efter hvor når du har sået dem,
men helt frem til septemper, eller når frosten kommer.
De dyrkes for det meste som sommerblomster.

Men hvis du vil spise dem, bør de høstes tideligt,
inden bønnerne bliver for store.
De skal koges godt igennem.
Men de kan også gemmes og så skal de bare ligge i blød.
Da de er meget følsomme over for kulde.

De er fra familien ærteblomst.
De er giftige, som alle andre bønner der ikke er blevet forbered.

De vil gerne stå i fuld sol.
Og gerne lidt i læ for vind og vejr.
Det er en etårig plante.
Så husk at tage frø, til næste års såning.
Det er en hurtig voksendeplante.

Formering:
Dette gøres via frø, bønnerne.
Jeg starter med at ligge dem i blød i ca. 12 - 24 timer i noget lunken vand.
Der næst tager jeg en potte, med dræn huller i, med så- og priklejord.
Jeg gør jorden fugtig med noget vand, men ikke vådt, fugtig.
Dernæst ligger, jeg frøene oven på jorden, trykker dem let til jorden.
Jeg dækker dem med ca 3 - 5 cm. jord.
Jeg sætter en pose over dem, og husker at lufte ud under den ca. hver dag.
Og holder øje med at de er fugtige og ikke våde.
Jeg stiller dem ind i stuen, ved ca. 20° - 25°.
De stilles lyst, ikke i solen.
Lige så snart de spirer, tager jeg posen af
og stiller dem lidt kolder, men ikke under 15°.
Jeg starter med at så dem omkring april - maj, da de jo har lang vej.
Jeg udplanter ikke mine ud førend, at der ikke er udsigt til frost,
Så omkring maj - juni, omkring grundlovsdag. Sidst i maj
Du kan også så dem direkte på friland, maj - juni
Der går omkring 7 - 14 dage førend at de spirer.
De skal helst stå ved en jordtemperatur på omkring de 15°C.
De kan høstes efter såning, går der ca. 6 - 8 uger, august - september.

Problemer:
Snegle, ja de er jo alle steder og i alt.


Herunder kan du se frøene.

IMG_2568
Læs mere...
Comments

Jordmandel - Cyperus esculentus.

Jordmandel - Cyperus esculentus.

De stammer fra Egypten

Det er en græs- siv agtig plante.
Hvor deres jordrødder udvikler sig,
til knolde der har en nødeagtig smag af mandler.
De får en højde på omkring 30 - 50 cm.
De har en langsom vækst.
En plante giver mellem 1 og 100 små jord mandler.

De vil gerne stå varmt.
Samt solrigt.
Gerne i et drivhus.
De kan sættes direkte i jorden i maj, når frosten er væk.
Men det er bedst hat have dem i en potte,
da de skal høstes så sendt som muligt,
gerne i oktober - november og da de ikke tåler frost,
ja så er det jo nok smartest med en potte der kan tages ind.

Husk spis ikke dem alle.
Gem nogle af knoldene, i en spand med fugtig sand
Stil dem køligt, frostfrit.
Også kan de startes op igen næste år.

De må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne.
Og de må ikke soppe i vand.

De kan nydes rå, men også ristes på panden.

Formering:
Dette kan ske via frø.
De skal sås tideligt,
hvis der skal nå at blive jordmandler her hjemme.

De sås gerne i Februar - marts

De kan også via knoldene.
Dette gøres i marts - april
Jeg lægger dem i vand i ca. 24 - 48 timer.
Jeg tager en potte.
gerne en stor potte hvor de kan blive stående i.
Jeg tager noget så- og priklejord.
Fylder potten op med jord til ca. 10 cm fra kanten.
Fugter jorden.
Dernæst ligger jeg knoldene i og trykker dem let til jorden.
Så kommer jeg ca. 5 cm. jord over dem.
sætter noge glas eller en pose over dem.
Stiller dem ved de der 18° - 25°.
Og lyst.
De spirer efter ca. ???????
Det må vi se hvor længe de tager.Læs mere...
Comments