Kartoffler - Solanum tuberosum

Kartofler - Solanum tuberosum.

De bliver mellem 25 - 100 cm. høje.

De stammer fra Andesbjergene i Peru og Chile.

Det er en 1 årig plante.

Det er nok en af verdens mest dyrkede afgrøde.
Der findes utrolig mange sorter,
der er store, små, blå, røde, hvide, gule, runde, lange,
spise, bage, koge, tidlige, sene, smag.
Altså der er et hav at vælge imellem.
Så det er jo bare at gå igang med at prøve dig frem.

Blomsterne er som regel hvide,
på sava alm. kartofler
og på aspargeskartofflerne bliver de lyslilla.
Når kartoffel planten har blomstret
og er ved at afblomstre så er det som regel tegn på,
at det er tid til at høste.
Der går a 2 uger fra de blomstre til de er klar.

Det grønne der er over jorden er meget giftig,
samt de kartofler der har ligget over jorden,
som er blevet grønne.
De må ikke spises da de vil indeholde solanin og chaconin,
som er giftstoffer af typen glykoalkaloider.
Er det kun en lille plet, mindre end en tokrone,
kan man ifølge
Fødevarestyrelsen nøjes med at skære det godt væk.
Spiser man grønne kartofler kan man få hovedpine,
mavesmerter og diarré..
Det er jo også en af grundene til at man hypper kartofler.

Viser lige et billede når jeg får sat mine engang hen på foråret.
De kan sættes i potter, højbede, direkte i jorden.
Når man som mig sætter kartofler i højbede.
Ja så skal man huske,
at der ikke må stå kartofler i det samme højbed år efter år.
Der skal helst gå omkring 4 år førend,
at der kommer kartofler i det samme højbed igen,
det er også en af grundene til at vi har lavet 4 store højbede.
Med mindre, at der sået spinat i bedet om foråret,
så har der jo været sædskifte i,.
Så er det jo kun hvert 3 år
og igen tideligt i med kartoflerne
og hurtigt op og så ned med en gang ærter også videre
Lægning af kartofler, kartofler kan sættes med forskellig afstand,
mange planter på et areal, giver små kartofler, færre planter,
giver større kartofler.
En god afstand er 2 rækker på et 120 cm bredt bed
og med 35–40 cm afstand i rækken.
Læggedybden er er ca. 8–10 cm.
Jeg venter gerne med
at lægge mine kartofler når jordtempreturen er omkring 8 grader,
og der ikke er så meget nattefrost tilbage.
Selv om at de godt kan tåle lidt frost
og her gælder det jo bare om at hyppe dem så,
det meste af toppen er dækket.
Jeg ligger også gerne en fiberdug over hvis der loves frost om natten.

En af grundene til at der forspires det er at,
man på den måde kan være heldig at,
planten er så stor henne på sommeren,
at det ikke skader kartoflerne at der kommer kartoffelskimmel i dem,
da kartoflerne under planter er så store at du sagtens kan skære,
de angrebet toppe af og så stadig bevare høsten under jorden.
Eller det vil sige
at det bare gælder om at få de toppe med kartoffelskimmel
af så hurtig som muligt,.
Og så bare så langt fra haven,
direkte på losseren med det.
Skimmel kommer som regel sidst på sommeren midt juli,
hvis vejret bliver fugtig og varm.

Jeg vælger gerne Sava da de giver et meget godt udbytte,
og kommer middeltidlig, samt så er de moderat over for kartoffelskimmel.
Når jeg graver kartofler op, ja så tager jeg kun de kartofler,
jeg skal bruge resten lader jeg ligge under jorden.
Og helst med top på,
det vil sige at jeg graver skråt ind under planten
og kun tager dem jeg skal bruge.
Sidste år måtte jeg have mine kartofler i nogle kartoffel potter,
da vi var ved at lave nogle nye højbede.
Det var bare ikke nogen succes da der kom flere myreboer i dem,
så ja jeg måtte smide dem ud, øv øv.
Jeg lægger mine til forspiring omkring d. 1. marts, hvert år.
Det tager ca. 3 - 6 uger
at få gode spirer på ca. 1 cm. lange er godt, ved ca 10 - 15 grader.
Der går ca. 80 - 100 fra du lægger kartoflerne, til de er spiseklar.
Men i år, har jeg prøvet at sætte nogle af dem i nogle avisrør.
for det første for ikke at beskadige rødderne, når de skal sættes ud,
og så for at komme nogle uger før i gang,
så jeg regner med at jeg kan sætte dem ud en gang i maj.
I en jord der har været dækket af noget plastik,
så burde jorden være over de der 8 grader.

Lægge kartofler der har ligget i solen
og er blevt grønne her en meget større modstands dygtig.
Husk at de skal vandes og gødes,
jeg vander med regnvand når solen skinner hele dagen og det ikke regner,
gødning gives ca hvert 14 dag.

Nederst på siden, har jeg lagt en lille film ind om hvordan,
jeg læger Kartoffler - Solanum tuberosum til spiring og lidt om hvordan,
jeg hypper dem, samt lidt om kartoffler i al almindelighed.

Her ses mine Asparges, som er lagt til forspiring. .

IMG_4213


IMG_4214


Her er så mine sava, alm kartoffler.

IMG_4217


IMG_4215


IMG_4216


Jeg har i år lagt nogle af mine kartoffler i nogle avisrør der er fyldt 1/3 del op med jord.

IMG_4231


Hvor jeg så har lagt en kartoffel ned i.

IMG_4232


Der næst fylder jeg jord hend over.

IMG_4234


De bliver så vandet og stillet lyst. Den. 21 - 03 - 2015.

IMG_4218


Og sådan her ser de ud d. 31 - 03 - 2015.

IMG_4512


Og sådan her ser de ud i dag den. 12 - 04 - 2015. Og nej, de stod i udestuen, hvor der åbenbart ikke var lyst nok, i forhold til varmen. De er nu sat i drivhuset. Og her den. 12 - 04 - 2015 satte jeg lige 5 stk sava og 5 stk asparges. Det er dem der står her nederst i billede.

IMG_4893


Og her den. 19 - 04 - 2015. Er de 5 asparges og de 5 sava kommet op. de har heletiden stået i drivhuset.

IMG_4968


Jeg prøver også noget nyt den.15 - 03 - 2015 satte jeg under 4 lag fiberdug 3 stk sava kartofler i vores højbede.

IMG_5153


I dag 22 - 04 - 2015, kigge jeg lige igen under fiberdugen, og de er kommet op. De to af dem er ikke så store, det er dem der har stået tættest på kanten, den i midten er tre gange så stor.

IMG_5151


IMG_5150


IMG_5149


Her som de ser ud idag d. 13 juni 2015.

IMG_7043

Sådan, læger jeg Kartoffler - Solanum tuberosum til spiring og lidt om hvordan jeg hypper dem, samt lidt om kartoffler i al almindelighed.
Kig gerne med herunder, i den lille youtube video jeg har lavet.
Tryk på den lille hvide pil på billede og video vil gå i gang.

Husk, kom endelig med ris og ros, også hvis der er noget du mangler, eller ikke forstår.

Så send mig gerne en mail på mettemaud@me.com eller skriv på Disqus.
blog comments powered by Disqus