Humle - Humulus lupulus

Humle - Humulus lupulus.

Jeg kan ikke finde ud af hvor, de stammer fra, men her i Danmark, har vi haft og brugt dem siden år 1100.

De plantes om foråret op af noget støtte som er omkring 2 meter høj det første år.
De bliver 2 - 6 meter høje.

De skal holdes fri for ukrudt.

De bør stå i sol til halvskygge.

De visner ned hvert efterår, men kommer troligt igen til foreåret.

Humle er tvebo, hvilket vil sige, at der findes både han- og hun planter.
Han- og hun blomster er på forskellige individer.
Hanblomsterne sidder som gulgrønne toppe i skudspidsen, mens hunblomsterne sidder som kogleagtige “humlekopper”.

De har et utroligt sammearbejde med lyset, det vil sige at de altid vil gro med uret rundt, altså højere om, da de følger solen rundt.
I løbet af sommeren vil den sende dens grene omkring 6 - 8 meter op af det der stilles til rådighed for dem, såsom en høj stamme eller espalier.

Sidst i juni - juli vil der pludselig dukke et hav op af humleknopper, over alt på planten, Der kommer små grønlighvide blomster.

Blomsterne høstes i september, førend at de bliver brune.

De tørres forsigtigt i et tyndt lag på et sted med masser af luft.
De tørrede humlekopper gemmes lufttæt eller på frost, for at de ikke taber aromaen.
Hvis planten trives og passes rigtigt, kan disse fire ranker levere omkring 200–400 g humlekopper, nok til at brygge flere hundrede liter øl.
De giver aroma til øllet.

Formering:
Kan ske via frø, her er man ikke sikker på og det vil give han- eller hun planter, men det kan også gøres via rod deling, roddeling af rodstiklinger en den sikreste.

Flere dele af planten kan spises: helt unge skud til salater, unge blade til salater, [yngre] blade til stuvninger, kogte/dampede unge skud “som asparges”, hun-blomster til te, saftfremstilling og ølbrygning, hun- blomsten bruges i hovedpuder mod søvnløshed, hun-blomster til salater, panerede hun-blomster som snack.
Humle indeholder bitterstoffer der er bakteriedræbende, fremmer dannelsen af mavesyre og er vanddrivende.
Hun-blomsterne indeholder stoffer der er beroligende.
Og lige en andre række ting de kan bruges til Søvnløshed, stress, angst, stress, nervøs angst, depression, tab af appetit, fordøjelsesbesvær, tarmsyndrom, mavesår, Crohns sygdom, hoste, bronkitis, bryst inflammation, astma, forkølelse, klimakterier besvær, hovedpine, migræne, kolik, eksem og aknes.
Ekstern om ødem, hævelse, ømme muskler, knusning og inficerede og langsom heling af sår.
Om det virker det ved jeg ikke.


Dette er en hun plante. jeg købte den i foråret 2014. Og ja jeg synes den er smuk.

IMG_1058


IMG_1063


IMG_1069


IMG_1082


Humlekopper med sine fine skæl, det er de små fine gule knopper der ses. Nede mellem disse skæl gemmer lupulinet sig, et smukt gult harpiksfedtet pulver. Det er her, alle humlens gode bitterstoffer gemmer sig. De ses på billedet herunder.

IMG_1087


IMG_1088


IMG_1091
blog comments powered by Disqus