Orkider - Phalaenopsis

Orkideer - Phalaenopsis.

De kommer fra Østasien.

De vokser naturligt i trækronerne, hvor der ikke er noget jord, så derfor skal de sættes i noget barkflis altså rigtig orkidejord, så rødderne kan få masser af luft, alm. jord vil rødderne rådne i.

Når alle blomsterne falder af orkideen, ja så lader jeg dem stå, så blomsterstilken enten visner eller de kommer med nye skud, og det viser, at de ikke var helt færdig med at give blomster, det gør jeg også med gule blade og med de afblomstret blomster, den lader jeg også sidde på, for de vil stadig give næring til planten.
Der kommer som regel et nyt lille skud, lige under hvor de sidste visne blomster har siddet, og måske kommer der et lille sideskud med en ny gren.
Nye blomsterstængler er grønne og de nye luftrødder er sølvgrå, bortset fra spidsen.

En gammel orkide har godt af at blive plantet om, de siger at ca. hvert 2 - 3 år bør de omplantes, hvis der er masser af nye rødder, og så er det en god ide hvis nogle af rødderne er blevet brune og indtørret, ja så skæres de af, så der er plads til nye rødder.

Luftrødderne skal blive oppe over potten, de skal ikke stoppes ned i potten, med mindre at der ikke er flere rødder.
Tag meget forsigtig rødder ud af potten og ryst dem forsigtig, så den gamle jord kommer ud, de kan også ligges i blød, så de er nemmer at folde ned i potten igen.
Når du har al jorden ude, og har vasket potten grundigt, ja så er det bare at fylde noget nyt orkidejord ned og husk at ryste dem forsigtig, så du får fyldt godt med orkidejord ned og helt ud i krogene, til sidst vander du dem godt igennem.

Jeg har flere planter også andre slags.
Mine planter står, ja nogle står i fuld sol, andre står i fuld skygge og nogle står lyst.

Så jeg ved ikke, men det virker for mig.

Problemer:
Falder knopper af, ja så er det fordi de står for mørkt og ikke får lys nok.
For meget vand, ja det er det værste du kan gøre, jeg har prøvet flere metoder, men er kommet frem til, at hvis jeg en gang om ugen giver dem ca. en deciliter til de store og de små får kun en halv deciliter vand hver søndag, ja så trives mine godt og de giver blomster.

Jeg gøder mine en gang om mdr., og jeg bruger orkidegødning.

Hvis der bruges alm. gødning er der noget med, at det skal fortyndes med en fjerdedel.

Jeg har idag lært at jeg kan se på rødderne om den trænger til vand, hvis rødderne er sølv farvet jeg så skal de vandes, og hvis de er grønne så har de vand nok.
Dette gælder kun for Phalaenopsis.
Det er bare et rigtigt smart tricks.

Der må aldrig aldrig komme vand i blad centrum da planten da vil rådne og gå ud, så hvis uheldet er ude, gælder det om hurtigst muligt at tage noget vat og få det suget op, vend eventuelt planten på hovedet, siden eller så vandet kan render ud.

Her d. 23 - 05 - 2015 er jeg begyndt med at sætte mine i en balje med vand en gang i ugen hvis de er sølvfarvet og her i hælder jeg en kop kaffe i, syndes at de vokser godt men den kop.

Jeg har lavet en lille youtube video, nederst på siden, under læs mere. Sådan vander, jeg mine orkideer og lidt problem løsninger, gule blade, uldlus mm.


Her er lidt af dem jeg har, lige nu hvor der er blomst i. D. 06 - 03 - 2015. Jeg har ca. 25 stk. Og ja det er de mest gængse. Her d. 09 - 08 - 2015 har jeg 55 stk. Her d 15 - 11 - 2015 er jeg nu oppe på 93 stk.


IMG_9340Læs mere...
Comments