De mest almindelige skadedyr

Bladlus: Insekter, som lever af plantesaft. De er for det meste grønne, men kan også være orange, grå eller sorte. De angriber plantens sarte dele og svækker den.
Skjoldlus: Disse insekter har et skjold og ligner små brune plader, der sidder på undersiden af bladene. I mere alvorlige tilfælde kan skjoldlus udskille en klæbrig væske. For at komme af med skjoldlusene fjerner man dem først så meget som muligt med en fugtig klud eller med vatpinde, og derefter behandler man med et middel mod skadelige insekter.
Uldlus: Ligner små totter af vat, der sidder på stilkene og under bladene, men disse hvide skadedyr kan forårsage, at en plante taber sine blade, hvis ikke den behandles. Tør planten af med en fugtig klud for at fjerne så mange uldlus som muligt og sprøjt derefter med middel mod skadelige insekter.
Spindemider: Dette skadedyr lever af plantesaft og ses ofte på stueplanter, der står for varmt og for tørt. Det er muligt at holde dem væk ved regelmæssigt at sprøjte dem med vand. Spindemider er meget små og er derfor svære at få øje på. Et af kendetegnene er, at bladene får masser af små gule pletter, og nogen gange dannes der spindelsvæv mellem bladet og stilken. Sprøjt med et middel mod skadelige insekter.
Væksthussnudebille: Hvis en plante pludselig visner og dør, er det sandsynligvis fordi, den er angrebet af væksthussnudebiller. De kommer med i komposten i form af små cremefarvede larver, som æder absolut alt under jorden, hvilket gør, at planten pludselig kollapser uden nogen synlig årsag. Det vil højst sandsynligt være for sent at behandle planten.
For at forsøge at forebygge angreb bør du købe dine stueplanter hos en forhandler, som du har tillid til. Inden du køber planten, bør du kontrollere, om der er huller i bladene, som kan være forårsaget af voksne biller.
Mellus: Hvis bladene bliver gule og falder af, kan det være tegn på mellusangreb. Kontroller om der sidder klynger af små hvide fluer under bladene. Mellus er meget svære at udrydde. For at forsøge at bekæmpe dem plukkes de blade af, som er mest angrebne og de blade, der er faldet af fjernes. Derefter sprøjtes der med middel mod skadelige insekter.
Sygdomme i stueplanter: Problemer og løsninger

Når stueplanter bliver angrebet af sygdomme, skyldes det ofte, at de ikke bliver passet ordentligt. Så snart du opdager et problem, fjerner du den del af planten, der er angrebet og sprøjter med et passende bekæmpelsesmiddel, for dermed at slippe af med sygdommen så hurtigt og effektivt som muligt.

Meldug: Dette er en svampesygdom, der sætter sig på bladene, og dækker dem med en hvid pulverlignende belægning. Sygdommen forårsages af dårlig udluftning, som derfor bør forbedres for at undgå nye angreb. Fjern alle de blade, der er angrebet og sprøjt med et middel mod skadelige insekter.
Gråskimmel: Dette er en ubehagelig og svampet grålig skimmel, der sætter sig på planter med bløde blade som f.eks. saintpaulia. Årsagen til gråskimmel er, at blomsterne vandes og sprøjtes for meget med vand. Det første man skal gøre er at vande mindre. Hele planten kan blive inficeret, og det kan være nødvendigt at destruere og erstatte den. Den inficerede plante bør ikke smides i komposten, da der er risiko for smitte. For at bekæmpe gråskimmel behandles der med et middel mod skadelige insekter.
Bladpletsyge: Som navnet indikerer, så opstår der brune pletter på bladene, og hvis det ikke behandles, breder det sig og dræber bladene. Alle inficerede blade skal fjernes og destrueres. De brune pletter er fugtige, og derfor kan det hjælpe at lade planten tørre ud. Stop med at sprøjte vand på den i en måned eller to og sørg for at jorden kun er en smule fugtig. Sprøjt planten med et middel mod skadelige insekter.
Ødem: Ødemer ses som lysebrune korkagtige områder og pletter på undersiden af bladene. Årsagen er for meget vand og for dårligt lys. Fjern alle de blade, der er hårdest angrebet, sæt planten et sted, hvor der er mere lys og reducer vandingen.
Sodskimmel: Denne svampesygdom optræder som en sort belægning på bladene, og den kan skade planten ved, at bladene ikke får nok lys. Sodskimmel forårsages af den honningdug, som bladlus og mellus udskiller. Tør overfladen med en fugtig klud og skyl efterfølgende. Behandl med et middel mod skadedyr.





Plantsygdomme på indendørs planter - genkende og bekæmpe
Fælles plantesygdomme
virussygdomme
Forfald af blade og rødder
karantæne
forhindre
Værd at vide om indendørs plantesygdomme snartSelv med god pleje og optimale forhold kan det undertiden ske, at indendørs planter bliver syge. De vigtigste årsagssygdomme i sygdomme omfatter bakterier, svampe, dyre skadedyr og vira. Hvis kun bladene misfarver, er dette normalt en indikation på en upassende placering eller svigt i plejen. I en tidlig opsporing kan i mange tilfælde reddes planten, hvis umiddelbare modforanstaltninger indledes. Derfor er det ekstremt vigtigt at kontrollere alle kageplanter regelmæssigt for angreb.

Fælles plantesygdomme
I de oprindelige breddegrader er forskellige plantesygdomme blevet naturlige, hvilket nogle gange bedre, nogle gange kan bekæmpes værre. Jo før de bliver anerkendt, desto større er chancerne for succesfuld kamp:
bladplet
Pulveragtig meldug
grå
sodskimmel
skruebrækker
Stam og rotkrave rot
virussygdomme
bladplet
Typiske årsager til bladplet sygdom terapeutiske fejl, herunder til rigelige sprøjtning, permanent fugtig jord, meget høj luftfugtighed, for koldt og blæsende placering til koldt vandingsvand og dårlig luftcirkulation. Symptomerne på svampen er, som navnet antyder, pletter på bladene. Farverne på pletterne varierer fra brun til sort til gul. Bladspotsygdommen kan kontrolleres som følger:
Afskær bladene påvirket af svampe
med ekstremt store blade, skåret berørte områder ud af bladet
Rens grundigt saksene eller knivene med ånden før hvert nyt stykke
i tilfælde af modstridende sprøjteplanter med fungicider
Ideelle er bredbåndsfungicider
Pulveragtig meldug
Pulveragtig meldug er en af ​​svampesygdommene og er ofte forvirret med dunkel meldug. I pulverformet meldug er bladoverfladen dækket af en hvid og blomstrende belægning. Stænglerne og blomsterne kan dog også påvirkes. Følgende procedure har vist sig effektiv i pulverlaks:
Skær straks af ramte blade
Desinficér skæreværktøjet forsigtigt med ånd
Desuden spray berørte planter med fungicider
grå
Den grå skimmel dækker blade, stilke eller blomster med en grå og fløjlsagtig overflade. Særligt sårbare over for denne sygdom er husplanter med meget bløde blade og skud. Grå skimmel formes ofte på allerede beskadigede eller endda døde plantedele. Følgende foranstaltninger er bevist i grå støbeform:
straks skære ud ramte blade, stilke og blomster
Desinficér skæringsværktøjet med ånd
Sprøjte også de berørte planter med fungicider efter beskæring
sodskimmel
Russtau former for kageplanter, når de bliver angrebet af plante skadedyr, der producerer honningdauge. Selvom dette ikke angriber planten forlader direkte, men ser meget utroligt ud. Desuden svampen træer planten porer og derved påvirker fotosyntese. Følgende kontrolforanstaltninger fører til succes i Russtau:
Først bekæmp plante plante skadedyr, som forårsager honningdøde.
Saml og fjern plante skadedyr.
Skyl forsigtigt rouxen af ​​med en blød klud og en svag sæbeopløsning.
skruebrækkerSortbensyge forårsaget af forskellige svampe, mens de angrebne skud misfarvet sortbrune og starte fra bunden til at rådne. Stærk støbning og en permanent fugtig jord er de vigtigste årsager, især sårbare unge planter er til ler og komprimeret jord. Følgende procedure bør tages i betragtning for sværhedsgraden:
berørte skadede områder normalt ikke genoprette
hvis de er beskadiget med stiklinger, graver dem op med en ske og kassér den omgivende jord
for at forhindre, at skæreenden af ​​stiklinger dyppes i fungicid
virussygdomme
Vira er mikroorganismer, som trænger ind i cellerne af planter og helt ændre den grundlæggende struktur i plantecellen. Der findes ingen retsmidler og ingen retsmidler til virussygdomme. Infested planter skal destrueres straks. Symptomer omfatter gullige striber og mosaiklignende pletter på bladene. Bagefter deformeres bladene fuldstændigt, kremerer stærkt og dør derefter.
Forfald af blade og rødder
Hvis plantens blade rotner, så offentliggøres hurtig handling, så den stadig kan gemmes. Årsagen til rådne blade er normalt bakterier eller svampe. Men hvis rotrot opstår, er det allerede for sent, at denne plantesygdom ikke kan styres, men kun forhindre. Følgende aspekter bør overvejes ved henfald:
Hvis bladene rådner, skære dem generøst
Brug altid en ren og skarp kniv eller anden skæreanordning
Efter hvert skære desinficeres skæreværktøjet med høj procentandamp
Grundig desinfektion forhindrer yderligere spredning af henfald
Lav et snit i sundt væv for at sikre, at alle bakterier er blevet fjernet
Overdreven støbegods fører ofte til rodrotning
Skadelig er også konstant stående i gryden
Første tegn på rodrot er bleg og lidt gråagtige blade
ofte blade falder i større mængder
Potting udvikler en ekstremt ubehagelig lugt over tid
Planterne viles og slækkes, dør efter dette
karantæne
Hvis en plante er blevet smittet, og sygdommen er blevet opdaget, skal det berørte husplante straks i karantæne. I modsat fald kan overførslen til naboplanter forekomme, da de fleste plantesygdomme er yderst smitsomme:
oprette smittede planter i værelser uden andre planter
Vær opmærksom på tilsvarende gode forhold
Fjern alle berørte dele af planten og ødelæg dem
de fleste sygdomme spredes meget hurtigt gennem direkte kontakt og gennem luften
se skadede planter tæt
Skadet væv giver nem adgang til bakterier, svampe og vira
Tidlig registrering er det første skridt for at undgå spredniForebyggelse er altid bedre end helbredelse, dette ord er også gyldigt for plantesygdomme. Hvis husplanterne er sunde, velplejede og i stand til at vokse under de bedst mulige forhold, er det ikke meget modtageligt for sygdomme. Men hvis planten er dårligt vedligeholdt og ofte forsømt, svækker dette immunforsvaret, og patogener har let spil. Følgende aspekter er afgørende for forebyggelse:
Vær altid opmærksom på korrekt pleje
Forlad ikke vandet på blade og blomster
Sørg for tilstrækkelig afstand mellem de enkelte planter
tilstrækkeligt store afstande undgår spredning af sygdomme
Brug kun høj kvalitet og steriliseret jord
Germfri jord forhindrer sygdomme i rodsystemet
Tip: I tilfælde af tvetydighed med hensyn til plejeforanstaltningerne er det altid bedre at informere sig i forvejen om de respektive planters præferencer og misliker.
Konklusion
Plantsygdomme kan sædvanligvis godt undgås, hvis pleje og kulturbetingelser er rigtige. Men når planterne vokser elendigt og immunsystemet er svækket, har patogener en god chance for at sprede sig hurtigt. Det er vigtigt at konstant kontrollere alle indendørs planter for usædvanlige symptomer, der afviger fra normen. I nogle tilfælde kan den berørte prøve stadig gemmes, hvis der træffes rettidige modforanstaltninger. Det er også afgørende at karantæne den inficerede plante for at undgå infektion. Men hvis sygdommen allerede er veludviklet, er det altid sikrere at bortskaffe husplanten fuldstændigt. Til rotrot og virussygdomme er der desværre stadig ingen nyttige værktøjer til kampen.
Værd at vide om indendørs plantesygdomme snart
Misfarvede blade
Gule blade skyldes ofte for meget vand, men kan også være tegn på for mørk eller for kold placering.
For de fleste kuplanter er reglen kun at genopfylde, når potten er blevet tør øverst.
Placeringen bør også ændres.
På den anden side gives for lidt vand til planter med brune blade eller tørrede opspidser.
De forekommer hovedsagelig på husplanter i vintermånederne, da luften i de opvarmede rum tørrer ud nemt.
I dette tilfælde hjælper det med at sprøjte bladene nu og da eller at placere en krukke vand nær planten.
Tip: Hvis alle de betingelser, som et husplante har brug for til sin sunde vækst, er opfyldt, er årsagen til misfarvning af kronblad normalt en mangel.
Potplanter kan ikke forsyne sig med de nødvendige næringsstoffer. Du har derfor brug for en gødning regelmæssigt. Disse gødninger er enten tilsat i flydende form i vandingen eller fast som stokke i potten.
rodbrand
Overdreven vanding eller vand tilbage i planterne kan forårsage rodrotning.
De første symptomer på dette er normalt blegne, lidt gråagtige blade eller en større mængde blade, der kasseres.
Det sker også, at pottemad udvikler en ubehagelig lugt.
I løbet af planten forsvinder og blæser og til sidst dør.
Rotrot er en af ​​sygdommene hos indendørs planter, som ikke kan styres.
Dyre skadedyr
I dyre skadedyrene, der angriber husplanter, især bladlus til navn.De kan bekæmpes med en mild opvaskemiddel, der sprøjter bladene.
også fungus myg forekommer relativt ofte. For at bekæmpe dem er der passende gelplader, som er tilgængelige i planteskoler. Fordi sciarid mosquitoes lægger deres æg i pottejorden, er det også tilrådeligt at drysse noget sand på potten.
skjoldlus, thrips og spindemider kan kun leve i tør luft. Hvis der er tilstrækkelig luftfugtighed, forsvinder de normalt af sig selv. For at fremskynde processen kan de også omhyggeligt skrabes af bladene.
Orme i blomsterpotter
Orme i potten er normalt ikke skadelige for planterne, men ikke æstetisk tiltalende.
De er nemme at afhente ved at dyppe kuglens kuglebold i en beholder med vand i en kort periode.
Dette tvinger ormene til at bevæge sig til vandoverfladen.
Fælles svampesygdomme
Bladplet sygdommen, hvor bladene får forskellige farvede pletter, skyldes en svamp.
Dog angriber han kun kageplanterne, hvis de alligevel allerede svækkes.
Bedre pleje passende til slægten hjælper således med at forebygge denne sygdom.
Hvis planten allerede er påvirket, skal de misfarvede blade fjernes for at forhindre yderligere spredning af svampesporer.
Andre sygdomme forårsaget af svampe er meldug, som er vist med en hvid belægning.
Grå skimmel skaber en grå belægning. Også i dette tilfælde hjælper det med at fjerne de berørte blade og give bedre betingelser.
Imidlertid bør stærkestærede planter bedst bortskaffes for at beskytte de øvrige indendørs planter.
Tip i slutningen: For alle plantesygdomme forårsaget af skadedyr, svampe eller bakterier er det altid tilrådeligt at isolere den inficerede plante. På den måde sætter hun ikke engang planterne i nærheden Læs mere..
Comments

Nærings stof mangel.


Nitrogen:

Hvis bladene mister den glød, og bliver lysegrønne og sener bliver de gule, må ske deres stænger bliver lilla. Bladene bliver større, nederst på planten og det nederst bliver lysegrønt

Potassium:Kalium
Fordampning reduceres, hvis der er mangel på kalium. En konsekvens er, at temperaturen i bladene vil stige og cellerne vil brænde. Dette sker hovedsagelig på bladets kanter, hvor normalt fordampning er højest. Bladene bliver gule fra kanten i retning af venerne, og rustne farvede døde pletter vises i bladene. Bladets spidser krøller op radikalt og hele sektioner af bladene begynder at rådne. Bladene fortsætter med at krølle og i sidste ende vil dette falde af



Magnesium
symptomer på en mangel
Når der er en mangel, vil det være synlig som rustne brune pletter og / eller vage, overskyet, gule pletter mellem venerne
Udvikling af en mangel
– Tegn på en mangel opstår først omkring 4.-6. Uge.
– Små, rustne brune pletter og / eller overskyede gule pletter vises i middelaldrende blade (under toppen af ​​planten).
– Størrelsen og antallet af rustbrune pletter på bladene øges.
– Symptomerne spredes ud over hele planten, som ser syg ud.
– Når manglen bliver akut, påvirkes de yngre blade også, og blomster produktionen reduceres.

Årsager til mangel
Magnesiummangel kan forekomme, fordi optagelse er hæmmet på grund af:

– En meget våd, kold og / eller et sur rodmiljø.
– En høj mængde kalium, ammoniak og / eller calcium i sammenligning med mængden af ​​magnesium.
– Et begrænset rodsystem
– En høj EC i vækstmediet, som forhindrer fordampning.


Calcium:

Symptomer på en mangel
– De ældre, større blade lige over de nederste vil vise de første symptomer. Gul / brune pletter opstår, som ofte er omgivet af en skarp brun skrå kant.
– Derudover er væksten bremset, og i alvorlige tilfælde er skuddet mindre end normalt.
Udvikling af en mangel
– Symptomerne vises ofte hurtigt; inden for en eller to uger, hvor de første pletter er synlige på de ældre blade.
– Pletterne starter som små, lysebrune pletter, der stiger i størrelse over tid.
– Pletterne forekommer også ofte i bladets kant, som med en kaliummangel. Pletterne har en skarp omrids og stammer ikke udelukkende fra kanten af ​​bladene.
– En forsinkelse i udvikling er ofte allerede mærkbar inden for en uge.
– De ældre blade dør af langsomt. Jo ældre bladet er, jo mere alvorlige symptomer.
– Blomstringen er også forhindret og bremset. Frugterne forbliver små.
Læs mere..
Comments

Siltac..

Siltac..

Det er et økologisk middel
Og en naturlig bekæmpelse af utøj.
Det skulle være fri for pesticider.

Det virker på den måde at det ligger en hinde over dyret,
Siltac består af en kombination af silikone polymere,
der ved kontakt danner en slags net/film over skadedyrene,
så de ikke kan bevæge sig.

De ramte skadedyr, der så dør inden for ca. 90 sekunder.
Midlet skal derfor i kontakt med skadedyret, for at der sker en virkning.
Da Siltac dræber skadedyr på denne fysiske måde,

så der er absolut ingen risiko for at skadedyrene bliver resistente overfor midlet.
Men du skal ramme dyret og du skal nok give det over flere gange,
efterhånden som de dukker op fra deres skjul.

Det skulle desvære ikke have nogen effekt på deres æg.

Det det skal helst gives, så det hurtigt kan tørre ud på planten,
så det er ikke godt at give det i regnvejr.
Så det er bedst kun at give det på en tør plante.
Og det bør ikke gives i fuld solskin, for ikke at svitse planten.

Det skulle også have en negativ effekt på nyttedyr,
men hold øje med at du ikke rammer dem.

Du skal bruge 1 ml til 1 L vand, det er ikke meget.
Det skal helst bruges samme dag som du blander det, jo hurtigst jo bedere.
En ny flaske Siltac, holder i ca 4 år.

Kan bruges mod:
uldlus, skjoldlus, trips, spindemider, hvidefluer og bladlus.
Pas på at du ikke får det i øjnene.

Jeg syndes at det er rigtig godt, dejligt endeligt noget der virker.



IMG_7504Læs mere..
Comments

Mellus - Trialeurodes vaporariorum - Hvidefluer

Mellus - Trialeurodes vaporariorum - Hvidefluer, bomuldsmellusen Bemisia tabaci.

De suger plantesaft på samme måde som, som bladlus.
De er mest aktive om dagen.
De har vinger så de flyver rundt.
De ligger omkring 300 æg.

Mellus er små hvide insekter på 1–2 mm
De voksne mellus foretrækker at suge saft
og lægge æg på undersiden,
Af de nyudsprungne blade
og gerne på det øverste af planterne.
Deres laver og pupper, lægges gerne længer ned på bladene.
Det er kun det første larvestadium som kan bevæge sig,
så når 1. stadie larven har sat sig fast for at suge på planten, '
bliver larven siddende der i 2. og 3. stadium,
til og med det puppelignende 4. stadium.

Deres livs cyklus er.
! - 2 dage efter at de voksende mellus kommer ud af pubben,
Også begynder de at lægge æg, disse lægger gerne i cirkler,
eller i små grupper.
Laven er på ca. 0.3 mm, den klækker 4–5 dage efter, at ægget er lagt,
Herefter bevæger sig ikke langt, før den finder et egnet sted, at suge plantesaft.
Den samlede udvikling fra æg til voksen er på ca. 3 - 4 uger.
Og de lever i ca herefter I ca. 4 uger.
Jo varmer det bliver, jo minder overlever.
Så nej de holder ikke af for meget varme.
De er ikke gode til at overleve vinteren.

Mellusene danner også honningdug, på planten,
Igen deres afførring, som kan give næring til svampevækst,
som oftes bliver grå, sort.

Et angreb kan se ved at der er mellus overalt og bladene klister.
Bladene bliver grimme, med masser af hvide skjolde
på bagsiden af bladene og de bliver lyse
Og der kan ses spor i bladene, hvor mellusene har suget.
Eller hvis bladene bliver gule og falder af.

Der kan udsætetes snyltehveps Encarsia formosa,
som lægger sine æg i mellu­sens larver så de dør,
De parasiterede melluslarver, altså de lar­ver,
hvori snylteren har lagt æg,
bliver sorte og skelnes derfor let fra de sunde larver,
som forbliver hvide.
Her kan med fordel også bruges Siltac.

IMG_9459Læs mere..
Comments

Bladlus

Bladlus

Bladlus er forholdsvis nemme at holde nede,
Jeg sprayer dem ned, væk med vand, dette gør jeg udenfor
og prøver så vidt muligt at de falder ned på græsplænen
og ikke ned i potten.
Dette gør jeg rigtig mange gange i løbet af
sommeren


Herunder ses et billede af nogle af de bladlus jeg har

.IMG_8178Læs mere..
Comments

Trips - Thysanoptera

Trips - Thysanoptera - de bliver også kaldt tordenfluer, gnavpander, mm.

Der findes forskellige slags,
Nelliketrips - Thrips tabaci, saintpaulistrips - Franklinella occidentalis,
Båndende væksthustrips og og resetn af de 110 arter hedder. Ja ja
De findes over alt.

De har en længe på ca. 1 - 2 mm
De er mørke i farven, nogen lidt lyser og andre helt sorte.
De kan flyve, det er det der gør dem, så forbistret.

De flyver gerne I store mængder om sommeren,
De er på vingerne fra ca.april - september.
hvor de især går efter farverne gule og blå farver.
Og de klister til huden, jeg syndes at de bidder.

Tripse ses gerne på underbladene af planterne,
Hvor de her spiser af plantens planteceller.
Du vil kunne se hvor de har taget livet af cellerne på bladene,
hvor der her vil blive sølvfarvet eller meget lysere.

Deres levetid er ca. 1 - 2 mdr. Hvor de ligger omkring 100 æg,
Æggene er meget små, ca. 0,3 - 0,5 mm lange
og er ofte hvidlige eller gullige.
Om sommeren tager udviklingen fra æg til voksen trips ca. 1-2 uger.

Laver og æg lever på planten, når de når slutningen af 2 lavestadig,
vil de falde til jorden, hvor de her vil forpuppe sig i jorden,
hvor de vil overvinter.
Selv de fuldvoksende, kan gemme sig på planten
til det bliver forår og varmer.
Ja så starter det hele forfra.

Det er da godt nok, noget irriterende noget at få i sine planter.

Ja og hvad kan man så gøre ved det, Ja du kan købe nogle dyr, der kan æde dem.
Men de er jo dyre. Tripsrovmider, Orius rovtæger eller Gule fangplader.
De kan købes ved Borregaard Bio plant
nyttedyr.dk
Bladglans kan hjælpe godt på vej,
Igen kan der her, med fordel bruges Siltac.



Her ses en af dem jeg har, en Trips, de ligner Båndet væksthustrips.

IMG_7066
Læs mere..
Comments

Uldlus.

Uldlus - Pseudococcidae, Langfrynset uldlus - Pseudococcus longispinus,
Kortfrynset uldlus - Planococcus citri, Pseudococcus obscures.
Dette er bare lidt af de arter der findes.
Der findes flere arter af uldlus.

De har en leve tid på ca 8 mdr.
Hunnerne, der i fuld størrelse er 3-4 mm lange
Det ligner en gang vat totter, der er på planten.
De har nogle lange følehorn.

Deres livscyklus er på ca. 1 1/2 mdr.
Hun lægger op til omkring 300 æg.
De ligger i en voksklædt sæk, fasthæftet på hunnens bagende,
Efter klækningen, vil de nye unge uldlus opsøger de,
værtsplantens yngste dele, nye skud og blade,
Det er gerne de grønne stueplanter der angribes først.
De små første-stadie larver "vandrelarverne"
som spredes meget let rundt på planter,
Her er det skidt hvis dine planter rører hinanden,
da de voksne hunner bevæger sig let på planten,
Og gerne fra plante til plante.
De elsker høje tempe­raturer, de findes oftest i varme vækst­huse,
hvor de formerer sig året rundt,
de kan klare en overvintring i koldhus eller vinterhave,
dog uden at formere sig i vinterhalvåret.
Og så starter det hele bar op igen.

Uldlus suger saften fra planterne
Når jeg opdager at der er uldlus på mine planter er det oftes fordi,
jeg enten har set, at planten er meget klistret på blade,
måske er det planten oven over der har skjoldlus
og drypper ned
eller der ses myrer, og da myrerne elsker at spise skjoldlusens,
Det kaldes vist honningdug eller retter deres afføring
så vil der jo være en del trafik af myrer.
Hvis planten står hvor det er muligt for myre at komme ind.
Og når der er honning dug, kan der forkomme et angreb af
sodskimmelsvamp, som giver en sort-grå belægning.
Og så kommer bladen til at se, ja forfærdelig ud,
De kan blive sorte.
Men så er det bare igang med at vaske blade rene.
ÅÅÅ hvor jeg hader de satans dyr.

Den er almindelig brugt til biologisk
bekæmpelse på citrustræer og prydplanter.
Uldlusmariehønen (Cryptolaemus) er en glubsk mariehøne,
der æder uldlus.

Her kan der igen med fordel bruges, Siltac
Husk at uldlusen skal rammes,
det gøres gerne af flere gange.

Der kan også duppes sprit på uldlusen,
Gerne med en vatpind.

IMG_4700


Herunder har jeg lavet en lille video om hvordan jeg fjerner uldlus fra mine orkideer.
Tyk på den hvide pil på billede, herunder.
Så prøv at se med.

Og kom endelig med input, til min youtubevideo.

Så send mig gerne en mail på mettemaud@me.com eller skriv på Disqus.

Hvis du vil læse mere om orkideer kan du gå ind på linket herunder.
Orkider | Mette's BlomsterLæs mere..
Comments

Tomatskimmel

Tomatskimmel
har jeg læst at det også kan tage tomatskimmel.
Hvis du taget det værste angrebet blade af og så sprayer med Neemolie på hele planten,
ja så skulle du efter ca et par dage kunne se en forarindring
og efter ca 14 dage være fri for skimmel i dine tomater.
Der skal så spyes hver anden dag i 14 dage.Læs mere..
Comments

Mælkebøtter

Comments

Padderokker - juletræer

Padderokker - juletræer.
Jeg stresser dem ved at hive dem op så snart at de viser sig.
Det siges at de er ca 2 - 3 meter nede i jorden, så nej de er ikke nemme at grave op.Læs mere..
Comments

Dræbersnegle - iberiske skov snegle

Dræbersnegle - iberiske skov snegle.

Jeg har prøvet med ølfælder.
Fermol sneglegift ( dansk ).
Salt. Strand sand og skalder. Læs mere..
Comments

Skvaderkål

Skvalderkål. jeg har for noget tid siden,
hvor jeg satte mig ned på min flade
og så begyndte jeg fra en ende af, med at grave op med en greb og en lille skovl og så med klør fem.
Jeg tog et område på ca 1 x 6 meter
og her gravede jeg det hele op alle rødderne
og ja jeg tog det hele op så der ikke var noget tilbage,
der næst lagde jeg et lag med barkflis over det hele
og hver gang jeg ser en lille ukrudt ja så tager jeg det op med det samme,
så ja jeg vil sige at det var de timer og det slid vær, her en mdr efter ser det stadig godt ud.

Men kan godt se at det ikke er så smart en metode der hvor der er mange planter og blomster,
der ville det være umuligt at komme til. sååå

Derfor har jeg for ca 3 uger siden lagt noget skvalderkål både toppe og rødder i noget vand i en spand
har fået af vide at det skulle kunne virke mod dem selv altså slå dem ihjel med dem selv.
og så må vi jo se om det virker.

Jeg har prøvet med roundup på en penslet og så på hvert blad dyppet det på alle blade
og nej det virkede ikke
men har så fået at vide at det skal gøres om aften, f
or så vil skvalderkålen nemlig suge det til sig sammen med duggen og så skulle det være effektivt.


Her som det ca så ud før. 5 maj 2015.

IMG_7194Læs mere..
Comments

Skurv på pæretræer

Har hørt at Atamon
Skulle virke mod skurv.
Skurven på pæretræer med en blandning af Atamon og vand halv af hver.
Det skal sprøjtes på et par gange om ugen, på både grene og blade, til det går væk.
Og da skurv er en svampesygdom.
så det er måske løsningen.Læs mere..
Comments

Meldug

Meldug det siges at der kan spryes med
skummetmælk.
og med AtamonLæs mere..
Comments

Spindemider - Tetranychus urticae

Spindemider - Tetranychus urticae

Spindemider - Tetranychus urticaeer en væksthusspindemide,
og der er citrusspindemider.
Der findes rigtig mange arter af spindemider.
De kommer alle vegne, og jeg hader dem bare så meget.
De angriber bare så mange blomster og planter.

De lever af at suge indholdet ud af hver enkelt plantecelle,
så bladene bliver grimme og gule.
Spindemider findes fra foråret til efteråret,
nogle gange hele året på nogle potteplanter.
De overvintrer som befrugtede hunner i sprækker,
på planter og planterester.
Når temperaturen stiger, ja så er de bare igang igen.

Miderne skader først og fremmest planterne ved
at suge i cellerne, så disse dør.
Dette giver små hvide pletter, der normalt kan ses
på oversiden af bladet.
Når disse sug ses, udsættes rovmiderne så hurtigt som muligt.
Heller igen hvis du har Siltac, kan det også bruges.

Væksthusspindemiden har fem udviklingsstadier:
æg-, larve-, 1. nymfe-, 2. nymfe- og voksenstadium.
Mellem hvert stadium optræder en inaktiv periode
med omdannelse til næste stadium.
I alle stadier (undtaget æggestadiet)
suger de af bladcellerne på undersiden
og de kuglerunde æg på 1–2 mm lægges også her.
En enkelt hun kan lægge 100–200 æg.
Ved ca. 26°C varer udviklingen fra æg til voksen ca. 10 dage,
og den samlede levetid er ca. fem uger,
så de kan opformerer sig meget hurtigt.

Da spindemiderne trives bedst, og dermed udvikler sig hurtigst,
i et varmt og tørt klima,
kan man prøve at undgå, at der bliver alt for tørt
og varmt i drivhuset, huset for at nedsætte udviklingshastigheden.
Dette kan også gøres ved at forstøve dine planter med vand.


De næste to billeder er lånt på nettet.



IMG_0808Læs mere..
Comments

Skjoldlus

Skjoldlus - Kaffwskjoldlus ( Væksthusskjoldlus ) -
Saissetia Coffeae ( Potteplante skjoldlus ) - Sort Olivenskjoldlus ).

Der er masser af arter inden for skjoldlus.
De er rigtige trælse, og besværlige at komme af med.

Jeg plejer at skrabe hver eneste af på både, stamme og på blade.
Skjoldlus kan sagtens overleve det danske sommervejr,
hvis planterne står ude, men ikke vinteren.

Skjoldlusen kan ikke flyve, kun hannen der efter sigende kan flyve,
men han lever vist kun et par timer og han når ikke at spise noget,
da hans mund fra fødslen ikke er åben.

Men hunnerne kan bevæge sig,
rundt på planten og på dem der står lige ved siden af,
men kun imens de er i deres larvestadie.
Herefter slår skjoldlusen sig ned på planten.

Æggene lægges under skjoldet, og æggene klækkes,
og små laver kommer ud, og de fordeler sig på planten.
Det siges at et skjold indenholder ca. 1000 nye larver.

Når jeg opdager at der er skjoldlus på mine planter er det oftes fordi,
jeg enten har set, at planten er meget klistret på blade,
måske er det planten oven over der har skjoldlus
og drypper ned
eller der ses myrer, og da myrerne elsker at spise skjoldlusens,
Det kaldes vist honningdug eller retter deres afføring
så vil der jo være en del trafik af myrer.
Hvis planten står hvor det er muligt for myre at komme ind.
Og når der er honning dug, kan der forkomme et angreb af
sodskimmelsvamp, som giver en sort-grå belægning.
Og så kommer bladen til at se, ja forfærdelig ud,
De kan blive sorte.
Men så er det bare igang med at vaske blade rene.
ÅÅÅ hvor jeg hader de satans dyr.

Mulighederne for at bekæmpe skjoldlus,
er som jeg skrev skrab dem af med en negl eller en kniv,
det siges at de dør når der åbnes ind til deres skjold,
man kan også tage en neglebørste i foråret
ja og så ellers bare børste planten grundigt så de falder af.

Midt på sommeren ja så skulle de skjolde klækkes, og her vil hunnen så dø,
og ud vil masser af små vandrelarver komme og kravle rundt på planten,
Og her vil hunnen så dø
og det er så her, at du af flere omgange sprøjter
Hvis du har Siltac
Eller en blanding af sprit, flydende brunsæbe og vand ud over planten.
Jeg plejer at sørge for at solen ikke skinner, på den for det vil svitse planten,
jeg lader det sidde i nogle timer hvorefter.
jeg skyller ordenligt på stammer og blade.

Nogle køber insektsæbe og bladglans.
Skjoldlusen lever af at suge saft fra plantevævet.
Når skjoldlusen har fundet et sted at sætte sig til at suge,
ja det er så her at dens skjold begynder at blive dannet.
Når skjoldet klækker så vil der komme noget vat lignende ud af det lille skjold.

Her kan der igen med fordel bruges, Siltac
Husk at uldlusen skal rammes,
det gøres gerne af flere gange.

Der kan også duppes sprit på uldlusen,
Gerne med en vatpind.

Så hvis du har en rigtig god måde at fjerne dem på,
må du meget gerne skrive til mig.



Her under er der et par billeder af nogle af de skjoldlus jeg har haft,
jeg har desværre aldrig set hunnen der lægger dem. Hvis hun findes.


IMG_9079Læs mere..
Comments