Nicotiana Glauca R. C. Graham - Solanaceae - Tobacco Selvatico.

Nicotiana Glauca R. C. Graham - Solanaceae - Tobacco Selvatico.



Dejligt, så kom den i blomst, jeg såede dem i 05-04-2016.

IMG_9534Læs mere...
Comments

Fuksia - Fuchsia - Grietje Kostier

Fuksia - Fuchsia



Har lige købt denne lille smukke Fuchsia 17-05-2017. Den hedder Grietje Kostier


IMG_9525
Læs mere...
Comments

Lofus - Lophospermum erubescens - creeping gloxinia - Mexicansk Twist

Lofus - Lophospermum erubescens - creeping gloxinia - Mexicansk Twist de stammer fra Mexico og er i familien Plantaginaceae og Scrophulariaceae, ikke nemt når der er uenighed om hvor den høre til men. Det er en klatreplante, men de kan også hænge ned og den kan være løvfældende og kan overvinter frostfrit, da det er en flereårig plante. De vil gerne stå i fuld sol til delvis skygge og helst på en beskyttet plads. De skal helst stå i en blanding af sand- og lerjord. De vil gerne være fugtige og må ikke tørre ud mellem vandingerne, men må heller ikke overvandes. Lofusn de bliver omkring 3 meter høje og det ses gerne at de når den længde efter ca. 2 -5 år. De blomster gerne først på sommeren og gerne indtil sidst på efteråret, Beskæring sker gerne efter af blomstringen og gerne i efteråret. Formering kan sker via frø, de stilles ved omkring 20° - 25°, disse frø kapsler bør side på til de er brune, her næst kan de samles ind, de kan også formeres via rodstiklinger eller alm. stiklinger, dette gøres bedst i løbet af sommeren. Men skal nok skrive noget efter hånden som jeg finder ud af noget mere om at have den.

Den har også mange navne, her kommer lige et udvalg men skal nok finde udad, hvad der passer med tiden og skriv endelig hvis du ved bedere Winking Kan se at den har haft flere navne, der åbentbart ikke bruges mere såsom Asarina erubescens og Maurandya erubescens.
Lophospermum erubescens CREEPING GLOXINIA, CLIMBING GLOXINIA, CLIMBING SNAPDRAGON syn. Asarina erubescens, Maurandya erubescens, Asarina lophantha, Asarina lophospermum, Lophospermum scandens


Her ses den jeg har købt her d. 17-05-2017

IMG_9495
Læs mere...
Comments

Silkehale - Ptilotus exaltatus joey Silkehale - Ptilotus exaltatus joey Silkehale - Ptilotus exaltatus joey

Silkehale - Ptilotus exaltatus joey stammer fra Australien. De blomster med smukke lilla blomster, fra maj til oktober. De er løvfældende, så tænker at de kan overvinter inde uden frost, jeg har altid smidt dem ud øv øv. De bliver omkring 25 - 45 cm. høje. De vil gerne stå i fuld sol til halv skygge og vil gerne stå i læ. De kan tåle let frost. De er tørketolerante. De skal vandes, men ikke meget vand, de må ikke stå med fødderne i vand og de kan ikke lide at jorden er for våd. Om vinteren vandes den næsten ikke. Jeg giver den lidt gødning ca hver anden uge. Formering kan ske via frø, der samles sidst på efteråret, når de taber blomster og bladene. Men også ved at lave rod stiklinger.


IMG_0048Læs mere...
Comments

Philodendron hederaceum aureum

Philodendron hederaceum aureum



IMG_8152Læs mere...
Comments

Mimosa Pudica Ægte Mimosa

Mimosa Pudica Ægte Mimosa - Mimosoideae - rør mig ej de stammer fra de tropiske dele af Syd- og Mellemamerika oh er en under art af slægten Ærteblomstfamilien. De folder deres blade sammen om aften og når der røres ved planten og hvis der bliver for varmt, ja selv blæst kan få dem til at klaske bladene sammen, men de vil rette sig ud igen efter noget tid. De dyrkes tit her hjemme som 1 årig, men det er en flerårig plante, så de kan godt over vinters inde, hvis de stilles så de ikke får frost, men køligt og stilles lyst, gerne på en solrig plads men helst ikke i direkte sol og de skal kun lige vandes så de holdes fugtige, de må endelig ikke over vandes og stå med fødderne i vand. Om sommeren kan de stilles ud på et lunt og og solrigt sted med læ. De vandes tit så de ikke tørre ud , de skal helst være fugtige, men ikke overvandes. Gødning gives ca ved hver fjerde vanding, de blomster gerne omkring Juli også helt hen i januar. Formering via frø: Dette gøres lettest i april - maj under en pose elle under låg og stilles varmt gerne på en radiator ind til de spirer, men kig lige ind under Såvejledning. Formering via stikling: Dette gøres ved at tage en stikling, og det gøres nemmest ved at tage en stikling så tæt på jorden som muligt og helst et nyt skud og med en skarp og ren kniv, skal gerne dyppes i noget homon pulver og så sættes i noget sandet lerjord. Husk at de skal holdes fugtigt. Også er det jo bare at vente på at stiklingen danner små nye bladknopper. og så lige passe på at man ikke stikker sig.


IMG_3218Læs mere...
Comments

Brudeslør - Gypsophila paniculata, flereårig staude

Brudeslør - Gypsophila paniculata, flereårig staude. de stammer fra det Sydlige ­Rusland og Sibirien. De blomstre i omkring juli - august og vil gerne stå solrigt og varmt og hvor den har lidt plads omkring sig, så de ikke bliver mast, men de kan også dyrkes i krukker. De bliver ca. 90 cm. høje. Brudeslør vil gerne stå i en kalkrig jord, samt en tør og let jord. Brudeslør har en kraftig pælerod, så den bør ikke flyttes eller deles, så fra frø bør frøplanterne, graves de ned der hvor man gerne vil have dem altså på blive stedet, og der samme glæder fra rødder og de skal plantes på en dybde på ca 7 cm. Når de om efteråret visner ned, bør den ikke klippes tilbage, da de bruger det visne som beskydelse mod frost, så de kan klippes tilbage til foråret og snart vil der komme nye skud op ad jorden. Fra frø som er blevet til små planter, vil jeg ikke plante ud før efter at der ikke længer er udsigt til frost. De er kanon til snitblomster. Kan også egne sig til at tørre.


Billederne her er lånt på nettet, lige så snart mine kommer op vil jeg lægge mine billeder ind.

Skærmbillede 2017-02-25 kl. 15.13.04Læs mere...
Comments

Eucalyptus gunnii - Gunnieeukalyptus

Eucalyptus gunnii - Gunnieeukalyptus den stammer fra Tasmanien, efter sigende skulle den kunne blive op til omkring 30 meter høj. De skulle blomstre, med nogle små hvide blomster i omkring april - august, når de er omkring 4 - 5 år. Bladene vi desvære forandre sig til af lange blade. Men hvor hårdfør de er det er der ikke helt sikkerhed om nogle siger at de skal stå frostfrit andre siger ned til omkring - 15° så det er ikke nemt, så jeg beholder bare mit lille træ inde i udestuen frostfrit, så kan den komme ud til sommer i solen som den elsker. De bør holdes konstant fugtige, men de må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne og de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand, i vækstperioden bør den få gødning, men ikke for meget da den vil vokse meget. Eucalyptus bliver meget brugt til at binde i buketter og dekrotioner. Pas på at planterne ikke vokser for længe i potter så at rødderne fylder potten helt ud også begynder at sno sig rundt langs kanten og i pottebunden. Så vil planterne have meget svært ved at gro. De bedste potter er høje og smalle hvor rødderne får god plads i dybden; såkaldte rosen- eller palmepotter. De har en dejlig duft, hvis man kan lide den. De kan også sås fra frø. eller stiklinger men det skulle være svært fra stiklinger, og hvis dette prøves bør de tages af nye skud med et blad påMen vi må se hvordan det vil gå den jeg lige har købt.



Her ses den jeg lige har købt i blomsterland i Vejle. 17 - 02 - 2017.

IMG_7515Læs mere...
Comments

Silkeplante - Asclepias tuberosa

Silketræ - Sovetræ - Albizzia julibrissin.

De stammer fra

De forholdsvis hurtig voksende.

Deres blomster
Comments

Persian Shield - Strobilanthes Dyerianus

Persian Shield - Strobilanthes Dyerianus de stammer fra Burma. Det vil være godt at klippe dem ned i starten hvor den gror så den kan blive kraftig og og stor i sin vækst. De vil gerne have varme temperatur og gerne høj luftighed, men de vil gerne stå ude om sommeren. De vil gerne stå i fuld sol til halv skygge, men jo mere sol jo mere lilla bliver bladene. De kan formeres ved at tage frø eller ved deling og som stiklinger. de vandes i vækstperioden når de øverste par cm. er tørre og den må ikke stå med fødder i vand, men det vil være en god ide at sætte en underskål under med sten i og så fyld den med vand og sæt dernæst potten ovenpå så bliver den ikke overvandet og den holder på fugten, om vinteren bør den ikke vandes så meget og de vil gerne vandes med regnvand. Gødning bør gives i vækstperioden ca hver anden uge. De bliver ca. 20 cm - til omkring en meter i højden. Den kommer med de smukkeste meget små blå lilla blomster og når de er af blomstret vil der komme frøkapsler på, hvis de bliver bestøvet, de kommer gerne i efteråret - vinter. Hvis den bliver for stor så må den gerne klippes tilbage. De må helst ikke kommer under 15 °. Stiklinger laves ved at du tager et glas med vand og sæt film over glasset med vand og lav et hul hvor du lige kan stikke stiklingen gennem her lader du den stå i ca. 3 uger så har den nok lavet et fint rodnet, som du så kan plante i en potte. Og gerne med undervarme. Dette gøres gerne om foråret. Du


Denne har jeg fået som stikling fra en i England sep. 2016.

IMG_7590 2Læs mere...
Comments

Philodendron Brazil

Philodendron Brazil

IMG_8214Læs mere...
Comments

Fiskebensplante - Calathea musaicade "Netværk",

Fiskebensplante - Calathea musaicade "Netværk", stammer fra Sydøstlige Brasillien. De er i familie med Marantaceae. De vil ikke stå i direkte sol, men de kan stå i skygge til fuld skygge. De bliver omkring 40 - 45 cm. høje. De vil gerne være fugtige, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg gøder min ca. engang i mdr. Om vinteren må den helst ikke komme under 15°. De folder deres blade sammen om aften. De får nogle små blomster, men disse bør tages af, samt de dårlige / brugte blade. Formering kan ske via rod deling. Hvis planten skal overvinter kan du lade den stå i potten, efter at du har fjernet det løv der er klappet sammen, eller du kan tage knolden op og lad den tørre, lige som en Dahlia knold, og så plant den igen omkring marts mdr.
Problemer hold øje med spind og bladlus. Bladene bliver lyse og brune, måske den får for meget sol. Hvis alle bladene krøller sammen og den ser ud til at være død, kan det være fordi at den står for varmt. Brune balde måske for våd eller står for koldt. Bladene bliver tørre, fordi der ikke er fugtigt nok. Hvis bladene falder af, kan det være fordi at luften er for tør.


Her ses den jeg har, købt d.14 - 09 2016 ved Plantorama.

IMG_4383Læs mere...
Comments

Heliconia psittacorum "Andromeda" - Papegøje næb

Heliconia psittacorum "Andromeda" - Papegøje næb, de stammer fra Mellemamerika, Sydamerika, Brasillien. De er i familie med Heliconiaceae, bananer, ingefær. Heliconia psittacorum "Andromeda" skulle blomstre hele året rundt og blomster skulle kunne holde fra dage til flere mdr. De vil gerne stå i sol til halvskygge, men bedst i fuld sol da det skulle give flere blomster. Fjern visne blade og blomsterne når de er helt færdige. De bliver omkring 1 1/2 meter høje, men de kan blive højer i skygge, men nu må vi se hvor høj mine bliver. Den skulle være en af de mest hårdfør, men de må ikke komme under 10°. De vil gerne være fugtige, men de vil ikke stå med fødderne i vand, for så rådner rødderne, men det er en god ide at lade det øverste lag jord tørre ud før der vandes igen. Gødning gives ca engang i mdr. med alm. gødning til blomster eller 10-10-10, og ikke om vinteren. De skulle være rigtig gode til snit blomster, da de holder længe, men pænere på planten. De skal ompottes hvert år og sørg for at potten er stor nok, dette gøres i foråret. Formering, via roddeling, men husk må ikke plantes dybere, end de stod. Det kan også ske med frø. Problemer, hold øje med spindemider, hold planten fugtig høj, ved at spray planten med vand.


Denne har jeg købt ved Billigblomster i Århus, 27 - 08 - 2016.

IMG_3572Læs mere...
Comments

Inkakrone - Calathea Crocata "Candela",

Inkakrone - Calathea Crocata "Candela", de stammer fra Brasillien. Calatheas er medlemmer af Maranta familien (Marantaceae). De skulle blomstre året rundt, næsten og de holder ca 2 - 3 mdr. De bliver omkring 60 cm - 1 meter høje. De vil gerne stå lyst og ikke i direkte sol, men vil gerne stå varmt og fugtigt. De skal vandes i underskålen, når de vandes vil de gerne, vandes med lunken vand, det må ikke være koldt. Jeg gøder dem med alm. blomstergødning og jeg gøder den ca. en gang om mdr. Om vinteren gives der ingen gødning og de skal helst ikke under en temperatur på 15°. Den lukker blade om aften, men de åbner igen om morgenen. Pas på med at ændre temperaturen brat, for det bryder de sig ikke om, bladene hænger og nogle gange rådner de. Formering, dette kan gøres ved roddelign og sørg for at der er blade og knolde på de forskellige rod stiklinger, dette gøres bedst i juli mdr, de kan også formeres via frø, men det skulle være svært, så det må jo prøves. Problemer hvis de får brune bladkanter og pletter, kan det være fordi, der vandes med kalkholdigt vand eller at den ikke står fugtig nok, spraye med regnvand . Hvis bladene bliver blege, kan det skyldes at den får direkte sol. Hvis den får halv brune blade kan det være tegn på at den enten får for meget eller for lidt vand, du kan klippe det brune af og den vil gendanne bladet igen. Hold øje med spindemider, bladene vil som regel blive gule.


Herunder ses den jeg har, den har jeg købt i Family Garden 24 - 08 -2016.

IMG_3409Læs mere...
Comments

Iresine herbstii Hook. ′Variegated Heart′

Iresine herbstii Hook. "Variegated Heart", de stammer fra Brasillien, Mexiko og er i familie med Amaranthaceae. De får små hvide blomster. De bliver omkring 50 cm, høje. De vil gerne stå i delvis skygge til fuldsol, de bliver flottes i fuldsol. De skal holdes fugtige, men må ikke stå med fødderne i vand og de må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne, i det øverste lag jord. Gødning bør gives ca. hver 14 dag og ikke om vinteren. De tåler ikke frost. Formering, via stiklinger på ca 5 - 10 cm lange, der stilles i vand, de vil slå rødder i løbet af 3 - 4 uger. De kan også formeres via frø. Problemer. bladlus og overvanding.


Denne har jeg købt i Family Garden d. 24 - 08 - 2016.

IMG_3397Læs mere...
Comments

Callisia

Callisia De stammer fra Sydamerika. De vil helst stå lyst, men ikke i direkte sol. De bør holdes fugtige, men må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. De blomstre med meget meget små blomster. De kan trimmes hvis de bliver for tjavset og lange. De vokser rigtig godt og bør derfor plantes i noget større hvert efterår. Husk at kig efter spindemider. Formering dette gøres ved, Stiklinger ca. 5 cm. lange stiklinger og sætter dem i jord.


Callisia - Callisia repens, denne har jeg købt d. 02 - 08 - 2016 i føtex.

IMG_1624Læs mere...
Comments

Crossandra infundibuliformis 'Fortuna' - Firecracker

Crossandra infundibuliformis 'Fortuna' - Firecracker, de stammer fra Indien, Malaysia og Madagaskar. De bliver omkring 50 - 90 cm høje. De blomstre fra marts - oktober og blomsterne skulle holde længe. Husk at fjern afblomstret blomster, da det vil fremme flere blomster, med minder du vil have frø til såning. De vil gerne stå lyst, men helst ikke i direkte sol. de kan stilles ud om sommeren. De vil gerne holdes fugtige, de må helst ikke tørre ud mellem vandingerne, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand og vandet skal helst være lunken. Gødning gives ca en gang om mdr. i forår - sommer. Om vinteren må de helst ikke kommer under 10° - 12°. Ompotning skal helst gøres, mindst hvert andet forår. De kan beskæres som du ønsker. Formering kan ske ved frø der går omkring 25 - 30 dage, vil der gå førend at de spirer. De skulle være lette at formere via stiklinger, der tages i det tidelige forår. Hold øje med blad- og uldlus.


Her under ses den jeg har købt i dag, Hos Family Garden 24 - 08 - 2016.

IMG_3388Læs mere...
Comments

Ægte Mimoser - Mimosa pudica

Ægte Mimoser - Mimosa pudica, de stammer fra Brasilien, de har små lilla blomster der komme omkring august mdr. Det sjove ved dem er, at hvis bladene berøres, vil de straks lukke sig sammen, dette vil også ske om natten og i meget stærkt sollys eller træk, blæst. Der går ca 10 - 20 min førend, at alle bladene folder sig ud igen. Pas på med for mange berøringer eller andre påvirkninger, for det kan bevirke bladfald. Husk at de har små torne, så de stikker. De bliver omkring 40 - 50 cm. høje. De vil gerne stå lyst og ikke i direkte sol. Mimoser kan klippes tilbage til omkring 20 cm. højde, så skulle den være letter at overvintre, de skulle tabe at deres løv altså er den løvfældende og skal kun lige vandes så de ikke tørre helt ud, om vinteren, de stilles køligt ved omkring 5° - 13°, de kommer igang igen omkring marts. Jeg læste at, det hører til sjældenhederne, at ægte mimose blomstrer under stueforhold. Nå men måske fordi min står i udestuen, at den blomster så. De skal vandes, med de må ikke stå med fødderne i vand, de skal helst tørre lidt ud mellem vandingerne. Jeg gøder min med alm. gødning flydende, fra supermarked og dette gør jeg ca. en gang i mdr. Formering fra frø de sås i fugtig så- og priklejord. De holdes fugtigt, dækkes med plast eller stilles i minidrivhus. Stilles ved omkring 20° - 24°. Når de har spiret, stilles de lyst og køligere. De omplantes først, når planterne er store nok til at håndtere. De er ikke nemme da de jo hele tiden slår bladen sammen. Jeg troede at frøene sad i de små lilla blomster, men der var en venlig en af jer, der kunne fortælle mig at de ikke sidder i blomsten, men at der kommer små frøkapsler på og de sidder mellem stilk og blad stilken der kommer de frem, her sidder frøene i.


Her under ses den jeg har og som jeg købte i Plantorama i foråret 2016.

IMG_3221
Læs mere...
Comments

Ørkenrose - Adenium arabicum - Baobab Adenium

Ørkenrose - Adenium arabicum - Baobab Adenium de stammer fra Østafrika. De er faktisk en slags sukkulenterne. De kan blive op til omkring 3 meter høje, der hvor de lever ude. De skal helst være plantet i kaktusjord, fra frø kan de plantes i kaktusjord efter ca. 1 år. De vil gerne have meget lys og gerne i fuld sol, også vil de gerne have frisk luft. De skal stå frostfrit og temperaturen bør ikke kommer under 12°. De vil gerne tørre lidt ud mellem vandingerne og de må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. Gødning gives ca. en gang om mdr. og ikke i vinter halvåret, hvor de også vandes sparsomt. De blomstre ca to gange om året, første gang er om foråret også igen til efteråret, maj til september. De vil gerne vandes med regn vand. De kan smide alle bladene i vinter halvåret, men de vil komme frem igen i foråret. De har kraftige stamme som kan oplagre vand igennem længere tid, så de kan modstå lange perioder med tørke. De er meget nemt at frøformere. Frøene kan sås i minidrivhus, ved en temperaturen på omkring 30 - 35°. Luftfugtigheden skal være høj. De små kimplanter vokser meget hurtigt, og i løbet af et par måneder er de allerede store. Fra frø vi der gå omkring 2 - 5 år førend at de vil blomstre.


Her ses dem jeg lige har købt i Kiwi d. 13 - 08 -2016.

IMG_2725Læs mere...
Comments

Kender den ikke

Kender den ikke




IMG_2916Læs mere...
Comments

philodendron xanadu

philodendron xanadu



IMG_2817Læs mere...
Comments

Måneskin - Scindapsus pictus

Måneskin - Scindapsus pictus, de stammer fra Asien. De er i Familie med Araceae. Trives bedst ved at stå i halv skygge - skygge, men hvis de bliver for ranglet, skal de nok have noget mere lys. De skal helst være fugtige hele tiden, men de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg vander mine ca hver 14 dag om sommeren, heller når de hænger med bladene, jeg lader mine tørre lidt ud mellem vandingerne. Gødning giver jeg mine ca. en gang i mdr. Formering, dette kan gøres ved at tage et blad med lidt stilk, heller en lang stikling på ca. 5 - 10 cm og sættes i jorden, så vil de slå rødder, der vi gå omkring 2 - 3 uger. Problemer, gule blade kan være fordi den er for våd, men det kan også være fordi den gerne vil i en større potte.


Denne købte jeg i december 2014 ved Plantorama.

IMG_2631Læs mere...
Comments

Monstera obliqua - Swiss cheese plant

Monstera obliqua - Swiss cheese plant, de er i familie med Araceae. De vil gerne stå lyst, men ikke i direkte sol. Tåler ikke frost og vil helst ikke have temperatur under 15°. De vil gerne have at jorden tørre ud mellem vandingerne, de må endelige ikke få for meget vand heller for tør end for våd. Formering via stiklinger og via frø. Gødning giver jeg dem ca. 1 gang i mdr. og jeg giver alm. billig flydende gødning. De kan blomstre med hvide blomster, men det sker sjældent i en stue. De har godt af at blive ompottet hver 2 år, hvis de trænger. Hvis den bliver for lang og ranglet, ja så kan du jo klip den ned. Problemer hvis bladene bliver gule, er det sikkert fordi de får for meget vand, eller at den mangler gødning. Bladkanterne bliver brune, det kan være fordi at luftfugtigheden ikke er høj nok, så der skal sprayes med vand eller den bare gerne vil i en større potte. Hvis den ikke danner huller i bladene, kan det være fordi at enten vand mangel, ikke nok gødning, luftrødderne ikke får fugt nok. Brune pletter på undersiden af bladene, kan det være Spindemider og uldlus og skjoldlus, så kig efter. Hvis bladene falder af, kan det være fordi den står for mørkt.


Denne har jeg købt i Ikea d. 06 - 12 - 2015.

IMG_2960Læs mere...
Comments

Homalomena rubescens

Homalomena occulta, de stammer fra Asien. De er i Familie med Araceae. De bliver omkring 30 - 50 cm. høje. De kan blomster, med nogle hvide blomster, her tænker jeg der må jo være frø i disse, nå men må se og jeg kommer til at opleve det. De vil gerne stå lyst, men ikke i direkte sol, de kan også tåle at stå i skygge. De vil gerne være fugtige men de vil ikke stå med fødderne i vand, de tåler at tørre lidt ud mellem vandingerne. Jeg vander min når bladene hænger lidt. Gødning giver jeg ca. engang i mdr. om sommeren. Formering, det kan gøres ved roddeling. Problemer Bladene bliver gule, det kan være fordi den får for meget vand. Brune kanter på bladene, kan være at der ikke er en høj nok fugtighed, spray med vand. Hold øje med bladlus og uldlus


Denne har jeg købt den i foråret 2011.Homalomena occulta

IMG_2810Læs mere...
Comments

philodendron - Super Atom

philodendron - Super Atom



IMG_2804
Læs mere...
Comments

Fiskebensplante - Ctenanthe burle-marxii 'Amagris'

Fiskebensplante - Ctenanthe burle-marxii 'Amagris', de stammer fra Sydøstlige Brasillien. De er i familie med Marantaceae. De vil ikke stå i direkte sol, men de kan stå i skygge til fuld skygge. De bliver omkring 30 cm. høje. De vil gerne være fugtige, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg gøder min ca. engang i mdr. Om vinteren må den helst ikke komme under 15°. De folder deres blade sammen om aften. De får nogle små blomster, men disse bør tages af, samt de dårlige / brugte blade. Formering kan ske via rod deling. Hvis planten skal overvinter kan du lade den stå i potten, efter at du har fjernet det løv der er klappet sammen, eller du kan tage knolden op og lad den tørre, lige som en Dahlia knold, og så plant den igen omkring marts mdr.
Problemer hold øje med spind og bladlus. Bladene bliver lyse og brune, måske den får for meget sol. Hvis alle bladene klapper sammen og den ser ud til at være død det er vinter, kan det være fordi den er gået i dvale, så vand kun lige, så den ikke tørre fulstændig ud, begynd vandingen igen når du ser at den begynder at skyde igen. Brune balde måske for våd eller står for koldt. Bladene bliver tørre, fordi der ikke er fugtigt nok. Hvis bladene falder af, kan det være fordi at luften er for tør.


Denne har jeg købt i Fameli Garden i Horsens d. 02 - 08 - 2016.

IMG_1605Læs mere...
Comments

Fiskebensplante - Calathea Roseopicta

Fiskebensplante - Calathea Roseopicta, de stammer fra østlige Asien. De er i familie med Marantaceae. De vil ikke stå i direkte sol, men de vil gerne have lys. De bliver omkring 20 - 50 cm høje. De blomstere med små hvide - lilla blomster, dette gør de om sommeren. De vil gerne være fugtige, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg gøder min ca. engang i mdr. Om vinteren må den helst ikke komme under 15°. Formering kan ske via rod deling. Hvis planten skal overvinter kan du lade den stå i potten, efter at du har fjernet det løv der er klappet sammen, eller du kan tage knolden op og lad den tørre, lige som en Dahlia knold, og så plant den igen omkring marts mdr.
Problemer hold øje med spind og bladlus. Bladene bliver lyse og brune, måske den får for meget sol. Hvis alle bladene klapper sammen og den ser ud til at være død det er vinter, kan det være fordi den er gået i dvale, så vand kun lige, så den ikke tørre fulstændig ud, begynd vandingen igen når du ser at den begynder at skyde igen. Brune balde måske for våd eller står for koldt. Bladene bliver tørre, fordi der ikke er fugtigt nok. Hvis bladene falder af, kan det være fordi at luften er for tør.


Denne har jeg købt i fameli Garden i Horsens d. 10 - 08 - 2016.

IMG_1727Læs mere...
Comments

Fiskebensplante - Calathea rufibarba

Calathea rufibarba, de stammer fra østlige Asien. De er i familie med Marantaceae. De vil ikke stå i direkte sol, men de vil gerne have lys. De bliver omkring 60 cm - 1 meter høje. De vil gerne være fugtige, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg gøder min ca. engang i mdr. Om vinteren må den helst ikke komme under 15°. Formering kan ske via rod deling. Hvis planten skal overvinter kan du lade den stå i potten, efter at du har fjernet det løv der er klappet sammen, eller du kan tage knolden op og lad den tørre, lige som en Dahlia knold, og så plant den igen omkring marts mdr.
Problemer hold øje med spind og bladlus. Bladene bliver lyse og brune, måske den får for meget sol. Hvis alle bladene klapper sammen og den ser ud til at være død det er vinter, kan det være fordi den er gået i dvale, så vand kun lige, så den ikke tørre fulstændig ud, begynd vandingen igen når du ser at den begynder at skyde igen. Brune balde måske for våd eller står for koldt. Bladene bliver tørre, fordi der ikke er fugtigt nok. Hvis bladene falder af, kan det være fordi at luften er for tør.


Denne har jeg købt i Fameli Garden i Horsens d. 10 - 08 - 2016.

IMG_2302Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Griseoargentea

Musehaleaks - Peperomia griseoargentea de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus.


Her ses den jeg har er købt i

IMG_0411Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia magnoliifolia

Musehaleaks - Peperomia magnoliifolia de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus.


Her ses den jeg har, er købt i Kiwi d. 13 - 08 - 2016.

IMG_2731Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Ferreyrae

Musehaleaks - Peperomia ferreyrae de stammer fra Peru, Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus


Herunder ses den jeg har, som jeg har købt i Kiwi d. 13 - 08 -2016.

IMG_2739Læs mere...
Comments

Pilea depressa - Stuetrøst

Pilea depressa - Stuetrøst de stammer fra Sydamerika. De kommer med nogle små hvide blomster . De vil gerne stå på en lys placering, med ikke i fuld sol. De skulle også passe perfekt i et terrarium. De skal vandes mere om sommeren, de skal helst holdes fugtige, men må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. Gødning gives ca. hver 3 uge i forår - sommer. Hvis den står ved omkring 10 ° om vinteren vil det fremme blomstringen. Formering de kan formeres fra stiklinger, du tager en gren på ca 5 - 10 cm. og sætter den i vand i omkring en uge, før de sættes i jorden. Der vil ca gå et par uger førend at de får rødder. Du kan også tag de små skud, hvis der er nogle, nederst i potten. Eller de kan formeres fra frø, har ikke prøvet men de sidder jo på stilken med blomsterne, de skulle være meget små.
Problemer overvanding.


Pilea depressa – Baby Tears

IMG_2139Læs mere...
Comments

Anthurium Clarinervium

Anthurium Clarinervium, de stammer fra Mexico og de er i familie med Flamingoblomsten. De vil gerne stå lyst, men ikke i fuld sol. De vil gerne være fugtige, men ikke våde og de vi ikke stå med fødderne i vand, de vil meget gerne overbruses gang imellem, da de jo stammer fra regnskoven. Jeg lader min blive lidt tør mellem vandingerne. Gødning, de skal gødes ca, hver 2 - 3 uge, med en fortyndet gødning, af normal gødning og ikke om vinteren, kun forår og sommer. De vil gerne stå i en blanding at orkide jord og pottemuld og perlite, de skal helst ompottes ca. hvert 2 år. Den får en blomst,, som er grøn, men hvis den bliver bestøvet, vil den få nogle fine bær, som modne vil blive oranges, som indeholder frø, de bør hvis sås med det samme, du kan se blomsten længer nede af siden. Den må helst ikke komme under 10° om vinteren. De kan blive op til en meter i højden. Formering kan også ske ved roddeling. Problemer Spind, så hold øje med dem. De tåler ikke frost. Det skulle være en meget nem plante, til stuen.


Her under ses den jeg har. Den har jeg købt i dag d. 03 - 08 - 2016 ved Family Garden.

IMG_1711Læs mere...
Comments

Vandrende Jøde - Tradescantia Fluminensis - Maidens Blush

Vandrende Jøde - Tradescantia Fluminensis - Maidens Blush og der er en der ligner den rigtig meget, med den bliver hvis højere den hedder Tradescantia Andersoniana' Blushing Bride, De stammer fra det subtropiske områder, i Brasilien og Argentina. Formering via frø, hvis du laver dem fra frø, er det ikke sikkert at de bliver som moderplanten. Formering fra stiklinger er let, her stikke de i vand eller i jorden og her skulle den blive som moderplanten. De får små søde blomster, der er hvide. De vil gerne stå lyst. De skulle kunne stå ved en temperatur på omkring 10 grader om vinteren, så de tåler ikke frost. Gødning, jeg gøder mine ca. en gang om mdr. i foråret - sommer. De vil gerne være fugtige, men de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand, men de tåler at tørre ud, jeg vander mine når de er tørre. Du kan beskære dem som du ønsker og husk det du skære af, er stiklinger så her kan du lave små nye planter og enten sæt dem i vand eller i jord, der vi gå ca. 1 - 3 uger førend at de får rødder. Hvis den knibes fra lille kan du holde, den busket. Problemer, hvis den bliver lang og ranglet, kan det være at den mangler lys. Bladene bliver brune, den mangler vand. Blad spidserne bliver brune, måske den bliver svitset i solen. De bliver nogle gange angrebet af Bladlus, spindemider og uldlus, pas på og kid efter. Hvis de falmer i farverne, ja så skal de stilles lyser, min den lyserøde er næsten blevet grøn, jeg vil prøve at stille den i mere sol og se og det vil hjælpe den. De starter som lyserøde o bliver så hvide og til sidst går de over i grøn, så hvis den skæres tilbage så det nye løv kommer til. De bedste farver skulle vise sig i vinter og forårs månederne. Men det skulle også have noget med varmen at gøre, i varmen vil de også få grønne blade.


Herunder se den ene jeg har.

IMG_9536Læs mere...
Comments

Moses i vuggen - Tradescantia spathacea

Moses i vuggen - Tradescantia spathacea, de stammer fra VestIndien, Mexico og Mellemamerika. De skulle få nogle små hvide blomster, når blomsterne skal til at foldes ud, kigger de ud af "vuggen" og når de er befrugtede, trækker de sig tilbage i vuggen igen. De vil gerne stå i let skygge til fuldsol. De vil gerne have at jorden er fugtig, men de kan tåle at tørre ud. Gødning, jeg gøder mine, engang i mdr. forår - sommer. Formering kan ske ved stiklinger, her tages nogle af udløberne og de sættes i jord. de kan også formeres via frø. De tåler ikke frost. Om vinteren, må de helst ikke komme under 15°. De går i dvale, omkring i oktober og til Januar, her vandes de meget sparsomt, vandingen startes så op igen i januar - Februar , med lidt mere vand.
Problemer uldlus, spindemider så hold øje. Roden kan nemt rådne, ved for meget vand. Hvis bladene er grønne som mine, er det fordi de ikke får sol nok, de vil blive mere lilla i sol.

IMG_9990Læs mere...
Comments

Vandrende jøde - Tradescantia pallida - Purpurblad

Vandrende jøde - Tradescantia pallida - Purpurblad, de stammer fra nord- og Sydamerika. De får små søde blomster, der er sart lyserøde. De vil gerne stå lyst. De skulle kunne stå ved en temperatur på omkring 10 grader om vinteren, så de tåler ikke frost. Gødning, jeg gøder mine ca. en gang om mdr. i foråret - sommer. De vil gerne være fugtige, men de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand, men de tåler at tørre ud, jeg vander mine når de er tørre. Du kan beskære dem som du ønsker og husk det du skære af, er stiklinger så her kan du lave små nye planter og enten sæt dem i vand eller i jord, der vi gå ca. 1 - 3 uger førend at de får rødder. Hvis den knibes fra lille kan du holde, den busket. Problemer, hvis den bliver lang og ranglet, kan det være at den mangler lys. Bladene bliver brune, den mangler vand. Blad spidserne bliver brune, måske den bliver svitset i solen. De bliver nogle gange angrebet af Bladlus, spindemider og uldlus, pas på og kid efter. Hvis den mørke lilla farve falmer og blive grøn, kan det skyldes at den ikke står lyst nok.


IMG_0291Læs mere...
Comments

Vandrende Jøde - Tradescantia fluminensis Tricolor Minima - Blushing Biride - Maidens Blush

Vandrende Jøde - Tradescantia fluminensis Tricolor Minima - Blushing Biride - Maidens Blush, de stammer fra nord- og Sydamerika. De får små søde blomster, der er hvide. De vil gerne stå lyst. De skulle kunne stå ved en temperatur på omkring 10 grader om vinteren, så de tåler ikke frost. Gødning, jeg gøder mine ca. en gang om mdr. i foråret - sommer. De vil gerne være fugtige, men de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand, men de tåler at tørre ud, jeg vander mine når de er tørre. Du kan beskære dem som du ønsker og husk det du skære af, er stiklinger så her kan du lave små nye planter og enten sæt dem i vand eller i jord, der vi gå ca. 1 - 3 uger førend at de får rødder. Hvis den knibes fra lille kan du holde, den busket. Problemer, hvis den bliver lang og ranglet, kan det være at den mangler lys. Bladene bliver brune, den mangler vand. Blad spidserne bliver brune, måske den bliver svitset i solen. De bliver nogle gange angrebet af Bladlus, spindemider og uldlus, pas på og kid efter. Hvis de falmer i farverne, ja så skal de stilles lyser, min den lyserøde er næsten blevet grøn, jeg vil prøve at stille den i mere sol og se og det vil hjælpe den.


Herunder ses den jeg har.

IMG_0241Læs mere...
Comments

Elefantøre - Alocasia Polly

Elefantøre - Vikingskjold - Alocasia Polly, de stammer fra østlige Asien. De vil ikke stå i direkte sol, men de vil gerne have lys. De bliver omkring 25 - 40 cm høje. De vil gerne være fugtige, men må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Jeg gøder min ca. engang i mdr. Om vinteren må den helst ikke komme under 15°. Formering kan ske via rod deling. Hvis planten skal overvinter kan du lade den stå i potten, efter at du har fjernet det løv der er klappet sammen, eller du kan tage knolden op og lad den tørre, lige som en Dahlia knold, og så plant den igen omkring marts mdr.
Problemer hold øje med spind og bladlus. Bladene bliver lyse og brune, måske den får for meget sol. Hvis alle bladene klapper sammen og den ser ud til at være død det er vinter, kan det være fordi den er gået i dvale, så vand kun lige, så den ikke tørre fulstændig ud, begynd vandingen igen når du ser at den begynder at skyde igen. Brune balde måske for våd eller står for koldt. Bladene bliver tørre, fordi der ikke er fugtigt nok.


Her ses den jeg har den er købt ved, Family Garden d. 23 - 06 - 2016.

IMG_0011Læs mere...
Comments

Fredslilje - Spathiphyllum Wallissi

Fredslilje - Spathiphyllum Wallissi, de stammer fra Central og Sydamerika. De er nogle dejlige planter, de vil gerne stå i skygge, på badeværelset er de perfekte. De vil ikke stå i fuld sol. Gødning, de skal ikke have meget gødning, en gang om mdr. skulle være nok. Det skulle værre en rigtig god luftrenser. De skal vandes, når de hænger lidt og de skal helst være fugtige, men de må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. Om vinteren bør de ikke komme under 10 °. Formering de kan formeres via frø. de kan også formeren vie rod deling. De bliver omkring 20 - 60 cm høje.
Problemer hvis planten hænger ja så skal den have noget vand. Hvis den bliver gul / brun ja så har du givet den for meget vand. Spindemider vil den gerne, så hold øje. Hvis der ingen blomster kommer er det nok fordi den vil have noget gødning. Hvis bladene bliver gule, kan det være tegn på at den får for meget sol.

IMG_0657Læs mere...
Comments

Fiskebensplante - Calathea

Fiskebensplante - Calathea Stromanthe Triostar, de stammer fra den Brasiliskeregnskove. De er i familie med Marantaceae. De skal holdes fugtige, men de bør få lov til at blive tørre i de øverste 1 1/2 cm. mellem vandingerne. De må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. De må helst ikke stå i fuld sol, men de vil gerne stå lyst. Har set billeder af at de kan blomstre, med nogle flotte røde blomster, og de skulle kunne holde i flere uger. Om aften folder, ruller blade sig sammen. Gødning giver jeg kun i sommer halvåret og så kun en gang om mdr. De vil gerne have det fugtig, så det var måske en ide at sætte nogle sten i en under skål under potten så de på den måde, vil få noget fugt. De kan få en højde på omkring 2 meter i højden. Om vinteren må de helst ikke komme under 15°. Formering de kan deles ved rodskud. Jeg tænker at hvis man får den i blomst, hvad de skriver at den ikke gør her i Danmark, ja så bør den jo også kunne formeres via frø.

Problemer, Bladene bliver tørre og svitset, for meget sol. Bladene ruller op og bliver brune, det kan være fordi at de står for koldt. For meget sol vil også gøre bladene mere grønne og for lidt lys vil gøre dem mere hvid. De tåler ikke for godt træk.


Denne købte jeg d. 21- 07 - 2016 i Family Garden.

IMG_0671Læs mere...
Comments

Spanske flag - Mina lobarda Sternwind - Mina Ipomoea lobata - Exotic Love

Spanske flag - Mina lobarda Sternwind - Mina Ipomoea lobata - Exotic Love de stammer fra Mexiko. De kan blive omkring 2 meter lange. De kan stå i sol til halvskygge. Det er en klatreplante, der skal stå frostfrit. de skal vandes og skal helst holdes fugtige, men de må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. Gødning de må ikke få for meget vand da de så kun vil udvikle blade, så hold igen på det. Jeg gøder min ca hver 14 dag. De kan nå at blive rimelig store i løbet af en sæson, de vil blomstre flittig fra foråret og til sent efterår, lige til frosten kommer. De kan klippes ned til omkring 30 - 80 cm højde og stilles frostfrit, så er de klar igen til næste sommer. Formering de kan formeres via frø og hvis er det bedst at så dem tideligt omkring februar, da de jo har en lang vej. Frøene skal helst ligge i blød natten over. sås ved 20° - 30°. Det tager ca. 14 dage førend at de titter frem. Blomstern vil vise sig ca. 12 - 14 uger efter såning. Hvis du skal samle frø fra den så skal de lade. De kan også formeres ved rod stiklinger. Problemer spind og hvide fluer. Hvis der kun kommer blade og stængler og ingen blomster, så giver du den for meget gødning.

Herunder ses den jeg har.

IMG_0486Læs mere...
Comments

Frynse finger - Loropetatum


Frynse finger - Loropetatum, de stammer fra Japan, Kina og Himalaya. De blomstre marts - August. De vil gerne stå i sol til fuld sol, her vil de få de flotteste farver, men de kan vokse i skygge. De kan holdes ned ved at beskære dem i det tidelige forår eller lige efter afblomstring. De skal have noget Rhododendron gødning, altså surbundsgødning, dette giver i foråret og sommeren, jeg giver det ca hver 3 uge. For ikke at brænde rødderne af, vander jeg altid planten først og derefter vander jeg igen, med gødning i vand. Jeg har læst at de skulle tåle ned til - 15 ° men jeg har og vil ikke prøve så min overvinter i ugestuen, ned til omkring 5°. Formering kan ske via frø og her skal der helst bruges friskefrø. De kan også formeres via stiklinger, som tages forår eller først på sommeren, her tages en gren på omkring 10 cm. og sættes i jord. Problemer her ses bladlus.


Herunder ses den jeg har købt her i foråret 2016.

IMG_0862Læs mere...
Comments

Hængefigen - Ficus pumila

Hængefigen - Ficus pumila, de stammer fra Østasiren. De må ALDRIG tørre ud. De er meget flotte når de bliver store og de så hænger, ud over kanten på en potte. De vokser langsomt, de skulle sætte omkring 30 skud om året. De kan blomstre om sommeren, Men jeg kan desvære ikke finde et billede af en i blomst, det siges også at de sjældent blomster som stueplante. De skal stå lyst men ikke i fuld sol, de kan stå i skygge. De skal stå ved en temperatur minimum 5° om vinteren. Jeg vander min her i sommeren, næsten hver dag. Jeg giver den gødning ca hver 14 dag. Du kan klippe den tilbage, hvis den bliver grim eller bare klippe det af, som er blevet grimt. Formering kan ske ved stiklinger, hvor der tages en stikling på ca. 10 cm. der så sættes i jorden og efter ca 14 dage vil den ha lavet rødder, nemt. Du kan også lægge en gren ned i jorden, der stadig hænger på moderplanten, dette hedder nedkrogning, her kan du enten ligge lidt jord over og så holde grenen nede med noget ståltråd. De kan også formeres via frø. Problemer hvis bladene er visne, så har du nok glemt at give den vand. Hvis bladene bliver gule, har du sikkert overvandet den. De kan få spindemider, bladlus, uldlus og skjoldlus, så hold øje.

Herunder ses dem jeg har. Denne har jeg fået af en veninde. D. 09 - 07 - 2016.

IMG_0920Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Angulata - Himalaya

Musehaleaks - Peperomia Angulata - Himalaya de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus


IMG_0137 (1)Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Maculosa

Musehaleaks - Peperrmia Maculosa de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus


IMG_0416Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Caperata

​Musehaleaks - Peperomia de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus


Dette er en Peperomia griseoargentea.

IMG_0411Læs mere...
Comments

Musehaleaks - Peperomia Prostrata,

​Musehaleaks - Peperomia Prostrata, de stammer fra Sydamerika. De meget langsom voksende. De skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol og de tåler heller ikke at stå i mørke. De skal holdes fugtige, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. De vil gerne tørre ud mellem vandingerne. Jeg vander mine når de føles tørre i jorden. Gødning giver jeg ca hver 14 dag. De skal helst stå ved omkring 10° - 18° om vinteren. De bryder sig heller ikke om træk. De skal helst stå i små potter eller lave skåle, så de ikke udvikler et for stort rodnet. De skal helst ompottes hvert 3 år, da de udpiner jorden. Formering kan gøres via stiklinger, hvor der tages top stiklinger. Eller ved blad formering, her tages der ca. 1 - 2 cm stilk med der så sættes i vand en god uge og dernæst i jorden. Hvis du gør det godt og de kan lide at være hos dig, så vil de, give dig blomster, som ligner musehaler, får du halerne ja så er de tilfredse. De kan klippes hvis de bliver fo ranglet. Problemer de får lyse og blege blade, de står måske for lyst. Bladene får brune kanter og måske falder de af, de står for koldt. Bladene bliver gule enten for meget vand elle også er der spind. De er også medtaglige for skjoldlus, så hold øje. Hvis de får for meget vand så rådner planten og bladene kan blive sorte. Hvis bladene visner, kan det være fordi de ikke får vand nok. Samt bladlus


IMG_0267 (1)PLæs mere...
Comments

Rødåre - Fittonia Verschaffeltii

Rødåre - Slangeskind - Fittonia Verschaffeltii, de stammer fra Peru. De vil helst stå i skyggen, da de ikke tåler kraftig lys. De vil gerne have det fugtigt, så en god ide at overbruse dem en gang imellem. Jeg vander gerne mine i underskålen, et par gange om ugen, her i sommeren, hvor det er varmt ellers lige før de bliver tørre, med de hænger hvis de er tørre, de skal helst være fugtige heletiden, men må ikke overvandes og må slet ikke stå med fødderne i vand. Gødning gives hver 14 dag og halv dosis. De lange skud knibes af, efter hvordan du gerne vil have planten, det du nipper af kan jo bruges til at lave nye små planter. Formering af stiklinger, jeg sætter gerne de skud, jeg nipper af, ca. 5 cm. i vand i en uges tid og så i jord. De vil gå ca. 2 - 3 uger førend at de får rødder. De får nogle lange sjove blomsterstande, med hvide til røde, meget små blomster. Problemer, Bladene falder af, den står for koldt. Bladene tørrer står for varmt og i sol. De nederste blade bliver gule, er vandet for meget. Pas på spind og bladlus.


Her under ses de tre jeg har.

Denne skulle hedde, Fittonia verschaffeltii argyroneura - Stripes Forever.

IMG_0841Læs mere...
Comments

Fregnefjæs - Hypoestes Phyllostachya

Fregnefjæs - Hypoestes Phyllostachya de stammer fra Madagaskar, Sydafrika g Nordafrika. De får små blomster og i særlige gode forhold laver de frø, dette vil nok ske midt på sommeren. Jo mere lys de får jo mere farvrige bliver de. Jorden bør holdes fugtig. Formering via stiklinger dette gøres nemmest ved at sætte dem i vand og når de får rødder så sættes de i jord. Hvis du sætter stiklingerne direkte i jorden ja så vi de se døde ud i op til 10 dage og derefter vil de rejse sig igen. Formering fra frø, dette gøres ved at sætte frøene om foråret, der vil gå imellem 10 - 12 dage, førend at de kommer op, når de kommer op skal de knibes så de bliver busket. Men de kan klippes hårdt tilbage.
Problemer hvis de taber bladene kan det skyldes at de er meget tørre. Hvis pletterne forsvinder er det fordi, de ikke får sol lys nok. Hvis bladene blegner og bliver meget lyse, ja så er det fordi de får for meget sol lys. Hvis bladene visner er det sikkert fordi de står for varmt. De kan få meldug og så spindemider og uldlus samt råd i rødderne.

Herunder ses de 4 jeg har.

IMG_0114Læs mere...
Comments

Pilea involucrata - mollis

Pilea involucrata - mollis de stammer fra de stammer fra Centrale- og Sydamerika. De kommer med nogle små blomster der starter røde og bliver så lyserøde, den skulle sjælden lave blomster og lave frugter indedøre. De vil gerne stå på en lys placering, med ikke i fuld sol. De skulle også passe perfekt i et terrarium. De skal vandes mere om sommeren, de skal helst holdes fugtige, men må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. Gødning gives ca. hver 3 uge i forår - sommer. Hvis den står ved omkring 10 ° om vinteren vil det fremme blomstringen. Formering de kan formeres fra stiklinger, du tager en gren på ca 5 - 10 cm. og sætter den i vand i omkring en uge, før de sættes i jorden. Der vil ca gå et par uger førend at de får rødder. Du kan også tag de små skud, hvis der er nogle, nederst i potten. Eller de kan formeres fra frø, har ikke prøvet men de sidder jo på stilken med blomsterne, de skulle være meget små. den bør knibes så den bliver kompakt og ikke ranglet.
Problemer overvanding, spindemider og uldlus.

Her ses den jeg har.

IMG_0836Læs mere...
Comments

Pilea Spruceana

Pilea Spruceana de stammer fra Peru, Sydamerika. De kommer med nogle små blomster der starter røde og bliver så lysrøde. De vil gerne stå på en lys placering, med ikke i fuld sol. De skulle også passe perfekt i et terrarium. De skal vandes mere om sommeren, de skal helst holdes fugtige, men må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand. Gødning gives ca. hver 3 uge i forår - sommer. Hvis den står ved omkring 10 ° om vinteren vil det fremme blomstringen. Formering de kan formeres fra stiklinger, du tager en gren på ca 5 - 10 cm. og sætter den i vand i omkring en uge, før de sættes i jorden. Der vil ca gå et par uger førend at de får rødder. Du kan også tag de små skud, hvis der er nogle, nederst i potten. Eller de kan formeres fra frø, har ikke prøvet men de sidder jo på stilken med blomsterne, de skulle være meget små.
Problemer overvanding.


Her ses den jeg har.

IMG_0647Læs mere...
Comments

Pilea peperomioides - Parasolpilea - Pengeplante - Missionærplante - Talerkenplante,

Pilea peperomioides - Parasolpilea - Pengeplante - Missionærplante - Talerkenplante, de stammer fra Kina. De vil gerne stå på en lys placering, med ikke i fuld sol. Jo mere mørke de får, jo mørkere vil bladene blive. De skal helst ompottes hvert 2 år. I foråret kan du trimme planten og klippe de gamle lange ranglede grene af det vil fremme nye skud. De skal vandes mere om sommeren, de skal helst holdes fugtige, men må ikke overvandes, eller stå med fødderne i vand, de vil gerne have lov til at tørre ud mellem vandingerne. Gødning gives ca. hver 3 uge i forår - sommer. De får små hvide blomster, der bliver lyserøde, på en lang stilk. Hvis den står ved omkring 10 ° om vinteren vil det fremme blomstringen. Formering de kan formeres fra stiklinger, du tager en gren på ca 5 - 10 cm. og sætter den i vand i omkring en uge, før de sættes i jorden. Der vil ca gå et par uger førend at de får rødder. Du kan også tag de små skud, hvis der er nogle, nederst i potten, hvor der er rødder på og så plant den. Eller de kan formeres fra frø, har ikke prøvet men de sidder jo på stilken med blomsterne, de skulle være meget små.
Problemer er meldug, bladlus og overvanding.


Her ses den jeg har.

IMG_0833Læs mere...
Comments

Begonia listada

Begonia listada De stammer fra Syd Amerika. De er meget nemme, bare de får vand og lys, men ikke direkte sol. De blomster fra januar - december. Denne har en smuk hvid enkel blomst. Jeg vander mine ca en gang om ugen hvis de er tørre, selvfølgelig ikke helt udtørret men at de ca. er tørre en 1 cm. ned, så vander jeg dem rigtig godt igennem og drypper dem af. De får gødning i foråret og sommeren, de får ca. hver anden uge. Nogle sprayer den med vand, det gør jeg ikke da blomsterne bliver grimme af at få vand på sig, og bladene kan rådne hvis der ligger vand på bladene og solen rammer. Stiklinger de er nemme at lave stiklinger af, jeg knækker gerne en gren af, der hvor det ses mindst og der hvor den gerne vil knækkes, som en asparges. Så sætter jeg den i jorden eller i et glas vand og venter til den begynder at gro eller slå rødder, så planter jeg den over i sin egen potte. De kan også formeres via frø, men der til er jeg ikke nået endnu. Men vil da skrive om det hvis jeg gør. De dufter ikke. De tåler heller ikke frost


Her ses den jeg har.

IMG_0632Læs mere...
Comments

Blødende hjerte - Clerodendrum thomsoniae - Bleeding heart - Glory bower,

Blødende hjerte - Clerodendrum thomsoniae - Bleeding heart - Glory bower, de stammer fra det vestlige Afrika. Nogle kalder dem også Skæbnetræ, med det er jeg ikke helt enige i at de hedder, for det er den almindelig Clerodendrum trichotomum, som vi kan have herhjemme, ude hele året. Det er en klatreplante. De tåler fuld sol men har det bedst i halv skygge. De skal helst have fugtig jord, så de skal vandes tit i sommeren, med de må ikke overvandes og stå med fødderne i vand. Gødning jeg giver det ca en gang hver 14 dag, men det siges at det er bedst at give dem langtids virkende gødning, Har ikke prøvet, da jeg ikke lige har noget, de vil også meget gerne have kalk, dette skulle også give blomster. Du kan klippe den tilbage efter af blomstring, efterår eller i det tidelige forår, før den danner nye knopper, det vil give dem god vækst. Blomsterne dannes på dette års skud, Lige som på en bægerranke. De bør stilles køligt om vinteren, omkring 5° -10°, da de går i dvale, her vandes kun lige for at de ikke tørre helt du, det skulle give flere blomster, året efter. De er meget udsat for uldlus og spindemider så hold øje. De blomstre fra omkring marts - august. De kan blive ca 5 meter. De kan formeres via frø, de bær der kommer på planten efter blomstring skulle indeholde frø, og hvis du er så heldig at det skulle ske så skal du lade dem sidde og tørre på planten, de skulle være sorte. De kan også formeres via stiklinger og det bør være træ stiklinger ca. 10 - 15 cm. lange ellers skal det være skud fra hjørnerne. Det ville jo være smart at tage dem når du alligevel klipper den tilbage. Det tager ca fra 10 - 14 dage for dem at lave rødder. De tåler ikke kraftig vind. De vil gerne sprayes med vand i den varme sommer.
Hvis de ikke blomstre kan dette skyldes at de ikke får lys nok. Eller den har ikke stået koldt nok i hvile perioden. Eller kalk mangel.


Dette billede er lånt på nettet da mine ikke er kommet så langt, de er kun i knop.

IMG_9076Læs mere...
Comments

Begonia maculata - Forellen-begonia

Begonia maculata - Forellen-begonia de stammer fra Brasillien, Peru. Der findes et hav af arter. De er meget nemme at passe, bare de får lys og helst ikke direkte sol. Jeg har mime til at stå inde hele året i min udestue. Jeg vander mine ca en gang om ugen hvis de er tørre, selvfølgelig ikke helt udtørret, men små fugtige. De får gødning i foråret og sommeren, de får ca. hver anden uge. Nogle sprayer den med vand, det gør jeg ikke da blomsterne bliver grimme af at få vand på sig, og bladene kan rådne hvis der ligger vand på bladene og solen rammer. Stiklinger de er nemme at lave stiklinger af, jeg knækker gerne en gren af, der hvor det ses mindst og der hvor den gerne vil knækkes, som en asparges. Så sætter jeg den i jorden eller i et glas vand og venter til den begynder at gro eller slå rødder, så planter jeg den over i sin egen potte. De kan også formeres via frø, men der til er jeg ikke nået endnu. Men vil da skrive om det hvis jeg gør. De dufter ikke. De tåler heller ikke frost


Herunder ses den jeg har der har desvære ikke været blomst i endnu, de skulle blive hvide. Det er jeg meget spændt på at se, skal nok ligge nogle billeder i når de sker.

IMG_0379Læs mere...
Comments

Begonia - Engle vinge

Engle vinge Begonia måske en lucerna De stammer fra brasillien, Peru. De er meget nemme, bare de får vand og lys, men ikke direkte sol. Jeg vander mine ca en gang om ugen hvis de er tørre, selvfølgelig ikke helt udtørret, men små fugtige. De får gødning i foråret og sommeren, de får ca. hver anden uge. Nogle sprayer den med vand, det gør jeg ikke da blomsterne bliver grimme af at få vand på sig, og bladene kan rådne hvis der ligger vand på bladene og solen rammer. Stiklinger de er nemme at lave stiklinger af, jeg knækker gerne en gren af, der hvor det ses mindst og der hvor den gerne vil knækkes, som en asparges. Så sætter jeg den i jorden eller i et glas vand og venter til den begynder at gro eller slå rødder, så planter jeg den over i sin egen potte. De kan også formeres via frø, men der til er jeg ikke nået endnu. Men vil da skrive om det hvis jeg gør. De dufter ikke. De tåler heller ikke frost

Her under ses den jeg arvede fra min mor.

IMG_6686Læs mere...
Comments

Begonia - Kongebegonia - Bladbegonia - Begonia rex

Kongebegonia - Bladbegonia - Begonia rex de stammer fra Inderen. De vandes rigeligt forår, sommeren og sparsomt i vinter halvåret. De vil gerne tørre lidt ud mellem vandingerne. Men det ses tydeligt når de er tørre, for så hænger de med bladene Jeg vander dem gerne en gang i ugen og jeg vander dem i underskålen, de må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand i længer tid. Gødning giver jeg ca. en gang i mdr. forår, sommer. De skal helst stå meget lyst, men ikke i direkte sol. Formering de skulle være nemme at formere via bladformering, det vil jeg vise under stiklinger, nå jeg for lavet en fra et blad. De må helst ikke stå med vand på bladene, men de har godt af at blive forstøvet med vand engang imellem. De har nemt ved at få meldug.


Herunder ses de 16 jeg har ind til videre. Kender desvære ikke navne på dem, men skidt de er smukke alligevel. Købt ved Famile Garden d. 08 - 09 - 2016.

IMG_9918Læs mere...
Comments

Vandrende jøde - Tradescantia zebrina - Zebrina pendula - Zebrablad

Vandrende jøde - Tradescantia zebrina - Zebrina pendula - Zebrablad de stammer fra Mellemamerika. De vokser meget hurtig og har meget nem ved at bliver ranglet nå den vokser og hænger ned, jeg plejer at nip den så den ikke bliver så ranglet og laver nye planter af stiklinger. Den er meget at nem at lave stiklinger af det er bare at klippe nogle af de lange grene af ca. 5 - 10 cm stykker og så bare i jorden med dem eller i et glas vand og så plant dem når der kommer rødder på. De skal helst have så meget lys som muligt, så de ikke bliver ranglet og helst ikke i direkte sol, men det kan også være for lidt vand og gødning. Hvis de mister farven så kan det være fordi den får for meget sollys. De får små lyselilla blomster i foråret og sommer. De tåler temperatur ned til ca 12 grader, ved kølinger temperatur vokser de meget langsomt. De kan godt vokse i et tørt luft. Vandes i underskålen og lad dem endelig tørre ud mellem vandingerne, det vil give dem den floteste farve, de gødes ca. hver anden uge.


IMG_0008Læs mere...
Comments

Mølplante - Plectranthu

Mølplante - Plectranthus stammer fra Indien og Sydafrika. De skulle dufte kraftig, så at den skulle holde møl væk derfra, det Danske navn, den dufter når du smulrer bladet forsigtig mellem fingerne, men hvad den dufter af, kan jeg ikke lige placere, men ikke grimt. De vil gerne stå lyst, men ikke i direkte sol. Temperaturen er bedst omkring 20 - 12 grader og helst ikke under 12 grader om vinteren. Jeg vander mine en gang om ugen og om sommeren giver jeg gødning, engang hver 14 dag. Formering fra frø, har ikke prøvet, med skriver om det hvis den sætter blomst og frø. De kan også formeres fra stiklinger, her tages ca en stikling på omkring 10 cm, jeg sætter den i vand en uges tid og så i jorden, bare i almindelig så og priklejord. Jeg har desvære ikke haft blomst i min endnu, men håber at det kommer, når den bliver større.

IMG_9834Læs mere...
Comments

Paletblad - Coleus

Paletblad - Coleus de stammer fra Java og Australien. De skal helst stå i fuld sol til skygge, det vil sige at de faktisk kan stå alle steder, med de med de mørke farver, tåler hvis bedst fuld sol og skal helst have meget lys, men det er jo nemt at se, da de ellers vil få svedet deres blade af og vil falme i solen. Du vil også kunne få de mange farvespil frem i bladene, hvis de står lyset. De kan stå ude og inde om sommeren. De skal vandes meget i sommer halvåret, det er nemt at se, for de hænger meget med bladene og så skal de vandes og de vil hurtigt rejse sig igen. De vil gerne være fugtige men de må ikke overvande. Hvis de begynder at tabe bladene er det sikker fordi de ikke står lyst nok. For at de holder deres smukke farver, bør de gødes ca hver anden uge og så skal det være med, den halv dosis af normal dosis til blomster. De kan formeres via frø der er købt. Du kan også lade din plante lave frø selv. De får nogle fine blomster stængler, nogle klipper dem af så det ikke tager alt energien fra planten, den jo så vil bruge på at lave frø, men det er jo spændende selv at lave frø. Dette gøres ved at, lade blomster standen sidde til de er næsten visnet hen, så klippes blomsterstanden af og ligges i en papirspose, eller på en paptallerken, her lader du den så tørre og kan så efter et par uger rystes frøene fra, de er små og sorte. Du kan se billeder af frø og frøstand længer nede af siden. De kan også formeres ved stiklinger der sættes i vand heller direkte i jorden. Her skal det huskes at knibe skuddet nogle gange mens den vokser sig stor, for at få en busket plante og ikke en lang ranglet plante. For at holde formen på planten, bør de også knibes tilbage, dette gøres bedst, lige over et sæt blade, eller ved en forgrening, knudepunket for at den bliver pæn. Dette gøres også med planter fra frø. Paletblade er en meget tolerant plante, den kan klare en temperatur ned til ca 10° om vinteren, med står bedst ved ca 15° - 18°.
Jeg vil prøve at krydsbestøve nogle af mine og skal nok lige skrive om hvordan og om det vil lykkes mig at lave mine helt egne farver og planter.
Helt nede kan du se alle dem, jeg har lige nu. Med navne d. 29 - 08 - 2016. Håber at det er de rigtige navne, da de er lidt svære at navngive da de ikke er fuld voksende, ellers skriv gerne.


Den herunder hedder Golden Dreams.

IMG_0186Læs mere...
Comments

Vidunderblomst - Mirabilis Jalapa - Four o’clock

Vidunderblomst - Mirabilis Jalapa - Four o’clock de stammer fra Peru, Nordamerika. De blomstre om aften og om natten og de dufter vidunderligt. Blomsten holder kun et døgn men, der er frø i hver blomst. De er meget nemme. Hvis der sås frø ,vil de komme op og vil blomstre det samme år, de vil så danne rødder som kan gemmes som Dahlia eller du kan stille potten, med rødderne og jord ind et sted hvor de står frostfrit, Du klipper dem ned, altså det grønne til omkring 1 - 2 cm. Til foråret omkring april kan du begynde at vande dem igen. Jeg har den både i pink, gul og en meget lys gul. De fås mange farver. Hvis du har en gul blomst ja så kan den skifte til pink, hvis du sår frø fra en pink blomst, ja så kan den blive gul, det år den kommer op eller hvis du sår frø fra en gul blomst ja så kan det være at den blomster gul eller også bliver den flerefarvet, plettede, stribet også videre. Men de kan skifte farver, på den samme plante. Det vil sige, at de ikke er til at regne med hvad farve angår, sjovt. Hvorfor sker dette, Ja det vides hvis ikke.


IMG_8579Læs mere...
Comments

Silverfall - Sølvnyresnerle - Dichondra

Dichondra Argentea – Silver falls eller Sølvnyresnerle stammer fra sydvestlige Nordamerika. Det er en etårig men hvis de bare står frostfrit er de meget nemme at have i mange år. De kan stå meget varmt og tørt samt i fuld sol og halv skygge men de bliver flottes i fuld sol. De er rigtige gode til at stille i krukker ude i sommer mdr. De tåler ikke frost. Når de vandes bør de vandes i underskålen, da hvis du vander dem ovenfra, har de meget let ved at rådne, de vil heller ikke stå og soppe i vand. De må gerne tørre ud mellem vandingerne. De blomstre fra maj - juli, med små blomster, se billede længer nede. De skal have gødning fra omkring april til september. De bliver omkring 15 - 30 cm høje og de kan blive meget lange, jeg plejer at klippe dem hvis de bliver for lange og sætter det i jord jeg klipper af, så er der nye planter. Efter at de har blomstret kommer der små frøstande på disse. Formering De er meget nemme at så fra frø, de sås i foråret. Jeg har lavet en beskrivelse under " fra frø til blomst " en såvejledning, de kan også formeres fra stiklinger det gøres ved at tage en stikling og sæt den i jorden eller i vand.


Her under ses nogle af dem jeg har, den første har jeg arvet fra min mor, hun fik den i 2008.

IMG_8065Læs mere...
Comments

Jatropha integerrima

Jatropha integerrima, almindeligvis kendt som Peregrina eller Spicy Jatropha. Den er i fermilien med Purgérnødtræer. de stammer fra Cuba, Vestindien. Vil gerne stå i fuld sol til halvskygge. Den kan blive op til 5 meter høj. De skal helst ompottes hvert 2 - 3 år hvis der er behov for det. Den skal gødes cirka en gang om mdr. De mår gerne tørre ud mellem vandinderne og om vinteren skal de ikke have meget vand. De må ikke overvandes og der må ikke stå vand i underskålen. De har tendens til at blive tynde hvis de vandes for meget. Den skal stå frostfrit tåler ikke frost og skal helst ikke under 12°. De skal helst beskæres reglmæssigt da stammen ikke kan følge med toppe, der da vil blive for stor. beskæring vil også give ny vækst. Formering kan ske ved frø i de røde bær de skulle sætte og de skal helst tørre på planten og ved træagtige stiklinger i foråret. Alle delene af planten er giftige. Af erfaring kan jeg kun sige pas på med for meget vand den bliver ikke særlig pæn af det se billede helt nede på siden. De fås i rød, pink, rosa, rød orange og en udgave der er har broget blade. De skulle blomster fra sommeren og langt ind i efteråret

Problemer. De kan får uldlus og bladlus og spind og Uldlus


Denne har jeg købt her i foråret 2016.

IMG_7224Læs mere...
Comments

Mini engletrompet - Acnistus Arborescens - Iochroma australe

Acnistus arborescens, Acnistus australis, Iochroma australe, Eriolarynx australe Vild tobak, Deres familie navn er Solanaceae, den bliver kaldt mini trompet her hjemme, da de jo er i familie med Brugmansia og ligener dem meget bare i mini. Selv om at de også bliver kaldt den australske bush klokker " Acnistus australis " stammer de fra det sydvestlige Bolivia og det nordvestlige Argentina, De er også fra natskygge familien, så som kartofler og tobaksplanten og tomater osv. Så jeg vil sige at det er en af dem der er svære at finde ud af hvad den hedder for indtil vider har jeg fundet mange navne på den og ja det er kun et lille udsnit, af navne jeg har skrevet. De fortrækker en fugtig jord og et godt dræn som deres fætter Brugmansia - Engletrompeter. De skal vandes reglmæssigt og må ikke overvandes eller soppe i vand. Og de skal gødes, sommeren igennem, igen som deres fætter Brugmansia - Engletrompeter, ca hver tredje vanding og ingen gødning om vinteren. De kan stå næsten alle steder på nær lige i fuld skygge det bryder de sig ikke om, de vil have sol sol. De bliver fra en 1/2 meter til godt 3 meter høje. Det skulle være en løvfældendebusk, med minder at den op bevares i en udestue om vinteren så vil bladene blive på. De skal stå frostfrit, men de tåler et par graders frost. Det siges at blomster og frugter er giftige. De kan beskæres hårdt tilbage i det tidelige forår, hvis de bliver for ranglet. De kan formeres via frø fra, frugterne og kan forstå at de skal være friske, men det finder jeg ud af når der kommer frugter og hvis, men der vil hvis gå omkring 3 år, førend at de blomster fra frø og der kan tages stiklinger fra den, når du alligevel beskære dem i foråret. Frugterne skulle ligne små tomater, men det for vi jo at se, måske. De skulle blomstre længe fra foråret og gennem sommeren. Vinter opbevaring igen som deres fætter Brugmansia - Engletrompeter, de skal stå frostfrit og kan stå i en mørkt skur eller i en udestue, de skal kun lige have lidt vand ikke meget, så de ikke tørre helt ud. de skulle kunne fås i farverne Blå, Lilla, Lys lilla, Hvide

Pas på spind, de SK... spindemider de elsker også disse Mini trompet, samt hvide fluer og bladlus.


Her ses disse to jeg har, Acnistus " AUSTRALIS" denne er købt i foråret 2016. De er begge købt i Tyskland.

IMG_7643Læs mere...
Comments

Duftranke - Stephanotis floribunda

Duftranke - Stephanotis floribunda, de stammer fra Malaysia, Peru og Kina Madagaskar. Deres ranker kan blive meget lange 5 - 10 meter. De kræver rigtig meget lys, men ikke direkte i sol, de bør sættes et sted med meget lys og her bør de blive stående, for de bryder sig ikke om at blive flyttet rundt på og så kan knopperne meget nemt falde af, lige som kamelia. Det er en klatreplante. Blomsterne er hvide og dufter meget kraftigt, med en rigtig dejlig duft, nogle får ondt i hovedet af den. De blomstre normalt i maj - juni, med de kan blomstre hele året rundt. Jeg vander mine engang om ugen i forår - sommeren. Om vinteren er det ikke så tit og det skal være med regn vand. Gødning giver jeg dem ca engang, hver 14 dag forår - sommer, om vinteren får de intet gødning. De kan nemt klippes tilbage, helst efter blomstringen, hvis det ønskes, ellers snos de rundt om et espalier af en art. De er nemme at formere, dette gøres med skudspidserne. De kan også formeres ved frø hvis du er så heldig at de har sat en frøkapsel. Hvis blomsterknopperne tørre ud, er det sikkert fordi de er for tørre, så der skal vandes noget mere. Hvis blade bliver gule kan det skyldes at de står for mørkt, med det kan også skyldes overvanding eller spind. Hvis blomsterne falder af, kan være fordi du har flyttet planten eller bare drejet den rundt. Hvis de har klistret saft på bladene så tjek dem lige for skjoldlus. Hvis den skal danne mange knopper bør den stå køligt i vinter halvåret omkring 14 - 16 grader. De kan sættes ud om sommeren men helst på et beskyttet sted. de vil gerne overbruses med regnvand engang imellem.


Her ses de fem jeg har og dem har jeg haft i mange år.

IMG_8698Læs mere...
Comments

Klokkeranke - Cobaea scandens

Klokkeranke - Cobaea scandens, de er også kaldt en klatretyv, de stammer fra Mexico. De bliver op til omkring 8 meter, med det når de nok ikke her hjemme og de er meget hurtig voksne, de snor sig og alt. Blomster kommer fra omkring juni og så helt ind til oktober, de er duftende. De visne blomster bør fjernes, hvis du ikke vi lave frø. De kan skæres kraftigt tilbage i februar til omkring 50 - 100 cm højde. Hvis de sættes ud om sommeren bør de stå et lunt og solrigt sted helst op af en sydvendt mur men de kan også klare sig på et lidt i lidt mindre sol. De skal vandes rigeligt om sommeren, de må aldrig tørre ud, med de må heller ikke stå med fødderne i vand. Om vinteren vandes de sparsomt. Gødning bør de få mindst en gang om ugen i vokse perioden. Hvis de overvintres skal de stå lyst og køligt ved omkring 10 - 12 grader og ikke temperatur under 5 grader, når de stille ved en temperatur under 10 grader vil de gå i dvale. Til foråret ved Grundlovsdag, når frosten er væk, kan de sættes ud i krukker eller plantes direkte ud i bedet. Formering af frø, dette er bedst at gøre i marts. Frøen de skal helst ligge i vand et par timer, dernæst putter du frøet i en god gang så- og priklejord, de stilles på højkant, bare en 1/2 cm ned, det dækkes til med lidt jord og husk ikke at trykke jorden til. Dækkes med glas eller en klar plastpose, Stilles ved ca 20 grader og med masser af lys, efter ca. 7 - 14 dage førend de spirer, så skal de stilles koldere ved ca 15 grader og igen med masser af lys. Hvis det er fra egen avl, så husk at de skal blive på planten til frø kapslen er helt brun og tør, førend de tages af planten. De kan også formeres ved stiklinger, dette gøres i foråret, det vil jo være oplagt når den nu skæres tilbage alligevel, de vil blomstre førend dem der er sået som frø. Jeg har skrevet mere om at så den inde under, Frø, såvejledning, løg og stiklinger.

De bliver tit angrebet af spindemider, snegle og bladlus
Hvis den bliver for stor, kan du skære de lange stængler af, lige over et blad par. De skal nok komme igen.
Pas på rødderne de bliver stor, så husk at ompot den.



Denne har jeg købt d. 25 - 06 - 2015. Der er desvære ikke kommet blomster på den endnu, med skal nok ligge billeder ind når de kommer.

IMG_7600Læs mere...
Comments

Nerie - Nerium oleander

Nerie - Nerium oleander, de stammer fra Middelshavsområderne. I naturen bliver de ca. 4 meter høje og lige så brede, men ikke her hjemme i potter, de vokser ca. 25 - 30 cm om året. Planten er giftig, idet den indeholder folinerin, der er et kraftigt virkende hjertegift. De vil gerne stå i fuld sol, og gerne lidt køligere om vinteren, da de her vil går i dvale. Den bør være fugtig, men må ikke soppe i vand. De skal have meget lys og varme for at blomstre og de knopper de laver om efteråret, kræver både sol og varme for at springe ud til sommer og husk at klippe de visne blomsterstande af, helst lige over et blad. De vil gerne stå ude hele sommeren, men har læst at de ikke bryder sig om, at få for meget vand fra oven, de kan stå ud lige indtil frosten kommer, så skal de ind og her vil de helst stå i en udestue, hvor temperaturen ikke kommer under de 5 grader. Om sommeren skal de vandes meget næsten hver dag, og helst oppe fra, så der ikke står vand i underskålen, med lad den ikke tørre ud og om vinteren kan der gå op til 14 dage imellem vandingerne , da de her skal vandes varsomt og vandet skal helst være lunken da koldt vand vil hæmme blomsterknopperne i at springe ud, og ja så helst med regnvand. Gødning ja det giver jeg dem fra først på foråret marts og så lige til engang i september, hver 14 dag. Ompotning bør ske i marts mdr. hvis der er rødder ud af hullerne i bunden af potten og at den ikke skyder mere og så skal de ikke ompottes, mere ind hver 2 - 3 år i store potter. Beskæring: De bør skæres godt tilbage, hovedestammerne, ca. det halve, og side grenene til ca 10 - 20 cm længde, da det vil give en kraftigere vækst, dette gøres i foråret omkring marts, sideskudene under blomsterstanden kan også klippes af, gør det lige over en knop og helst med et skråsnit, hvis du skære den kraftigt vil den først blomstre omkring august. Men det er ikke nødvendigt at beskære dem, hvis der ønskes en stor busk, beskæres de ikke også vil de allerede blomstre i maj - juni. Formering frø de tages når bælgerne er blevet brune på planten, " se billedet længer nede", de sås i april, ved omkring 18 - 20 grader. Formering af skudsspidsstiklinger tages om foråret i marts - april, de slår let rødder i et glas vand det tager ca 4 - 6 uger førend de slår rødder , de sættes i et glas med vand, hvor du sætter et stykke sølvpapir på glasset som et låg, og her stikker du huller i, som stiklingerne kan puttes ned igennem, herefter når de har slået rødder sættes de i en potte med jord, stilles varmt, du kan også sætte stiklingerne direkte i en potte med jord. De vil blive store nok, til at nå at blomstre til sommeren, samme år

De har tendens til at få skjoldlus, uldlus, bladlus og spind.
Hvis bladene hænger, visner og skudene dør : Stil dem varmer, de har måske været udsat, for grader under 5 eller frost.
Blomstreknopperne springer ikke ud : De står for koldt eller for koldt vand.
Blade og knopperne falder af : Skal have mere vand.
Blomsterne springer ikke ud : Sæt den i mere sol.
Bladene bliver gule og falder af : For meget vand.
Planten bliver ranglet : Den står for varmt.
Visne og sammenkrøller blade : frost eller for lidt vand.


Her ses den jeg har.

IMG_8016Læs mere...
Comments

Kængurupote - Anigozanthos - Kangaroo Paw

Kængurupote - Anigozanthos - Kangaroo Paw, de stammer fra Australien. De bliver ca fra 40 cm - 2 meter høje, alt efter sorter og ikke som potteplante. De vil gerne stå på en solrig plads, om sommeren kan vil de meget gerne ud at stå, jo mere sol jo mere blomster de, men pas på med meget regn det vil de helst ikke. De skal helst være fugtige, men må ikke overvandes.Gødning giver jeg ca hver 14 dag i sommer mdr. De visne blomster bør skæres af. Om vinteren bør de stå på er meget lys plads, de skal stå ved omkring 8 - 15 grader, og nej de tåler ikke frost. Formering af frø, de skal helst ligge i varmt vand i ca et kvarter, førend at de sås. Frøene er placeret i bunden af blomsten, der hvor der er en lille bule i bunden af af blomsten, hvor den sidder fast på stilken, hvis du trykker blidt kan du mærke at den er fast og hvis du trykker til vi du knuse den mellem fingerne, det er der frøene sidder. Se billedet længer nede. Du kan samle dem i en kaffepose og lad den tørre helt, inden du tørre dem, bør du masse den lille bule, på alle blomsterne, så frøene kan tørre ordenligt. De skal helst høstes om sommeren og der næst er det bedst at så dem med det samme når de er tørret, men frøene kan holde i flere år. Frøene strøgs på jorden i en potte med fugtig jord blandet med sand, de dækkes med en tynd lag jord, de stilles ved en temperatur ved ca 18 - 20 grader. Der vil gå ca 15 - 40 dage førend at de spirer.
De har nemt ved at få bladlus og sneglene er meget glade for dem.
Rust er også et problem.
Planter får blege grønne blade, så mangler de nitrogen som er N i npk gødning.
Spidserne dør og kan ledsages af brune pletter på den ydre halvdel af bladet. Så mangler den Kalium, som er K i npk gødning.


Her er den jeg har. Den er købt i foråret 2015.

IMG_7670Læs mere...
Comments

Pandorea jasminoides

Pandorea Jasminoides - Bower of Beauty de stammer fra Australske regnskove eller det varme tempereret områder i Queensland, altså i tropiske og subtropiske klima. Jeg ved ikke om dette er det danske navn Trompetkroneplanter. De er medlem af familien Bignoniaceae. Det er en træagtig klatre plante der bliver op til 5 meter høj. De fortrækker at stå i fuld sol til halvskygge, de skal have en del sol for at blomstre maximalt. De vil gerne stå i fugtig til veldrænet jord. De blomstre fra marts til september. Blomsterne skulle være meget duftende. Efter blomstringen kommer der nogle lange lysegrønne kapsler der bliver til bælge på omkring 8 cm lange og 2 cm brede, hvor der ligger et talrigt papir agtige frø. Formering kan ske ved, helst friske frø, de tages når de er klar efter afblomstringen, husk de bør hænge og tørre på planten. Formering med stiklinger skal helst ske først på sommeren. De kan også formeres ved at lægge de træagtige stængler på jord, her vil de danne rødder, så det bør være nemt at formere dem. Beskæring kan gøres som man ønsker, kan tåle en kraftig beskæring, dette skal helst gøres efter afblomstringen, men den kan studses hele sommeren. Med den må ikke klippes i vinter perioden. De skulle have et meget kraftig rod system, der kan bryde gennem underjordiske rørledninger, så er det jo godt, at jeg kun kan have den i en potte her i Danmark, så den jo nok ikke bliver så stor. Har læst at de kan tåle ned til omkring - 8 grader, men jeg vil tage dem ind i udestuen inden at frosten kommer. Når de er unge skal de helst beskyttes mod frost og fugt og skal stå ved minimum 5 grader. De skal have rigeligt med vand om sommeren, men må ikke soppe i vand, men jorden skal være fugtige. Om vinteren gives der ikke meget vand. De vil meget gerne klatre op af et espalie. Gødning en gang om mdr. når den er i vækst. De er udsatte for rød spind og bladlus.


Her under ses den jeg har.

IMG_0724Læs mere...
Comments

Streptocarpus caulescens - Streptocarpella - streptocarpus saxorum

Streptocarpus caulescens - Streptocarpella, streptocarpus saxorum, de kalder den Nodding Violet - Nikkende viol. De er i familie med Saint Paulia. De stammer fra Afrika og Madagaskar. De bliver omkring 30 cm. høje. De er flereårlig planter. De vil gerne være lidt til den tørre side, vand i underskålen og fjern det vand den ikke suger efter et par timer, de tåler ikke at stå med fødderne i vand. Vand helst med regnvand. Gødning den bør gødes hver 14 dag i den periode hvor de vokser forår og sommer. De elsker at stå i skyggen, men tåler lidt sol og elsker varme. De tåler ikke så godt træk. De tåler ikke frost, så de skal stå frost frit. Til efteråret bør de skæres tilbage så de ikke bliver så lange og ranglet. Husk at fjern visne blomster + stilke, da det vil formere blomstringen. Formering kan ske ved stiklinger, som tages forår - sommer, hvis du vil se hvordan jeg har gjort, kan du kigge i under stiklinger, oppe i højer side. Der kan også tages frø fra de spiralfrugter der hænger på planten, når der er brune er de modne, se billeded nederst på siden. De bør deles når de er ca. 3 år. De kan med fordel plantes i en hængepotte da de vil hænge ud over kanten, og se meget smukke ud. Jeg har set 4 farver, Smiley - lilla, Giggles - Mørke lilla, hvid og Joy - rosa.
Gule blade: Hvis bladene bliver gule, for meget vand eller den står i solen. Så lad den tørre eller flyt den fra solen.
Hulder i bladene : undgå at vand på bladene og så derefter at stille den i solen. Så flyt planten fra direkte sol og vand ikke på bladene.

Diese billeder herunder er af min kusines Spiralfrugt " Blue Moon " Streptocarpella Streptocarpus saxorum, som hun har været så venlig at tage nogle billeder af. Tak.

IMG_0569Læs mere...
Comments

Senetti Pericallis Hybrid

Senetti Pericallis × hybrida Senetti Series de strammer fra De Kanariske Øer. De bliver omkring 30 - 45 cm høje. De fåes i mange farver der er blå, lilla, hvide, pink, to farvet, osv. De blomstre fra foråret til langt hen på efteråret lige til frosten kommer. De er et årige, men de skulle kunne overvintre, bare de står frostfrit, her skal de vandes moderat og her må de gerne tørre ud mellem vandingerne. Du skal sørge for at tage de afblomstret visne blomster af, hvis du gør det, så vil de blive ved med at give blomster. Men på et tidspunkt vil de falme og ikke være så pæn mere, men så skulle de kunne klippes ned, til ca. halv størelse og så sættes i en større potte med nyt friskt jord, og ville så kunne give blomster, igen efter 3 -4-uger. De vil meget gerne være fugtige, men vil ikke stå med våde tæer i vand, så et godt dræn er godt. Gødning her bør de få noget ca. hver anden uge, sommeren igennem. De vil gerne stå i fuld sol til halv skygge og så vil de gerne stå lidt i læ. Formering de skulle være meget lette at lave stiklinger af, de skulle også nemt laves ved våd stiklinger altså i en vase med vand, hr skulle de hurtigt lave rødder. For meget sol og varme kan stoppe blomstringen. Formering ved frø, frøkapslerne skal helst blive på planten til de er tørre, frøene er meget små så de skal sås oven på jorden og trykkes her næst ned i jorden og de dækkes med en plast pose elle et mini drivhus, de vil helst spire ved omkring 12 - 15 grader. Der vil ca gå omkring 10 - 15 dage førend at de vil spirer. Men da det er en hybrid, ja så er det nok ikke sikkert at de vil blive som moder planten.

De har tendens til at få meldug og bladlus.


Denne er en Pericallis Senetti " Deep Blue "

IMG_6334Læs mere...
Comments

Thailansk juvel - Thailansk tulipan - Gurkemeje - Curcuma alismatifolia - Siam Tulip

Thailansk juvel - Thailansk tulipan - Gurkemeje - Curcuma alismatifolia - Siam Tulip, de stammer fra Thailand. De bliver ca 80 cm. høje, de fåes i flere farver. De vil gerne have masser af lys, men helst ikke direkte sol, men de kan stå i fuld sol. De går i dvale i november og gerne i ca 3 mdr. hvor de taber alle bladene, de kan behandles som Dahlia, knoldene tages op og ligges til tørre, men som dahlia bør de ligges i sand, eller lige sprayes en gang imellem så de ikke tørre helt ud, men ellers bør de ligge på et mørkt og frostfrit sted, men du kan også lade dem blive i potten, og giver dem lidt vand og til foråret planter du dem så om, med nyt jord, de skal helst ligge på en dybet på ca. 8 cm. i det tidlige foråret og starter vandingen, det er en god ide at starte dem op inde, inden at de sættes ud i en krukke eller ud direkte i jorden. De vil gerne have fugtigt jord, men de må ikke stå med fødderne i vand, da de så vil rådne, men jorden må gerne tørre lidt mellem vandingerne. Gødning : De bør gødes fra det tidlige forår ca. en gang om mdr. de skal helst stå ved en temperatur ved ca 15 grader. De gamle visne blomster bør fjernes da det vil gøre at de vil komme med flere blomster. Formering kan ske ved knold deling, og ved frø de bør sås i de tidlige forår. De blomstre i juli - august.


IMG_7503Læs mere...
Comments

Dahliaer - Georginer

Dahliaer - Georginer stammer fra Mexico. De bliver ca mellem 30 cm og helt op til omkring 240 cm og blomsternes diameter er på fra 5 cm op til 30 cm. De blomstre fra juni og lige til at frosten kommer. Der findes rigtig mange farver og arter. De skal have meget vand og gødning, når de er kommet ud at stå, efter at frosten er væk, skal vandes ved roden. Mine kommer ud omkring 10 maj og hvis de lover frost ja så slæber jeg dem ind igen og ud igen næste dag. Knoldene skal ned i en dybet af 10 - 15 cm. Formering kan gøres ved at dele knoldene ad, dette skal ske om foråret får de sættes, nogle stiller dem enkelte vis "har ikke prøvet" jeg har bare lagt flere knolde ned, der hænger sammen. Det kan også gøres ved frø, men frø kommer der sjældent den samme blomst frem som på moder planten, de samles sidst på sommeren og ved stiklinger nogle gør det i foråret ved selve knolden, andre gør der sidst på sommeren, de tages ind inden frosten kommer, og om foråret er den gået ud, men nede i potten, skulle der gerne være en knold. Når de graves op skal de helst ligge og tørre ved de omkring 8 -10 grader jeg har gerne lagt mine i nogle trækasser, fjernet det værste jord fra dem og så har jeg stillet dem i kælderen, på noget avis jeg har lagt i kasserne. I kælderen er der vinduer og om foråret er de begyndt at spire, så har jeg lagt dem ned i nogle potter, hvor de skal blive resten af sæsonen til de skal op igen. Det har virket for mig siden jeg købte dem i 2002. sidste efterår har jeg så prøvet noget andet, og ind til videre har det virket. det kan du læse om længer nede på siden.


Her under ses dem jeg har. Ved desvære ikke hvad de hedder.

DSC02291Læs mere...
Comments

Flaskerenser - Callistemon speciosus - bottlebrush

Flaskerenser - Callistemon speciosus - bottlebrush de stammer fra det Vestlige Australien. De bliver omkring 3 meter høje. De blomstre i omkring april. Min startede den 1 april med skud og stod så i fuld flor d. 25 til 29 maj og afblomstre så stille og roligt omkring d. 16 juni. De mister hurtigt den meget skrappe røde farve og går så over i en famlede rød farve. Blomsten bliver fra 5 - 15 cm. lange. Beskæring jeg beskære min som jeg ønsker, dette gør jeg efter afblomstringen, dette vil fremme en busket og en ny blomstring, jeg klipper ikke længer tilbage end der er grønt bag, der hvor jeg klipper. De bør stå lyst og gerne i sol. De skal helst vandes med regnvand da de helst ikke vil have kalk, de skal have meget vand om sommeren, men må ikke stå og soppe i vand. Men den må heller ikke tørre ud den skal helst være fugtig, Jeg har en lille rødkløver til at vokse i toppen af potten, når den begynder at hænge, ja så vander jeg potten. Om sommeren stiller jeg mine ud i haven, når der er over 10 grader om natten og tager dem ind igen når vi når ned på de ca 10 grader om natten. Om vinteren vander jeg den ikke særligt meget, men igen må den ikke tørre ud, her skal den stadig stå lyst og ved en temperatur på omkring 6 - 12 grader. Frugterne er woody, kugleformet, kapsler, af 5-7 mm i diameter, ​​der indeholder mange små frø, de skal helst tørre på planten. På nogle arter sidder frøkapslen på planten på ubestemt, de skal opsamles og anbringes i en åben beholder på et varmt sted, indtil de fine frø frigives fra kapslerne. Dette bør ske i løbet af ca 2-3 dage. For det bedste resultater, bør kapslerne være mindst 12 måneder gamle (dvs. de senest dannede kapsler helst skal undgås). Med på de arter, som frigiver det modne frø årligt skal der holdes øje med, når frøkapselen begynder at åbne sig, og her skal man jo så samle dem ind. Formering kan ske ved frø : Frøene ligges overfladisk på så - og priklejord, der er blandet med sand og der strøs et meget tyndt lag sandjord over de meget små frø, de skal holdes kanstant fugtige, men må ikke soppe i vand, de skal stilles lyst, men ikke i fuld sol. de skal stå ved en temperatur ved 20 - 25 grader, og så under en plast pose eller et lille drivhus. De vil spirer i løbet af 4 - 8 uger og de vokser meget langsomt. I de første 6 uger efter spiringen,skal direkte sol begrænses. 5 - 8 uger efter spiring kan frøplanten forsigtigt prikles ud (omplantes). Pas paÌŠ de nye rødder de kan let beskadiges. Først 3 årige planter vil blomstre. Formering kan også ske ved stiklinger: Her tages der Træagtige stiklinger på ca 7,5 - 10 cm. med bladene omhyggeligt fjernet fra den nederste halvdel til to tredjedele skær den nederste stilk til ved at lave et skråsnit i grenen og dyp den i rod fremme hormon pulver. De tages og foråret eller om efteråret. De skal stilles i halv skygge, og de skal holdes fugtige, men ikke våde. Husk at der vandes med ikke kalk holdig vand, altså med regn vand. Gødning de bør gødes ca en gang i mdr. i vokse perioden, helst ikke med gødning, der er tilsat kalk. De bør helst stå i en udestue om vinteren og ude om sommeren.
De får tit lus, rød spind og skjoldlus. Der fås også andre farver som er gule, pink.


Her under ses min den store, den er ca 1,3 meter høj og næsten lige så bred. Har arvet den af min mor der fik den i 1999.

IMG_0055Læs mere...
Comments

Stuegyvel - Madeiravisse - Cytisus Maderensis

Stuegyvel - Madeiravisse - Cytisus Maderensis stammer fra de Canarisk øer og Nordafrika. De skal holdes konstant fugtige men de må ikke overvandes, de skal gødes ca. ved hver anden vanding, om vinteren vandes de mere sparsomt. De trives bedst i direkte sol. De skal stå frostfrit ved omkring 6 - 10 grader hele vinteren. De kan være både ude og inde men står beds i en udestue. De blomstre fra marts - Maj, med de smukke gule blomstre som dufter af citrus. De tilhøre ærteblomst familien og det ses tydeligt på blomsterne form. De kan formeres via stiklinger, der tages top stiklinger i maj - juni, de skal stå ved en temperatur på omkring 15 - 20 grader og der sættes en pose over. De kan skæres tilbage, men først efter afblomstring, hvor den også plantes om, hvis rødderne fylder potten ud. Tænkte på om den mon ikke sætter frø bælger som de andre gør det har jeg helt glemt om den gør men det ser vi og skal nok lige nogle billeder ind hvis den gør.

Denne købte jeg i 2009.

IMG_4861Læs mere...
Comments

Bjerg stenurt - Sedum reflexum

Bjerg stenurt - Sedum reflexum, de er også kendt under navnene, tilbagebøjede stenurt, blå stenurt, Jennys stenurt og prik-frue. De stammer her fra det Nordlige, Centrale Europa. Elsker at stå i fuld sol. Blomster i jule - august . De kommer med gule blomster, der ligner stjerner. Det er en stenbeds plante, bunddække og den elsker at stå i et stenbed hvor der er fuld sol og rimeligt tørt, de er tørketolerante. De bliver omkring 15 - 20 cm. høje. De er meget hurtige i vækst. De kan klippes i foråret hvis det ønskes. De formeres via frø ellers kan de bare deles, ligges i en potte og så lidt jord over nogle af stinglerne.


Har lige fundet et stykke, har sat de over i en potte. Her den 22 - 04 - 2015.

IMG_5125Læs mere...
Comments

Dierama Pulcherrimum - Angels fiskestænger

Dierama Pulcherrimum - Angels fiskestænger stammer fra Akrika. De bliver ca. 60 - 90cm. høje. De blomstre i juli - august. Formering via frø de skal sås i der tidlige forår eller sidst på sommeren, ved omkring 12 - 18 grader. Frøene sås på overfladen af jorden og trykkes let ned på ca 5 mm dybet, i så - og priklejord, der er fugtig men ikke våd. Husk at sætten pose over. Der vil gå omkring 1 - 6 mdr og der vil gå omkring 3 år førend at de blomstre. Når de spirer bør de stilles køligere. De skal overvintre frostfrit, De tåler let frost. De har en meget langsom vækst. De tåler ikke våd jord og for meget fugt, det dør de af. Fuld sol - halvskygge. Når den dør hen om vinteren og bladene visner om så bør de skæres af, men den vil komme igen om foråret. De kan også formeres via knolde.


Disse billeder har jeg lånt på nettet.

Skærmbillede 2015-04-01 kl. 12.47.26Læs mere...
Comments

Regnbue Lathyrus - Myrtemælkurt - Polygala - Polygala myrtifolia

Regnbue Lathyrus - Myrtemælkurt - Polygala - Polygala myrtifolia de stammer fra Afrika. De bliver fra 60 - 180 cm. høje. De blomstre uafbrudt fra maj - oktober. De vil gerne stå i sol til halvskygge. De skal overvintre lyst og frostfrit. De overvintre ved ca. 5 - 10 grader, vandes meget lidt, men holdes fugtig, da de går i dvale. Formering det kan ske via frø eller stiklinger. Ved frø så skal de helst ligge i vand i ca. 24 timer. Frøene skal sås på ca. 1 cm dybet i en gang så - priklejord ved ca 18 - 20 grader, de skal stå lyst og holdes konstant fugtige, men ikke våde. Der vil gå ca. 2 - 4 uger førend at de vil spire. Ved stiklinger bør disse tages i det tidlige forår. Det vil være en god ide at beskære den, så den vil få en bedere forgrening, men det behøves ikke, hvis man har plads nok. De gødes ca. en gang i ugen sommeren igennem.


Denne har jeg købt i dag. 29 marts 2015.

IMG_4420Læs mere...
Comments

Indisk Daddeltræ - Indisk Tamarindus - Tamarindus indica,

Indisk Daddeltræ - Indisk Tamarindus - Tamarindus indica, De stammer fra Afrika. på deres kan de blive op til 24 meter høje. Blomsterne er lyse røde, orange. De skulle blomster i forår - sommer. De skulle have en dejlig duft. De vil gerne stå i fuld sol. De tåler, som små planter ikke frost. Den er sjov, om aften falder alle bladene sammen, lige som på Sovertræet, og næste morgen er de igen slået helt ud. Gødning de skal gødes fra april - oktober ca. 1 gang om mdr. Vand af jorden, den skal holdes fugtig men, den må ikke overvandes. Der vandes ikke så meget om vinteren. Beskæring skal ske i maj - august. Fornering sker ved frø. Frøene skal ligges i lunken vand i 24 timer, dernæst sættes de i så - priklejord, men kun så frøet kun lige bliver dækket af jord. Jorden skal holdes fugtig og sættes så, med en pose over. Der går ca 8 - 10 dage før at de spirer. De skal stå meget lyst. Om sommeren kan de sættes udenfor midt i solen og helst et sted med læ. Frøene kan spises.

Her ses de frø jeg har fået af en veninde.

Skærmbillede 2015-03-29 kl. 13.45.23Læs mere...
Comments

Camelia - Kamelia - Camellia Japonica

Camelia - Kamelia - Camellia Japonica de stammer fra Japan, Kina. De kan blive omkring 5 meter høje. De blomstre i det tidelige forår januar- April og igen om efteråret og langt ind i vinteren. Pas på knopperne flader meget let af, De skal vandes meget, de tåler ikke udtørring, men vil heller ikke stå men fødderne i vand. De vil gerne stå i fuld sol eller rigtig meget lys. Om vinteren bør de stå køligt, fx. i en udestue. Husk at de skal vandes med regnvand altså uden kalk. Der skal passes rigtig meget på, når de er i knop og blomst, da de meget nemt falder af. De dyrkes i en jord der er veldrænet og der bruges lige del sphagnum og havejord.


Her ses de fire slags jeg har. De tre af dem hedder :

Camellia " Mrs. Charles Cobb ".
Camellia " C.M. Hovey ".
Camellia " Japonica ".


IMG_3794Læs mere...
Comments

Tazetter - Dufttazetter - Narcissus Bridak Crown

Tazetter - Dufttazetter - Narcissus Bridak Crown stammer Sydeuropa og Asien. De bliver ca 35 cm. høje. Løgene lægges eller sættes omkring september - Oktober. De skal dybt ned ca 15 cm. ned i jorden eller i potter, hvis de sættes i potter skal de stilles koldt og mørke, de kan tages frem igen først på foråret og stilles lyst, og ved ca. 10°, her vil de så blomstre frem. Du kan også lade potterne stå gravet ned i jorden udenfor og her kan du igen tage dem ind til februar - marts. Men de behøver ikke nogle kulde periode så du kan jo godt sætte dem når det passer dig at drive dem frem de tager ca. 20 - 30 dage at få løgene igang og jeg har læst at de kan drives frem som man gør med hyacinter altså at sætte dem i en skål med lidt vand et par cm under løget, har ikke prøvet. Jo koldere de står jo længer vil de holde. Hvis de står for varmt og for mørkt, ja så vil de blive lange og ranglet. De kan også sættes i noget sand. Det ville være smart at sætte dem i noget sand i en lang vase da de jo bliver lange og vælter når de tages ind i varmen. Tazetterne vandes jævnligt, men husk ikke at hælde vand på selve blomsterløget, for så mugner det. Der fås også juletazetter, men de tåler hvis ikke frost. Hvis du vil forlænge duften af de dejlige Tazetter, ja så sætter du flere potter og tager dem ind i varmen med nogle dages mellemrum, altså når de er drevet frem med knopper. Formering sker ved sideløg. Du skal passe på de kan være irriterende for huden og så er de giftige at spise sååå lad vær med det.


Disse har jeg lige købt i dag. 14 - 03 - 2015.

IMG_3835Læs mere...
Comments

Påskelilje mini - Tete a tete - Narcissus cyclamineus

Påskelilje mini - Tete a tete - Narcissus cyclamineus stammer fra Middelhavsområdet. De bliver ca 15 cm. høj og de blomstre fra februar til maj. De er meget smukke og den flotte gule farve der kommer som noget af det første i foråret. De skal vandes moderat, hvis de skal stå inde og hvis de vandes bliver de meget lange inde. Udendørs passer de sig selv. Du skal helst vente på at de er visnet helt hen, før at de visne blade fjernes, for alt det grønne giver god næring til løget. Jeg plejer at slå en knude på det grønne så de ikke ses så godt blandt alt det andet i staudebedet. De påskelilje jeg har haft inde i potter, ja dem graver jeg ned ude i haven, når de ikke er så pæne længer, de vil så komme igen og stå smukt næste forår. Jeg fjerner kun de blomster hovder der er afblomstret. De sættes bedst i august - december ca. 10 cm ned i jorden eller 2 gange løget længde. De kan stå i fuld sol, halvskygge og hel skygge, men gør sig bedst i fuld sol.


DSC01486Læs mere...
Comments

Ranunkler - Ranunculus Asiaticus hybrid

Ranunkler - Ranunculus hybrid, stammer fra Asien. De bliver ca 30 - 40 cm. Farve: Rosa, røde, bordeaux, gule, orange og hvide nuancer. De blomstre i januar - august. De skal helst stå køligt, men tåler ikke frost. De skal vandes hyppigt og holdes konstant fugtig, men må ikke overvandes og stå i vand, men et stykke gennemvådt oasis i bunden af skjuleren kan dog være med til at holde på fugtigheden, og forlænge levetiden inde. De holder af masser af lys, men helst ikke direkte solskin, men kan også stå i halvskygge. Du skal helst fjerne visne blomstre, da det vil fremmer ny blomstring. Gødning ca. hver anden uge. Formering via knolde, når faren for nattefrost er overstået, omkring marts, kan du forkultivere ranunkelknoldene inden før du sætter dem ud . Forkultivering giver en stærkere plante og en rigere blomstring. Du skal Læg ranunkelknoldene i blød natten over. Grav et plantehul, der er tre gange så dyb som den er lang. Placér knolden i bunden af hullet med spidsen op ad. Fyld plantehullet op med jord og vand rigeligt. Når vandet er trukket ned i jorden, fylde du mere jord på. Tryk jorden fast med hænderne. Bemærk at ranunkler gør sig bedst i små grupper, omkring 10 løg sammen med en planteafstand på omkring 5 cm.


Jeg var så heldig at få disse af min mors veninde, det er første gang jeg har fornøjelsen af Ranunkler, så det bliver spændende om jeg kan holde dem.

IMG_3680Læs mere...
Comments

Vanilieblomst - Heliotrop - Heliotropium arborescens

Vanilieblomst - Heliotrop - Heliotropium peruvianum de kommer fra Peru. De bliver ca 20 - 40 cm høje. De fås i flere farver blå, lyserøde, lilla, hvid. De blomstre fra juni - september. De skulle dufte af vanilje. I fuld sol skulle blomsterne dufte ekstra stærkt, men bladene tåler ikke konstant stærkt sol lyd her vil bladene visne. De vandes reglmæssigt og bør ikke tørre ud. Formering : Via frø det skulle være meget let de sættes i foråret omkring marts - maj de sættes indedøre og ca. 10 dage før end de skal prikles om så kan du klippe toppen så de bliver mere buskede. De kan også laves stiklinger af de gamle planter disse tages sidst på sommeren og stilles et sted hvor der er lyst og ikke for varmt og ikke under 8 grade. De er velegnet til at stå ude i blomsterbedet og i krukker, men pas på med at blomsterne får for meget regn da selve blomsten vil blive fedtet og de vil blive brune. Hvis du vil overvinter dem ja så skal du grave dem op med en god klump jord og stille dem frostfrit, lyst og de må ikke tørre ud.


Skærmbillede 2015-02-08 kl. 08.58.26 - version 2Læs mere...
Comments

Hornvioler - FrøStedmoder - Mini stedmoder - Viola cornuta

Hornvioler - FrøStedmoder - Mini stedmoder - Viola cornuta de bliver ca. 15 - 20 cm. høje. Hornvioler tåler lidt frost. Måske falder de lidt sammen, men når temperaturen stiger igen, retter de sig op. Bliver frosten hård, kan krukkerne flyttes lidt i ly eller dækkes med fiberdug, i de kolde nattetimer. Hornviolen er en staude. Den blomstre og den er rimelig hårdfør så de kan plantes ud i krukker i marts. Og når du skal bruge krukkerne til sommerblomster, er der ingen grund til at kassere hornviolerne. Plant dem ud i dine blomsterbedene. Hvis du klipper planterne halvt tilbage, bliver de mere buskede og blomstrer snart villigt igen. Samtidig forøger du planternes overlevelseschance. I blomstringsperioden er det en god idé at knibe visne blomster af efterhånden. Hornviolen er i princippet en staude, selv om den som regel dyrkes som enårig. Derfor kan du ofte være heldig, at den dukker op igen næste år at den har sat frø til næste år. De trives i både fuld sol og skygge. De vandes jævnligt men må ikke overvandes. Gødning der gødes ved hver 14 dag. Du kan selv dyrke og så hornvioler fra frø. Du kan så dem i Januar - juli. også kan de udplantes ca. 2 - 3 mdr. sener. De planter, der skal blomstre næste forår, sås i juni-juli på friland i bakker eller potter med spiremuld. Er sommeren varm, må du ruste dig med tålmodighed. Frøene spirer ved temperaturer omkring 10-20 grader og der går ca. 2 - 3 uger førend at de spirer. Sidst på sommeren plantes de ud. Det er ikke sikkert at de frø du har taget vil komme til at blive som moderblomsten, så du kan også klippe dem ned og så sætte dem koldt og frostfrit, med en smule vand til året efter.


IMG_3842Læs mere...
Comments

Spiral-lysesiv - Juncus effusus ” Spiralis ”

Spirallysesiv - Juncus effusus ” Spiralis ”stammer fra Europa. Det er en sumpplante så om sommeren vil gerne stå i en underskålen med vand i. Helst i fuld sol og varmt sted og helst ikke midt i middagssolen. Om vinteren kan den miste alle bladene men de kommer som regel igen til foråret og her skal de heller ikke have så meget vand, bare de holdes let fugtige, den må aldrig tørre ud. De skulle kunne tåle at stå ude hele året, hvis de er blevet vende til, så det er altså en hårdfør plante. Gødning er ikke noget den behøver så en gang i mdr. er nok i vokseperioden. Hvis løvet bliver gul og så brun ja så mangler den vand, vand den. Formeres via rødder, skal ske i foråret.


Denne købte jeg sidste år.

IMG_2851Læs mere...
Comments

Væddeløber - Chlorophytum Comosum

Vædeløber - Chlorophytum Comosum - de stammer fra Sydafrika. Det er en skygge plante, men den tåler at stå i solen, men ikke i direkte sommersol. Der findes et hav af sorter. Vi har så længe jeg kan huske haft vædeløber i vores hjem, de er så nemme at formere. Man tager bare en af de små planteudløbere, der hænger ned fra planten og så skal den bare sættes i noget jord, så vil den hurtig vokse sig stor. De er meget lette at holde, de skal bare lige have noget vand engang imellem. De skal holdes fugtige, men de må ikke overvandes. De har tendens til at få brune bladspidser, derfra det navn jeg bedst kender dem under nemlig ¨rør mig ikke ¨ som jeg idag godt ved er en Mimose, men vi har altid kaldt dem rør mig ikke, fordi de ikke tåler at røre ved noget, for så får de brune bladspidser. Det kan også være, fordi luften er for tør, derfor bør de overbruses med vand engang imellem. Gødning gives kun i vokseperioden og ca. hver anden uge. I vinterperioden vandes de ikke så meget. Chlorophytum comosum 'Vari¬egatum' er den mest dyrkede af sorterne, se billede af den længere nede. Den har hvide striber i bladenes længderetning. Det er en rensende plante og rigtig god for indeklimaet. De vil helst stå ved en temperatur omkring 18 - 25 grader, om vinteren ved min. 10 grader og tåler ikke at komme under 2 grader. De får små hvide stjerneformede blomster.

"Bonnie" - blade grønne med hvidt midttrimme, skruede.
"Mandaianum" - blade grønne med gul midttrimme.
"Ocean" - blade grønne med gulhvide kanter, lavevækst.
"Picturatum" - blade grønne med smal gul kanttrimme.
"Variegatum" - blade med hvide kanter, småt.
"Vittatum" - blade med gulhvidt midttrimme.


DSC02478Læs mere...
Comments

Philodendron scandens - Hjerte-filodendron

Hjerte-filodendron - Philodendron scandens stammer fra Brasilien. De fleste Philodendron stammer fra junglen. De vil helst stå på et lyst sted og ikke i direkte sol, da det vil skade planterne og hæmme deres vækst. De vil gerne stå i et rum med en høj fugtighed. De skal vandes ca. en gang om ugen og skal helst holdes fugtige om sommeren, men må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne, men må ikke overvandes. Når bladene hænger, ja så trænger de til vand. De gødes ca. ved hver anden vanding om sommeren. Gule blade skyldes overvanding, stop vanding og lad den tørre lidt ud og vand mindre. Bladene falder af og bliver brune, for lidt vand, vand mere. Bladene hænger meget, den trænger til vand, vand den. Væksten er gået i stå og bladene er matte, den står for koldt stilles lunere. Bladene er farveløse og ingen vækst, der gives gødning. Vask bladene en gang imellem så deres porrer ikke bliver tilstoppet. En god ide vil være at overbruse dem en gang imellem. De skal helst stå i en potte, der er et nummer for lille, så vil de vokse bedst, men der skal kunne være noget jord i. Der bør omplantes i foråret. De kan blomstre om forår - sommer, men der vil sjælden komme blomster i stueplanter. Beskæring kan gøres, men der skal skæres lige over et blad, og hvis skuddene knibes af, ja så vil planten blive mere busket, nogle klipper dem kraftigt tilbage. Formering sker ved at der der tages topskud, de tages helst først på sommeren, der skal helst sidde to blade på, og der skæres lige under et blad, dernæst sættes de i så- og priklejord i en potte, sættes helt ned til jorden, så der lige er luft mellem jord og blad og husk at dække til med en plast pose over med huller i hjørnerne, og husk de må ikke tørre ud. Det er en meget god og holdbar plante, der er meget svær at slå ihjel, så alle vil kunne holde dem.


Her ses en af mine.

DSC02500Læs mere...
Comments

Sophora Prostrata littel Baby

Sophora Prostrata littel Baby, ved desvære ikke hvad den hedder på dansk. Stammer fra New Zeeland. Blomsterne er gule orange og skulle blomstre i slutningen af foråret, omkring maj. De skulle kunne blive op til ca 3 meter høje, som stueplante vil den ca. blive omkring 60 - 80 cm. høj. De vil gerne stå i fuld sol til delvis skygge. De skal vandes reglmæssigt, men må ikke tørre ud mellem vandingerne, men den må ikke heller overvandes, Formeres via frø, lad frøen sidde så længe som muligt på planten. De sorte frø bør ligge i vand i ca 8 timer og derefter sås de direkte i en potte men så - og priklejord. De skulle være rigtige gode til at lave bonsai med. Der findes mange arter af dem. De vokser meget langsomt. Den tåler ikke frost og skal helst stå ved ca. 5 - 10 grader om vinteren. De skulle skyde fra venstre mod højer. Hvis den skal beskæres må dette kun forgå midt på sommeren. Jeg har først købt en her i sep 2014 så jeg har ikke gjort mig nogle særlig erfaring med den endnu, men håber at det kommer. Lige nu står den i min frostfri udestue. Det siges at frøene er giftige.


Her ses den jeg har som jeg købte i sep. 2014.

IMG_9715Læs mere...
Comments

Clivia - Miniata

Clivia – Miniata, de stammer fra det Sydlige Afrika. Der er omkring 6 arter. For at opnå blomstring skal de helst have en hvileperiode på omkring 5 - 6 uger omkring årsskiftet, altså hvor de ikke vandes og ikke gødes, de skal helst stå køligt og i fuld sol. Jo lysere og køligere de står under hvileperioden jo før sker blomstringen. Ellers skal de vandes et par gange i vækstperioden, og de gødes et par gang om mdr. Når blomsterstanden er på vej, må der ikke vandes, før stilken på blomsten er helt udviklet eller strakt helt ud. Startes der for tidligt, så vil den gå i stå. Formering kan ske ved at dele plantens sideskud eller fra løg, de vil så vil blomstre omkring 3 år efter, eller formering ved frø men det tager ret lang tid, før de kommer igang. De blomstrer omkring februar - maj. Jeg har selv 5 stk., og de er smukke når de blomstrer.


Så kom der endelig en blomst i min den ene. Den.18-03-2015. Denne står ca en halv meter fra vores brændeovn og det er den enste der blomstre endnu.

IMG_4025Læs mere...
Comments

Novemberlys - Cape Angels - Plectranthus hybrid

Novemberlys - Cape Angels - Plectranthus hybrid Stammer fra Sydafrika. De trives bedst i lyst, til delvis skygge, tåler ikke direkte sol. De har mørke grønne blade og hvis de står i lyst vil deres blade gå over og blive mørke lilla. Blomstre fra juli - nov og sikkert helt ind i foråret. Det er de korte sol timer, dage der giver dem rigt med blomster. De fås i flere farver. De kan bliveomkring 60 cm. høje. Hvis deres jord overflade føles tør at rører ved, så skal der vandes. Novemberlys skal have gødning ca. hver anden uge, men ikker under udviklingen af blomster og under blomstring. Formering kan gøres ved at tage stiklinger, der tages en stikling på ca. 10 cm. i foråret - sommer og sættes i en potte med så- og priklejord stiklingerne sættes helt ude ved kanten, søger for at holde dem fugtige, de kan også slå rødder ved at sætte dem i en vase med vand, elle via frø der også sås i foråret. Novemberlys tåler ikke frost skal helst stå ved 0 grader eller der over. Der kan knibes hvis der ønskes en kraftig plante og dem der knibes af ja dem sætter du til nye små planter, Visne blomster hoveder knibes af for at formere nye blomster og blomstringer.


Denne har jeg købt 21 nov. 2014

IMG_1931Læs mere...
Comments

Lykkeaks - Beloperone guttata

Lykkeaks - Beloperone guttata De stammer fra Mexico. Der findes omkring 65 arter. De kan blomstre året rundt. De kan blive ca 1 meter høje. I vækst og blomstringsperioden kræver de meget vand og gødning, men det kan ses på dem når de trænger til vand, for så vil de hænge lidt i bladene og den gødes ca. hvert 14 dag. de må aldrig blive tørre ud, men de må heller ikke overvandes. De må ikke oversprøjtes når de er i blomst da dette vil få blomsterne til at rådne. Formering. Toppe kan bruges som stikkemateriale. Stiklingerne skal tages om foråret og de bør være ca. 5-10 cm lange, for at få fyldigere planter kan man stikke flere sammen, i en potte. Der stikkes i en så- og priklejord der blandes med lidt sand, og stilles ved en jord temperatur på omkring 20-25 grader, denne temperatur kan opnås ved, at man stiller stiklingerne på en radiator. For at holde en høj luftfugtighed dækkes stiklingerne med klar plastic. De vil normalt have rod efter ca. 3 - 8 uger. Planterne har en tendens til at blive lange, det kan til en vis grad undgås ved at knibe dem regelmæssigt, hvis alle skuddene knibes vil der fåes en kompakt plante og dette bør gøres i februar på de gamle plante og he kan man samtidig tage stiklinger. De kan tabe bladene om vinteren og her bør de stå kølinger. de er meget langsome om at vokse og de bør holdes nede på en ca. højde på omkring 25 cm. da de ellers vil se meget rodet ud. De bør plantes om hvert år, hvis de vokser ud af potten. Dækbladene bliver sorte: Det skyldes måske overbrusning med vand, Fjern de beskadigede blade. Gule blade: For meget vand, Stilles tørt, til den er kommet sig. Mindre vanding i frem tiden. Bladene falder af: Alt for tørt, eller om vinteren for koldt. Undersøg jorden og vand, hvis den er tør. Er den fugtig, stilles den lidt lunere. Blege blade: De bør have gødning. Blege aks: De står for mørkt. Stilles lysere, men ikke direkte i solen.
Ranglet vækst: Står for varmt. Stil¬les køligere.


Denne er en jeg har arvet efter min mor og hun efter sin mor, så den må siges at være ret gammel, men den er meget ranglet så jeg vil prøve at lave nogle stiklinger af den og så prøve at skære den lidt tilbage.

IMG_1119Læs mere...
Comments

Humle - Humulus lupulus

Humle - Humulus lupulus. Jeg kan ikke finde ud af hvor de stammer fra men her i Danmark har vi haft og brugt dem siden år 1100. De plantes om foråret op af noget støtte som er omkring 2 meter høj det første år. De bliver 2 - 6 meter høje. De skal holdes fri for ukrudt. De bør stå i sol til halvskygge. De visner ned hvert efterår, men kommer troligt igen til foreåret. Humle er tvebo, hvilket vil sige, at der findes både han- og hun planter. Han- og hun blomster er på forskellige individer. Hanblomsterne sidder som gulgrønne toppe i skudspidsen, mens hunblomsterne sidder som kogleagtige “humlekopper”. De har et utroligt sammearbejde med lyset, det vil sige at de altid vil gro med uret rundt, altså højer om, da de følger solen rundt. I løbet af sommeren vil den sende dens grene omkring 6 - 8 meter op af det der stilles til rådighed for dem, såsom en høj stamme eller espalier. Sidst i juni - juli vil der pludselig dukke et hav op af humleknopper, over alt på planten, Der kommer små grønlighvide blomster. Blomsterne høstes i september, førend at de bliver brune. De tørres forsigtigt i et tyndt lag på et sted med masser af luft. De tørrede humlekopper gemmes lufttæt eller på frost, for at de ikke taber aromaen. Hvis planten trives og passes rigtigt, kan disse fire ranker levere omkring 200–400 g humlekopper, nok til at brygge flere hundrede liter øl. De giver aroma til øllet. Formering kan ske via frø, her er man ikke sikker på og det vil give han- eller hun planter, men det kan også gøres via rod deling, roddeling af rodstiklinger en den sikreste. Flere dele af planten kan spises:helt unge skud til salater, unge blade til salater, [yngre] blade til stuvninger, kogte/dampede unge skud “som asparges”, hun-blomster til te, saftfremstilling og ølbrygning, hun- blomsten bruges i hovedepuder mod søvnløshed, hun-blomster til salater, panerede hun-blomster som snack. Humle indeholder bitterstoffer der er bakteriedræbende, fremmer dannelsen af mavesyre og er vanddrivende. Hun-blomsterne indeholder stoffer der er beroligende. Og lige en ander række ting de kan bruges til Søvnløshed, stress, angst, stress, nervøs angst, depression, tab af appetit, fordøjelsesbesvær, tarmsyndrom, mavesår, Crohns sygdom, hoste, bronkitis, bryst inflammation, astma, forkølelse, klimakterier besvær, hovedpine, migræne, kolik, eksem og aknes. Ekstern om ødem, hævelse, ømme muskler, knusning og inficerede og langsom heling af sår. Om det virker det ved jeg ikke.


Dette er en hun plante. jeg købte den i foråret 2014. Og ja jeg syndes den er smuk.

IMG_1063Læs mere...
Comments

Kæmpesilkeplante - Asclepias syriaca.

Kæmpesilkeplante - Asclepias syriaca. De stammer fra Nordamerika. De bliver ca. 1 - 2 meter høje. De kan tåle frost eller de er rimelig hårdfør. De blomstre fra juni - september og de skulle dufte. De vil gerne stå i fuld sol. De er meget kraftige i vækst. Blomsterne bliver purpurlilla. Formering ved frø de skal koldsås, altså de skal plantes inden frosten kommer og de skal have frost, der vil gå omtrent 10 - 30 dage førend at de vil spirer. Der skal passe på da de meget gerne vil formere sig vis via rod stængler lige som skvalderkål, så det er hvis nødvendigt at plante dem i en form for beholder i jorden. Beskæring kan godt lade sig gøre de kan klippes ca halvt tilbage. Hvis der ikke ønskes flere planter, bør frø bælgerne indsamles eller der kan sættes elastikker om dem. Jeg har lige købt nogle frø, og jeg vil skrive om dem når de kommer og hvordan de vil vokse.


Disse billeder har jeg lånt hos Bakker i holland.

Skærmbillede 2014-11-08 kl. 11.12.04 - version 2Læs mere...
Comments

Agaver

Agaver, der findes rigtig mange slags, de stammer fra Amerika. Agaven skal ikke have ret meget vand, og den tåler udtørring, da det jo er en form for sukkulent. De ynder at stå i fuld sol. Men når de kommer indefra om vinteren og skal sættes ud igen om sommeren, så skal de stilles ud lidt efter lidt for at vende sig til solen, ellers vil de blive solskoldet og derved få gule blade. Når de skal overvintre inde, bør de stå meget lyst og køligt, men de tåler ikke meget frost. Bladene bliver misfarvet, det skyldes at rødderne ikker har plads nok og ikke får næring nok. Ompotning skal helst ske om foråret og her tages eller skæres de nye skud af, så den enkelte Agave kan få mere plads til at vokse sig større, de små skud kan sættes i noget så- og priklejord, der er blandet med sand, og her vil de små nye skud så blive til nye store flotte Agaver.


Her ses nogle af de Agaver jeg har, 2014


Her ses en Agave lecheguilla.

IMG_7968Læs mere...
Comments

Lærkespore - Corydalis

Lærkespore - Corydalis de stammer fra Sydafrika og Himalaya. Der findes flere arter af lærkespore i den danske natur: Liden lærkespore, Corydalis intermedia, som kun bliver 5–15 cm, fingerlærkespore, Corydalis pumila, som også kun er 5–15 cm høj og med lige sporer og vifteformede, fligede støtteblade, langstilket lærkespore, Corydalis solida, som er 10–25 cm høj og sjælden i Danmark. Lærkesporer hører til valmuefamilien. Der findes mellem 100 - 400 arter. De bliver ca. 20 - 30 cm. høje. De vil gerne stå i fuld sol til halvskygge. De blomstre fra marts og til frosten kommer. Formering ved deling og frø. Man skal være meget forsigtig med dem da de er meget sarte, især hvis man vil flytte dem, det er bedst at så dem der hvor man gerne vil have dem. Og det skal siges at de er meget gode til at sprede sig selv.


Dette er en Gul lærkespore " Corydalis lutea ".

IMG_9202Læs mere...
Comments

Medinilla Magnifica

Medinilla Magnifica de stammer fra Filipinerne. Der findes ca 400 arter af dem. De blomstrer fra Februar - august. De er hængeplanter. De kræver en meget høj luftfugtighed, ved omkring 20 - 25 grader og de må ikke stå i fuld sol, men det må gerne være meget lyst. Fra november - marts kan de tåle at stå i fuld sol, men fra marts til november tåler den ikke fuld sol, da bladene da vil svitse. De tåler ikke total udtørring, så de skal holdes fugtige i hele vækst perioden, samt bør der tilføres gødning ca hver anden uge, hvis der vandes ca. hver 7 - 10 dag. DE bør behandles som orkideer, med hensyn til vand. Stil den i en balje med vand og lad den suge i ca. 10 min og lad den dryppe af i ca et par min og stil den så tilbage. Den tåler ikke at stå med vand i underskålen. Den vil meget gerne over sprayes med vand en gang imellem. De kan stilles ud når temperaturen er over 12 grader om sommeren. Om vinteren bør de ikke vandes ret meget og skal ingen gødning have og de bør her stå ved ca. 15 - 17 grader. Dette kaldes for hvileperiode, hvor de øger deres blomstermængde. Formering. Der bruges led-, ikke top-, stiklinger. Selvom stiklingerne er taget langt nede på planten, bryder de villigt, og ved 22-25°C har de normalt rod på 4-5 uger. For at sikre høj luftfugtighed i mens den danner rødder, bør potter og plante dækkes med klar plasticfolie. Blomsten bliver omkring 50 cm lang. Når den er afblomstre bør Blomsterne fjernes. Ompotning bør ske i det tidelige forår. Beskæring hvis den skal beskæres bør der sidde et blad tilbage på den gren der klippes, ellers vil grenen dø. De bør stilles i en tung potte der ikke kan vælte og hvis du tager en potte og vender den på hovedet og så stiller Medinilla Magnifica oven på i en anden potte så kommer den højt nok over bordet og kan da hænge pænt ned over potten


Og ja den minder utroligt meget om den Rosendrue Bella - Medinella florinella, jeg købte for et par uger siden, men dette er en anden arter. Jeg ved desvære ikke om denne også hedder Rosendrue på dansk, eller hvad navnet er.


Dette er denne Medinilla Magnifica, jeg købte idag 6. november 2014.

IMG_1006Læs mere...
Comments

Purgérnød - Jatropha Podagrica

Purgérnød - Jatropha Podagrica de stammer fra Cuba. På Cuba skulle de blomstrer hele året. Her hjemme vil de blomstrer fra april - oktober. Om efteråret vil den tabe alle bladene og skal helst overvinter ved omkring 15 - 18 grader. Den skulle være meget giftig. Formering, de skulle være meget lette af formere via frø, hvis de sås i foråret og helst ved ca. 25 grader. Frø bælgene er grønne og bliver så brune og her skal man passe på for de springer eller eksplodere og så kommer frøene ud over det hele, de kan springe op til flere meter. Men hvis der sættes en pose, strømpe eller ligende over blomsten, ja så kan den blive sildene på planten og frøene kan blive tørrer og vil blive fanget i posen. De skal helst ikke beskæres, da de så ikke vil blomstrer dette år, men hvis det er nødvendigt så skal de beskæres i efteråret eller det tidlige forår. De tåler ikke meget vand og men de tåler udtørring mellem vandingerne, da de er en form for en sukkulent. Fra april - august skal de have lidt gødning, ca. hver 14 dag. De ynder at stå i fuld sol, men hvis den står i mørke vil de få meget store blade. De bør i deres unge år plantes om hvert år. De bliver også kaldt for flaskeplante " Bottel plant ". De kan blive 2 - 3 meter høje.


Denne har jeg købt, oktober 2014.

IMG_0141Læs mere...
Comments

Vedbend-torskemund - Cymbalaria M uralis

Vedbend-torskemund - Cymbalaria Muralis de stammer fra Middelhavsområdet. Formering via frø det skulle være meget let at dyrke den fra frø, samt at samle frøene ind. De skulle ikke være så lette at flytte, da deres små sarte rødder, meget let tørrer ud og planten da vil dø, De kan også formeres fra udløberne af deres rødder. De kan vokse på mure og i sprækker, de ynder at stå i fuld sol, men de kan også vokse i skygge. Det er en flereårlig plante. De blomstre fra maj til september.


Her er et par stykker som jeg har. 2014.

IMG_7821Læs mere...
Comments

Solknap - Sanvitalia

Solknap - Sanvitalia de stammer fra Mexico. De vil gerne stå i fuld sol, men de kan tilvende sig til delvis skygge. De blomstre fra juni - oktober. De bliver ca 25 - 20 cm. høje. Det er en etårig, men de kan overvinter i en udestue, uden frost også er de meget nemme at tage frø fra. Formering, ved frø frøene sås tyndt i fugtig så- og priklejord. Holdes fugtig, dæk med plast. Stil potten ved ca. 20°C. Efter spiring lyst og køligere. Tilfør ekstra lys ved tidlig såning. Når planterne et store nok til at blive håndteret, omplantes de potte i gødet jord. Pas godt på rødderne. Udplantes efter sidste frost. De er tørketolerante. De vandes reglmæssigt, men bør ikke overvandes. De tåler ikke frost.


Her ses dem jeg har jeg købte dem i juni 2014.

IMG_9265Læs mere...
Comments

Hoved-Pileurt, Persicaria capitata

Hoved-Pileurt, Persicaria capitata- Japansk pileurt de stammer fra Kina. De skal stå i sol til delvis skygge. Blomstre fra april - oktober. De blomstre med små lyserøde og hvide blomstre, og de blomstre flere gange. De vandes reglmæssigt om sommeren næsten hver dag, om vinteren en gang om ugen ca. men må ikke overvandes. Formering kan gøres ved frø, de sættes først på året omkring februar - marts, de sås i en potte med så- priklejord, de skal sås med ikke meget jord over sig og tryk frøene stille ned i jorden. De tager fra 21 - 60 dage at få dem til at spirer og de skal holdes fugtige indtil at de spirer. De tåler ikke frost. De bliver ca. 15 cm. høje og de vil meget gerne hænge. De tørketolerante. I Australien ses de som en ukrudt, det vil sige at de spreder sig meget nemt. Nogle siger at den skulle dufte, det har jeg ikke bemærket, så måske.


Her ses den en af den jeg købte i juni 2014.

IMG_9287Læs mere...
Comments

Sømandstrøst - Aglaonema Commutatum " Silver King "

Sømandstrøst - Aglaonema Commutatum " Silver King " de stammer fra Filippinerne. De blomstre i juli men nogle hvide- grønne blomstre, der ligner blomster på en Kalla lilje og når de er afblomstret, kommer der nogle små runde røde bær der er meget giftige. De kan tåle at stå i en mørk krog. De tåler ikke temperatur under 8 grader. De har en vækstperiode fra april - september, i denne periode skal de helst stå ved omkring 15 grader og helst der over. De skal vandes regelmæssigt i vækstsæsonen med en let udtørring mellem vandingerne. Resten af året vandes sømandstrøst mere sparsom og den gødes ikke, især hvis planten står på en skyggefuld plads. De bryder sig ikke om direkte sol. Jo lysere bladene er, jo mere lys den har brug for og De mørkere grønne sorter kan vokse i nær skygge. Hold planten varm og fugtig. Hvis du gør dette, vil du blive belønnet med en langvarig, stabil stueplante. Formering af Sømandstrøst er let, hvis du tager og deler en voksen plantet ved ompotningen af planten. Der kan være små skud i urtepotten og disse kan plantes i egne urtepotter. Er du til den med Stikning af skudspidser eller stængelstykker er det sent om foråret og sætter stikling i en spand med veldrænet jord. Det kræver en del varme, fugtig jord og en del ventetid. Det er bedste at gøre det i april og maj. Efter et par uger er den nye plante klar til at blive plantet i en urtepotte. Det er ikke lige noget man gør. Det kræver held og dygtighed at formere sømandstrøst på denne måde og er typisk ikke for hjemme avlere. Når de deles ved stiklinger eller ved rodskud, så skulle de kunnes stilles i et glas vand og der ved slå rødder. Formering, kan også ske ved frø.


Jeg har selv to, her er et billede af den ene.

IMG_0179Læs mere...
Comments

Chia - Salvia Hispanica

Chia - Salvia Hispanica, de stammer fra Mexico. De bliver ca. 3 meter høje. De tåler ikke frost. Det er en etårig plante, hvis de står ude, men hvis de står i en udestue, kan de dyrkes i mange år. De er meget lette at så fra frø. Frøene skal lægges i blød i ca. 24 timer og dernæst sættes i en potte med så- og priklejord, der blandes med sand, de trykkes let til jorden, og der sættes en pose over, hvori der laves to udluftningshuller, et i hvert hjørne. Frøene stilles så hen i et vindue med fuld sol, og de holdes jævnt fugtige. Der går omkring 3-5 dage, så skulle de gerne spire, hvis ikke så er jorden for tør, så der bør vandes. Der bør ikke vandes på selve planten, når de er kommet op, da de ikke vil tåle dette. Når de er store nok, omplantes de, hvis de ikke er plantet direkte på voksestedet. De skal stå i fuld sol og læ. Jeg gøder mine en gang hver 14. dag og vander dem flere gange om ugen. De er fyldt med mineraler, vitaminer, proteiner, fibre og omega 3-6. Så de skulle være meget sunde og skulle hjælpe mod en masse sygdomme. Jeg ved ikke, hvornår deres blomstringstid er, da mine endnu ikke har blomstret, men som du ser på billederne nedenunder, så varer det nok ikke så længe, og vi skriver november. Men jeg vil følge dem nøje og skrive om dem her på siden, når det sker. Frøene er spiselige.


Her ses mine i november 2014.

IMG_1865Læs mere...
Comments

Hibiscus - Syrisk Rose

Hibiscus - Syrisk Rose, de stammer fra Asien. Der findes omkring 200 arter. De blomstrer fra juli til oktober. De ynder at stå i fuld sol til halvskygge. De vokser meget langsomt. De bliver ca. 3,5 meter høje. Hvis de dyrkes fra frø, vil der gå omkring 5 - 6 år, før de blomstrer. De kan beskæres tidligt i foråret, men ikke før at de er ca. 1,5 meter høje. Ved udtynding fåes færre, men større blomster. Ingen udtynding giver efter mange år mange, men lidt mindre blomster. Hvis de stilles i krukker, skal jorden skiftes hvert 3. år. Hibiscus - Syrisk Rose kan fåes som te, den skulle være god for fordøjelse, hals, hoste og luftvejs - infektionssygdomme. Olien derfra skulle være god til at sænke kolesterolindholdet i blodet.

MEN DET ER IKKE FRA DE ALMINDELIGE HIBISCUS, DET ER ER FRA EN BESTEMT ART. DE ALM. ARTER ER GIFTIGE.


Denne har jeg arvet. Den er mange år gammel og den er ca. 3,5 meter høj.

IMG_8876Læs mere...
Comments

Gentiana Makinoi " Marsha " - Ensian

Gentiana Makinoi " Marsha " - Ensian de stammer fra Alperne. De bliver 30 - 60 cm høje. De ynder at stå i fuld sol til halvskygge, men de bør stå i fuld sol i ca. 6 timer om dagen. De blomstrer fra omkring midt på sommeren og til sidst på sommeren. De skal vandes reglmæssigt og holdes fugtige, men må ikke overvandes. Formering sker via frø, som skal frost behandles først i nogle dage. Eller via stiklinger. Der vil vise sig rødder efter ca. 10 dage. Jeg har selv en, jeg har arvet, den har jeg meget besvær med, den bliver lang og ranglet, og blomsterne visner, og der bliver ved med at gå bladlus i den. Jeg er ikke ved at give op, men jeg forstår det bare ikke, og der står ikke ret meget om den, så jeg må jo prøve mig frem. Det er grunden til, at jeg ingen billeder har af den.


Disse billeder har jeg lånt på nettet.

SafariScreenSnapz002Læs mere...
Comments

Laurbær Ægte Krydderi - Laurus Nobilis

Laurbær Ægte Krydderi - Laurus Nobilis stammer fra Middelhavs kysten. De skal stå frostfrit, det siges at de kan tåle ned til omkring - 15 grader, men det tror jeg nu ikke helt på. Her hjemme kan de blive ca. 2 - 5 meter høje, der hvor de stammer fra kan de blive ca. 10 - 15 meter høje. De har bedst af at så ude om sommeren og så husk ind igen om vinteren. De kan godt overvintre på et sted med svag lys. Dens blade bruges som krydderi og til laurbærkranse. De har det bedst i fuld sol til halvskygge. De kræver en del gødning, de gødes en gang om ugen i vækst sæsonen april - juli. Beskæring fortages, før den sættes ind om efteråret og før foråret. Formering af frø: de sås i nogle potter med så - og priklejord, hvor de forbliver det første par år, hvorefter planterne skæres kraftigt ned. Efter at nye skud er vokset frem, udvælges de bedste, der herefter får lov at danne de nye planter. Stiklinger tages af godt modne skud, ca. 15 cm lange, og de stikkes i grusblandet sand, de tages sidst på sommeren, og de skal beskyttes mod direkte sol. De rodfæstede stiklinger stilles med svag undervarme efter potning. Det følgende forår plantes de om, og hovedskuddet bindes op til en stok. Efter 3-4 ompotninger kan planterne flyttes over i de egentlige baljer eller krukker. Blomstring sker omkring marts - april. Frøene er først grønne, men bliver sidenhen sorte, små bær, de skulle ligne oliven i farve og størrelse. Har hørt at til flæskestegen bør der bruges unge blade (bøjelige og lysegrønne). Blade hænges til tørre. Efter tørring opbevares de i farvede glas med patentlåg for at bevare aromaen. Kan dog også plukkes direkte fra træet og bruges friske. Mine er jo stadig kun små stiklinger, jeg lige har fået af min kusine, så jeg skal jo først se, om der er overlevende til foråret. De bør plantes om en gang imellem, da de står i krukker, men ikke hvert år. Laurbær har han og hun planter på hver deres plante. De skal holdes jævnt fugtige om sommeren. Laurbær i mad skulle fremme fordøjelsen og absorption af næringsstoffer. Den æteriske olie - stærkt fortyndet (2%)- kan bruges udvortes til at massere smertende led og muskler. Problemet er dog, at det kan fremkalde allergi, derfor vigtigt at det er fortyndet til 2 %. Det siges, at den varierer rigtig meget i duft, så køb en efter næsen.


Disse billeder er lånt på nettet.

Skærmbillede 2014-10-30 kl. 19.41.03 - version 2Læs mere...
Comments

Spiralfrugt - Streptocarpella Streptocarpus

Spiralfrugt Streptocarpus Saxorum, de stammer fra Sydafrika. Der findes mange arter og slags. De blomstrer fra det tidlige forår og til langt hen på sommeren. Den ene blomsterstand vil afløse den anden, husk at fjerne de visne blomster for at fremme nye. De skal have rigeligt med lys, men helst ikke middagssolen om sommeren. De brænder meget let af i direkte sol, så pas på. De skal helst stå ved ca. 15 grader om vinteren, står de koldere vil de gå i hvile og må da ikke vandes ret meget. Om sommeren vil de gerne stå ved en temperatur på omkring 20 - 25 grader, men de tåler ikke træk. Gødning, der er ikke behov for så meget, så en gang om mdr. vil være nok, vand dem ikke for meget, de må meget gerne tørre lidt ud mellem vandingerne. De ynder at stå i fugtig luft. Bladene er meget skrøbelige, så pas på og brug aldrig bladglans. De bør ompottes hvert forår, også selv om de ikke behøver en større potte, og hvis de sættes i for store potter, ja så vil de ikke give så mange blomster. Fjern grimme og beskadigede blade og de afblomstrede blomsterstande. Formering kan gøres på alle tidspunkter af året. Formering kan ske ved at du tager et blad, skærer et blad igennem langs midterribben, og begge halvdele, sårene pudres med hormonpudder, anbringes i groft sand. De dækkes med plast og stilles ved ca. 15 grader, småplanterne vil i løbet af 4 uger bryde frem langs snitfladen. Alm. bladstiklinger kan sættes i noget groft sand om sommeren. Har ikke prøvet det, men vil da forsøge det, når mine bliver større. De kan holde mange år, men efter ca. 2 - 5 år vil de ikke være så pæne mere, så der bør laves stiklinger hvert år, så der hele tiden er nogle flotte planter at se på. De skulle være meget nemme at have med at gøre, hvis blot de ikke får for meget vand om vinteren. De kan også formeres ved frø, frøene blandes med lidt sand, så det bliver meget nemmere at så dem, frøet lægges i noget så - og priklejord, og de dækkes af et lag jord, der ikke er tykkere end frøet. Der sættes plast over eller i et lille drivhus, dernæst lægges der et stykke mørkt stof over. Sørg for at de ikke tørrer ud, spray dem med en forstøver, så der ikke gives for meget vand, de må ikke overvandes. Når frøet er spiret, så fjernes stoffet, og de stilles lyst. Men de vil nok ikke blomstre, før de er godt et år gamle.
Bladene rådner om vinteren: Jorden er for våd, og de står for koldt.
Bladene tørrer: De er for tørre, vand oftere.
Frøene er i små bælge, der hænger på planten, de er modne omkring efteråret.
Mange blade og få blomster: dårlig lys eller for meget gødning. De tåler ikke frost. Har først selv fået dem her i lørdags som stiklinger. Håber at de kommer.


IMG_7452Læs mere...
Comments

Pelargonier Alm.

Pelargonier. Der findes et hav at arter, ca. 230. Jeg selv har omkring 5 slags. Pelargonier dufter vildt godt, når man rører ved dem. De dufter hen af citron eller noget derhen af, og de fåes i et hav af farver og arter. De er utrolige nemme at have med at gøre og meget lette at formere via stiklinger. Pelargonier ynder at blive gødet og vandet ofte, men ikke så de står og sopper i vand, og de må heller ikke tørre ud. Jeg gøder mine engang om ugen fra april og sommeren igennem, fra ca. august stopper jeg med af give gødning. Jeg har læst et sted, at de gerne vil have potaske, som er noget der bruges til bagning. Man tager 100 g potaske og blander det i 1 liter vand som giver en liter koncentreret væske, der så bruges en deciliter af i ti liter vand. Man skal huske at brække de visne blomster af, da de så vil give rigeligt af blomster sommeren igennem. De vil meget gerne sættes i en gammel lerpotte da rødder her kan trække vejet igennem leret, de ynder at have lidt plads i potten, da det vil give en stor blomstring. Man kan nemt overvintre Pelargonier indendørs, de vil bare meget gerne have en plads i et vindue, hvor der er lyst. De kan overvintre ved mellem 5 - 20 grader, bare de ikke får frost. I denne periode fra omkring oktober til april, skal de ikke have meget vand, man kan sige at når der er omkring 15 grader, ja så vandes der. At bladene visner det er jo bare en del af et vinter fænomen. Omkring marts klippes Pelargonier ned til ca. 5 cm. Lige over et led, hvis der ønskes en kraftig plante, jeg bruger gerne de stilke, som jeg klipper af til stiklinge, og dem stikker jeg i en potte, i dens yder- kant, så jeg derved laver nogle små nye planter. Du kan også sætte Pelargonier i en vase med vand, her vil de også slå rødder. Stiklinger kan faktisk tages hele året. Hvis man ønsker et ældre udseende og knoglede planter, ja så tager man kun det af toppen, som er gået ud. De tåler ikke gerne regnvejr, da det får blomsterne til at rådne. Men husk de kræver meget lys og især luft om sommeren. Når du tager stiklinger, skal du helst vælge et endeskud og det skal helst være med to blade.
PROBLEMER: Overflod af blade og kun få blomster, for meget gødning.
Tynd vækst og langt mellem bladene, lysmangel.
Stammen bliver sort og rådner, dette kan være en svampesygdom af overvandning og for lav temperatur, kan nok ikke redes, men jeg har prøvet, og det kan godt lykkes.
De nederste blade bliver gule med brune pletter, for tør, vandes og stilles ud, hvis det er sommer.
Bladene og stænglerne bliver rødlige, for lav nattemperatur, stilles varmere.


Her ses en af mine, dette er en Dronning Ingrid.

14741348604_b2a1dcc376_oLæs mere...
Comments

Vortemælk - Euphorbia - Diamond Frost

Vortemælk - Euphorbia - Diamond Frost, de stammer fra? Det kan jeg desvære ikke finde noget om. Det er en staude, og de bliver ca. 30 - 60 cm høje. De er kuppelformet af vækst. De blomstrer i maj - oktober eller til frosten kommer. De har det bedst på en varm og solrig plads, altså sol til halvskygge De er meget tørke tolerante og varme tolerante. De ser ud som nogle meget sarte planter, men det er de ikke, de er faktisk meget robuste. Men pas på, nogle mennesker er overfølsomme over for deres hvide mælk, hvilket også gælder alle andre i vortemælksfamilien. De tåler ikke frost. De kan formeres som urtestiklinger. De sætter frø i det første vokseår. De kan klippes, som man ønske.


Her ses den jeg købte i sommer.

IMG_8067Læs mere...
Comments

Katteurt - Catmint - Nepeta Tuberosa -

Katteurt - Catmint - Nepeta Tuberosa. De stammer fra Europa. De vil gerne stå i fuld sol. De har en farve som lavendel, smuk lilla. De blomstrer midt på sommeren og til frosten kommer og igen fra det tidlige forår. De skal vandes hver uge, men de må ikke overvandes, vandes mere sommer, de er tørketolerante. Fuld sol til halv skygge. De bliver ca. 30 - 50 cm høje. Frøene skulle være nemme at få til at spire, de skal lys spire sås, de skal i en potte med så- og priklejord, men de skal ikke dækkes med ret meget jord, der skal kun et meget tynd lag jord over dem, men tryk dem godt ned i jorden, dette gøres om foråret eller sidst på efteråret. Det er først lige nu, at det går op for mig, at dette er en almindelig Katteurt, så lidt tosset, at jeg har købt frø i England.


Disse billeder er lånt på nettet.

Skærmbillede 2014-10-24 kl. 20.21.02 - version 2Læs mere...
Comments

Hedychium Flavescens - Yellow Ginger - Hedychium Flavescens Hedychium Flavescens.

Hedychium Flavescens - Yellow Ginger. De kaldes Gul Ingefær. De stammer fra Kina, Himalaya og Vietnam. De bliver ca. 1,8 meter høje. De holder af sol til delvis skygge. De vil blomstre fra midt på sommeren til frosten kommer og igen først på foråret. Blomsten visner efter en dag. De skulle dufte vidunderligt. De skal have vand en gang om ugen, men de må ikke overvandes, de foretrækker regnskov.
Formerings måder: det kan ske ved jordstængler, knolde eller løg og ved frø.
Frø bælgerne skal tørrer på planten, og så snart de er tørre bør de sættes, da frøene ikke holder så længe. Frøene skal lægges i varmt vand i ca 2 timer, de fleste frø svulmer op når de bliver gennemblødt så sås de straks De sås på en dybet på omkring 2 mm, og dernæst lægges de i en potte med noget så - og priklejord. Jorden skal holdes fugtig, der vil gå ca. 2 - 6 uger, før de vil spire, og det kan tage meget længere tid, så tab ikke tålmodigheden. Husk de skal helst have omkring 20 grader og godt med lys for at spire, og de vil vist nok kun spire i foråret, så man skal være tålmodig. De kan sættes på alle tider af året. Det er en flereårig staude. De tåler ned til ca. -1 graders frost så de bør stå frostfrit. De er hurtige i vækst. Vil gerne holdes fugtig. Når de bliver ældre skal knoldene stilles køligt men frostfrit vinteren over, hvor der igen begyndes vanding om foråret.


Disse billeder er lånt på nettet. Da mine frø, jeg satte i foråret, desværre ikke er kommet op, men der er jo stadig håb.

Skærmbillede 2014-10-24 kl. 20.09.42 - version 2Læs mere...
Comments

Echium Pininana - Tower Of Jewels - Pine Echium - Tree Echium - Gigant Slangehovede

Echium Pininana - Tower Of Jewels - Pine Echium - Tree Echium - Gigant Slangehovede. De stammer fra De Kanariske Øer. Den bliver 3 - 4,8 meter høj. Skal stå frostfrit. Det er en staude. Den skulle være giftig. De blomstrer fra maj - september. Den er tørke tolerant, men der skal vandes ca. hver uge. Meget blege stænger, vil der komme hvide blomster på, mørke stænger vil der komme blå blomster på, Tynde blad former vil der komme lyserøde blomster på. Jeg har sået dem i foråret, jeg har 5 planter nu, og det ser ud til, at der er tre lyserøde og to hvide. De er ca. 30 cm høje nu d. 24 okt 2014. Frøene sættes tidligt på sommeren, og de skal ikke dækkes med ret meget jord, Det vil sige, at de er lys spire frø, de vil spire frem efter ca. 4 - 6 uger efter såning. De blomstrer ca. 24 mdr. efter såning. Så det bliver spændende at se. De sætter sorte små frø i det sene efterår.


Disse tre billeder er lånt på nettet.

Skærmbillede 2014-10-24 kl. 17.32.02 - version 2Læs mere...
Comments

Caesalpinia Pulcherrima - Dræv Poinciana - Påfulg blomst

Caesalpinia Pulcherrima - Dræv Poinciana - Påfugleblomst. De stammer fra Vestindien og Barbados, og de skulle være deres stolthed på Barbados. Det er en lille busk eller et træ, som er løvfældende. De skal stå frostfrit. Stammen, grene og bladstilke er bevæbnet med skarpe pigge. De har grønne blade om sommeren, og om vinteren blive de røde og falder til sidst af. De blomstrer fra sidst på sommeren til frosten kommer, og de skulle blomstre rigtig meget. Frøene er nogle lange bælge som ærter. De kan blive ca. 1,2 - 1,8 meter høje. De skulle være meget nemme at formere fra frø, og hvis man filer lidt på frøet, skulle de have nemmere ved at spire. De skulle være hurtig voksende. De kan beskæres, som man ønsker. De skal helst stå i fuld sol til halvskygge, men de blomstrer helst i fuld sol. De er tørke tolerante, men bør vandes en gang om ugen og må ikke overvandes. De kan klippes ned til jorden i slutningen af vinteren eller tidligt forår, det vil give en mere kompakt og busket plante. De skulle være giftige. Fås også i gul.


De næste to billeder er lånt på nettet.

Skærmbillede 2014-10-24 kl. 15.54.01 - version 2Læs mere...
Comments

Klokketræ - Abutilon Hybridun

Klokketræ - Abution Hybridun de stammer fra Brasilien. Klokketræet skal stå lyst og større planter kan tåle direkte sol, men skal stå lyst. De kan sættet ud om sommeren. Når de blomstre kræver de meget vand, men må ikke overvandes. Gødning gives så længe at de blomstre og startes i foråret. De tåler ikke frost. Om vinteren bør de stå ved omkring 10 - 12 grader. Om vinteren bør de ikke vandes så meget og de må gerne tørre lidt ud i denne periode, med mindre at de blomstre. Hvert forår plantes de om og her kan man nippe toppene af og ja de kan jo så bruges til at, lave ny små planter, stiklinger med. Der kan bruges både top og led stiklinger, og de kan laves hele året rundt, men de bedste resultater vil ske i de lyse mdr. de sættes i en potte ude ved kanten af potten i en gang så og priklejord og som altid sættes der en plastpose, ned over med nogle små huller i i hjørnerne så der han komme lidt luft ind og ud så stiklingerne ikke rådner, de sættes ved omkring 20 grader og lyst, det vil normalt tage ca. 14 dage førend de har sat rødder og kan så plantens om i nogle større potter. De kan også formeres ved frø, frøene sættes i omkring marts mdr. de tager ca 21 dage førend ad de vil spire, ved omkring 18 - 20 grader og så vil de nok komme i blomst den følgerne vinter. Vis de ikke blomstre : Stilles lyser eller for lidt gødning, gød mere. Blomstre og blade falder af : Ujævn vanding eller for meget middags sol. Gule blade eller plettede blade : spindemider spray med vand, sprit og vand, se blandingen under andet, gift.


Denne lyserøde er ejet af min venindes forælder, det er en Klokketræ - Abution Hybridun ved navn “ Oink “

IMG_0006Læs mere...
Comments

Japan lygter - Abutilon Megapotamicum " Variegatum "

Japan lygter - Abutilon Megapotamicum " Variegatum " de stammer fra Sydamerika. De kan blive ca. 2 meter høje. De blomstrer juni - oktober. De skal vandes rigtig meget i perioden fra ca. februar - oktober og skal have gødning ca. en gang om ugen. De kan stå i halvskygge, men tåler fuld sol. De kan formeres af frø ved omkring 15 - 20 grader, sættes i så- og priklejord. Stiklinger, den skulle være nem at tage stiklinger af, de tages omkring maj - juli, der tages topskud, og de sættes i en potte helt ude i kanten af potten og husk en pose over med små huller i hjørnerne, så de nye stiklinger ikke rådner. De vil slå rødder efter ca.14 dage, bedste resultat vil være i de lyse mdr. De kan sagtens tåle stue temperatur, men bør i vinter perioden stå lidt køligere. De kan stå ude om sommeren i læ.


Her ses den jeg har. Der var ikke mange blomster i, men håber at den kommer sig.

IMG_9029Læs mere...
Comments

Hebe “ Veronica ”- Salicfolia

Hebe “ Veronica ” – Salicfolia. De stammer fra New Zealand. Der findes ca. 60 arter. De kan næsten vokse alle steder, bare der er lidt sol. Mine står ved hoveddøren på nordsiden af huset. Stiklinger tages om efteråret og sættes i en potte helt ude ved kanten med så- og priklejord. De skal være fugtige, må ikke tørre ud, men må ikke overvandes. De vil så til foråret være klar med rødder og klar til udplantning. De tåler ikke meget frost, så de skal helst ind, inden frosten kommer. De skal stå lyst og køligt, jeg har prøvet 3 år i træk at overvintre en plante, men det er ikke lykkedes for mig, de går ud. I år vil jeg prøve at tage nogle stiklinger og igen forsøge at overvintre mine to Hebe. De blomstrer fra juli- september, de fås i farverne blå, pink, hvide og lilla. De kan stå i fuld sol, halvskygge og så lidt i læ. Frøene sås i marts i en potte. Den bliver ca. 30 cm. Men igen ja så er det ikke lykkes mig, heller ikke med stiklinger. Hvis der er nogle der ved, hvordan det skal gøres, ja så hører jeg meget gerne fra jer.
Gødning: de skal ikke have gødning det første år, først fra det følgende forår skal der tilføres gødning. Husk at fjerne visne blomsterhoveder for at stimulere nye blomster.


Jeg tror, at mine er de storblomstrende Hebe “ Veronica ”

IMG_9370Læs mere...
Comments

Violfrøstjerne - Thalictum Delavayi

Violfrøstjerne - Thalictum Delavayi stammer fra det ØstligeTibet og det Vestlige Kina. Det er en staude. Violfrøstjernens blomst bliver ca 1-2 meter høj, mens dens grønne løv kun bliver omkring 30 -50 cm høj og de bør nok bindes om af noget, det er en letløvet plante. den blomstre fra juli til langt ind i efteråret. Den vil meget gerne stå i et bed der er fugtigt, et surbundsbed ville være et godt sted til den, de skal gernes vandes i de tørre perioder om sommeren. De vil gerne stå i solen, men kan også trives i halvskygge, de bryder sig ikke om varme og en tør sommer, de bør skærmes i middagsolen. De vil via frø sprede sig lystigt rundt i haven, men det er jo svært at få for mange af dem. De er hårdfør. Den fåes også i en variant der er sort med hvide blomstre. Frø, frøene er lys spire så de skal næsten ikke dækkes med jord, fra de bliver sået til spring går der ca. 14 - 20 dage. Puha der røg jeg da lige ud i noget, troede ikke at der var så mange slags , men har sat et lille udvalg ind her under og der findes nok flere.


Violfrøstjerne - Thalictum Delavayi “ Album “ er enen hvid sort

Skærmbillede 2014-10-21 kl. 19.25.39 - version 2Læs mere...
Comments

Purpurving Tibouchina - Tibouchina Semidecandra

Purpurving Tibouchina - Tibouchina Semidecandra de stammer fra Brasilien. De bliver også kaldt herligheder og prinsesse blomst. De kan blive op til 6 meter høje. De tåler ikke frost. Om sommeren og om efteråret skal de have meget vand, og efter blomstringen skal der ikke vandes så meget, men de må ikke tørre ud, sommer og efterår vandes der med gødning. Efterhånden som planten bliver bar for neden, udvikling af nye skud fremmes ved at skuddene skæres tilbage, så der er 3 - 4 knopper tilbage. Tilbage beskæring skal ske i det tidlige forår. De formeres via stiklinger, dette gøres i det tidlige forår, hvor der tages et halvmodent skud som er grønt, og det sættes i en potte ved kanten af potten. De skal stå lyst men ikke i direkte sollys. Den blomstrer fra august - maj. De tåler vist ikke under 18 grader. Jeg købte min i foråret 2014 men den er desvære ikke værd at vise frem.


Dette er ikke min. Da der ikke er blomst i min, har jeg fået lov til at tage disse billeder af min venindes forældres. Den er smuk. Oktober 2014.

IMG_0004Læs mere...
Comments

Mexicansk Solblomst Torch - TIhonia Rotundifolia

Mexicansk Solblomst Torch - TIhonia Rotundifolia stammer fra Mexico. De kan blive op til 170 - 200 cm høje. Den findes også i en dværg art, som bliver omkring 90 cm høj. De skal stå i fuld sol, men kan trives i halvskygge. De skal have læ. De skal vandes i tørre perioder. Den blomstrer fra juli til frosten kommer. De modner frø så sent, at det kan være svært at få helt modne frø til såning, men jeg vil prøve at samle nogle i år. Frøene sås i februar, og de små planter sættes ud i juni. Der skal være noget, de kan støtte sig op af. Det er en etårig sommerblomst.


Dette er dem jeg har i haven i år, jeg satte frøene i februar, og så ud i haven sidst i juni.

IMG_8851Læs mere...
Comments

Plumeria - Whith Hybrid - Hawaii blomst

Plumeria - Whith Hybrid. Den stammer fra Hawaii. Det er faktisk den ægte Hawaii blomst og den der bruges til deres kendte blomsterkranse. De fåes i de mest fantastiske farver og der er rigtig mange slags. Det er en meget, meget smuk blomst. Jeg har taget en på ca. 50 cm med hjem fra Kreta og er meget spændt på, om den bliver til noget. De kan blive til små træer. De tåler ikke kulde. De blomstrer utroligt længe. De skal have gødning og den skal helst hedde 10-52-10 og nej den er ikke lige til at få fat i. De er løvfældende, det vil sige at de taber alle deres blade om vinteren. Tager man frø skal man have tålmodighed for det kan tager fra 9 dage til 9 mdr. før de spirer. De skal lægges i blød i ca. 15 min, de skal sås ved at stille den tykke ende ned i jorden, så frøet stikker halvt op og så stilles lunt og lyst, de skal sættes i så-priklejord blandet med noget sand. De skal være fugtige og må ikke overvandes. Når frøet spirer, skal de stilles meget lyst. Den vil først få blomster efter ca. 3 - 7 år efter såning, jeg har lavet en såvejledning under " fra frø til blomst " over i højer side. De første blomster der kommer vil sikkert være en helt anden farve, end dem du har købt frø fra, med det skulle bliver den rigtige ved den næste blomstring, med mindre det ikke er de rigtige frø du har fået. De tåler ikke frost. Det siges at dem i de rødlige nuancer, de kræver meget varme. De skulle dufte dejligt. Man kan også lave stiklinger, men det kræver en træagtig gren og den skal være på omkring 30 cm, Her skal de tørre i en uges tid førend at de sættes i jord, det tager ca 3 mdr. før den slår rødder. De skal helst stilles ud om sommeren, da de ellers vil blive ranglet, da de vil mangle lys, de stilles på et lunt sted og i læ. De må aldrig beskæres om efteråret eller vinteren da der kan gå råd i dem, så beskære dem når de igen begynder at skyde og er i vækst. Grenen du tager skal helst tørre før du sætter den i en potte og temperaturen skal helst være på 28 - 30 grader og så meget sol og lys som muligt, roddannelsen tager fra 3 uger til et år. Den vokser ca. 10 - 25 cm om året. De skal overvintre ved ca. 4- 20 grader. På de sider, jeg har kigget på, er de meget uenige om hvordan temperaturen skal være. Alle blade falder af og det er okay, de skal ingen vand have i ca 4 - 5 mdr. de får meget nemt råd ved for meget fugt. Hvis du lader dem stå ude til oktober altså uden frost, vil de selv tabe bladene og gå i hvile. Nå det er godt nok svært at finde ud af, glæder mig til foråret for at se om der kommer gang i den gren jeg havde med hjem fra Kreta og de frø jeg har købt hos Bjarnes frø.
Herunder kan du følger den første jeg noglesind har i blomst.


Her ses den gren, jeg havde med hjem fra Kreta i juli 2014. Den rådnede desvære for mig i vinterens løb øv øv.

IMG_8324Læs mere...
Comments

Pletter i luften - Muehlenbeckia Complexa

Pletter i luften - Muehlenbeckia Complexa. De stammer fra Oceanien. Pletter i luften er en meget smuk plante, jeg har haft rigtig mange af dem igennem årene, og jeg viste ikke at de kunne tåle frost og dermed kunne stå ude hele året rundt. De kan være meget svære at holde inde i stuen, da de skal have meget vand, og så skal de helst stå i fuld sol. Pletter i luften skal helst være fugtige hele tiden, men de må heller ikke overvandes, og de tåler ikke nogen form for udtørring. De gødes ca. hver 14. dag i sommerperioden. Det er en plante, der gerne vil hænge ned, eller i haven vil den gerne kravle ud over noget. Men når de står ude hele året, ja så ser de ikke så godt ud om vinteren. De ser ud som om de er gået ud, de taber alle bladene og er bare ikke særligt pæne at se på, og man tror at de er gået ud, men så til foråret bliver de bare så smukke igen, at man bliver helt glad. Min kat er meget glad for dem, og jeg har ledt på nettet og kan ikke se, at de skulle være giftige. Jeg har ikke mine pletter i luften inde i stuen, for her kan jeg ikke styre dem. De står i udestuen og ser smukke ud og holder bare rigtig længe. Hvis de bliver for lange, ja så klipper jeg dem bare, det kan de sagtens tåle. De blomstrer fra august - september og frøene modnes fra september - oktober. Blomsterne er tvebo, en enkelt blomst er enter mand eller kvinde, men kun det ene køn er til at finde på en plante, så der skal både en kvinde og en mand til at de kan dyrkes, hvis de skal formeres fra frø. Frøene sættes i foråret og der går nogle uger førend de kommer frem. Jeg ved, at de giver frø, se billedet længere nede, og der kan laves stiklinger, det gøres i juni – august, så vil de være klar med rødder det næstkommende forår. Man skal tage ca. 8 cm af det træagtige og sætte i en potte i yderkanten af potten og husk, de skal være fugtige hele tiden, men må ikke overvandes, så sæt en pose ned over dem, det holder længere på fugten.


Her er lige et billede af dem jeg har, den ene er fra foråret 2014.

IMG_9039Læs mere...
Comments

Påfugleblomst - Gazania Rigens

Påfugleblomst - Gazania Rigens stammer fra Sydafrika. Det er en staude men her hjemme dyrkes den som en etårig sommerblomst. De blomstrer fra juli - september. De blomstrer kun i solskin, ved overskyet og om aftenen, ja der lukker de blomsten sammen. De tåler ikke frost. De bliver 20 cm høje. Frø, den kan frøformeres, frøene sættes i potter omkring marts. Der kan laves stiklinger i juli, hvor jeg tager nogle af sideskuddene nær midten og sætter dem i nogle potter, og der står de til næste år og de får lidt vand, men ikke for meget, de må ikke overvandes. Jeg gemmer også de gamle planter, jeg har dem i udestuen, her får de lys og vand vinteren igennem lige til frosten er væk, så bliver de sat ud igen.


Denne købte jeg i 2012.

IMG_9249Læs mere...
Comments

Mimosa - Gaulois Astier - Acacia Dealbata .

Mimosa - Gaulois Astier - Acacia Dealbata Link, den stammer fra Austrailen og her kan den nå en højde af 20 - 25 meter. Det er en slægt på omkring 400 arter. Den hedder en Akacieblomst, da den er gul. De SKAL have rigtig meget vand og det er hver dag, så det gælder om at holde dem fugtige. Hvis de ikke vandes, taber de deres blade og blomster, og til sidst dør de. Jeg har kun haft min siden foråret. De kræver Sol og en luftig placering og tåler ikke frost. Om sommeren kan de stå ude hvor der er læ. De skulle være svære at overvintre, de skal stå solrigt, køligt og frostfrit og de skal lige holdes fugtige. De gødes kun fra januar - september. Frø, frøene sættes i april- maj, de må gerne sættes på en radiator eller på et gulv med varme i, da de så lettere vil spire. Blomsterne kommer frem i grenhjørnerne og de blomstrer fra ca. januar – marts. Frugten er som ærtebælg og er ca. 5 - 10 cm. lang, og når de er modne bliver de sorte. De folder bladene sammen om natten. De er duftende. De kan beskæres efter blomstring, dette vil fremvirke, at nye blomster vil dannes og samtidig vil den blive pæn at se på. Der skrives, at de kan skæres 1/3 del tilbage i højden.


IMG_7891 2Læs mere...
Comments

Pelargonie - Duftpelagonie

Pelargonie."Pebermynte" tomentosum er som skrevet en duftepelargonie, de stammer fra Afrika, disse duftpelargonie dufter kraftigt af pebermynte. De elsker at stå i fuld sol. Blomsterne er hvide, de er flerårige. De kan blive op til 1 meter høje. Ellers behandles de på samme måde som alm. pelargonie.


"Pebermynte" tomentosum.

Skærmbillede 2014-10-30 kl. 18.40.00Læs mere...
Comments

Flammende Klatrelilje - Gloriosa superba 'Rotschildiana'

Flammende Klatrelilje - Pragt lilje - Gloriosa superba 'Rotschildiana'. Ja de har mange navne. Blomstrer fra juni til august. De kommer fra det tropiske Afrika. Knoldene lægges i en potte, hvor der startes med at vande omkring april. Jeg plejer at lade mine stå i potten, jeg tager ikke løgene ud, men starter bare med at vande dem om foråret. I vækstperioden skal de have rigeligt med vand og gødning, jeg giver dem gødning en gang om ugen. Mine kravler op af nogle lange bambuspinde. Blomsterne kommer ca. 8 uger efter, at jeg starter med at vande dem i april. Når de er visnet helt ned, ja så tager jeg de visne stængler væk og stiller potten med knoldene ind under bordet i udestuen, hvor de nu står frostfrit til april, hvor jeg igen begynder at vande dem. Hvis de visne blomstre fjernes, ja så giver de extra blomster. Lad dem tørre let ud mellem vandingerne. Den vokser ca. 4 - 5 meter på et år. De kan formeres ved frø, stiklinger og ved små løg.


Disse klatreliljer fik min mor i fødselsdagsgave i 2010. Jeg arvede dem så i 2013, og jeg har haft dem siden, og de har blomstret hver sommer.

IMG_8109Læs mere...
Comments

Ærteblomst - Lathyrus Odorratus - Lathyrus Latifolius - Lathyrus Vernus

Ærteblomst - Lathyrus Odorratus - Lathyrus Latifolius - Lathyrus Vernus de stammer fra Indien. De der hedder Ærteblomst - Lathyrus Odorratus er de som dufter og som er en sommerblomst altså en etårig plante. Ærteblomst - Lathyrus Odorratus er nem bare de har noget at kravle op af eksempel et espalier eller noget ligende. De dufter bare fantastik, de skal tit have vand hvis de står i krukker og hvis de sås på friland, ja så skal de vandes i tørke perioder. Du skal huske at fjerne de afblomstret visne blomster for at der dannes flere blomster og giver en frodig vækst. Jo flere du fjerner destro flere kommer der og jo flere bælger der er, jo færre blomstre. Frø, jeg lægger mine i vand ca 8 timer andre siger at de bør ligge i blød en uge eller til der kan ses små spire, andre skærer et lille snit i ærten det skulle efter sigende, sørge for at næsten alle ærterne vil spire, det vil jeg prøve til næste år, da det siges at de så næsten alle vil spire. Jeg syntes at det er nemmest at så dem direkte i den krukke jeg vil have den i resten af sommeren og jeg såede mine i februar mdr. De skal nippes når de vokser ca 5 cm, det gøres for at de skal blive mere busket. På friland sås de ikke før marts - april. Høst af frø sker når ærtebælge er modne og det er som regel hen på efteråret og de skal være stenhårde og lidt brune, nogle af dem åbner sig og ja så er de modne, de skal lægges til tørre. Men fordi moderplanter ex. er rød så er det ikke sikkert at den ærtebælg med frø i vil blive rød, så er der noget med at du kun må have den røde farve i haven, da de ellers vil krydse sig med hinanden. De kan blive ca 2 meter høje. De skal helst stå i fuld sol. De er giftige.
Lathyrus Latifolius - Lathyrus Vernus dette er en staude som er flereårig den dufter ikke men den er meget smuk. Den blomstrer fra omkring juni og den vil blomstre ca. en mdr. frem. For at forlænge blomstring, ja så er det bare igang med at fjerne visne blomster så de ikke når at sætte ærtebælger. Frø det er samme fremgangs måde som den et årige Lathyrus. Et gammel råd siger at man skal slibe ærten lidt på ydersiden på et stykke groft sandpapir, så frøet ridses, det skulle give en større spire %.


Dette er en af dem jeg havde i år. Det er en Lathyrus Odorratus som dufter.

IMG_9573Læs mere...
Comments

Tobaksblomst - Nicotiana

Tobaksblomst - Nicotiana den stammer fra de tropiske dele af Amerika. Der er et hav af farver og slags der skulle være ca 85, så nej jeg har desvære ikke billeder af dem alle men et par stykker de kan ses her under. Tobaksblomst - Nicotiana er en etårig sommerblomst, men jeg vil prøve om den kan overleve vinteren i min udestue. De blomstrer fra juni - oktober, de dufter om aften og de tåler let nattefrost. De bliver ca 80 - 200 cm høj. Frøene er meget små og de skal spire i lys, så de skal bare spredes ud i en potte ovenpå jorden, som er fugtig. Kan sås i februar og husk de skal have meget lys for at blive store og kraftige, det tager ca 10 - 14 dage før at frøene vil spire. Når de er ca 4 - 5 cm høje ja så plantes de om i hver deres potte og jorden skal være over 12 grader. De tåler sol eller halv skygge og de tåler ikke udtørring. De er giftig. De skal have gødning fra de er rimelige store og så hele sommeren ud. Du kan faktisk dyrke din egen tobak af sorterne, Tobaksblomst Nicotiana Tabacum, de er rosa i farven og Tobaksblomst Rustica.


Det er denne jeg har sået i foråret 2014. Tobaksblomst Nicotiana X Sanderae Lime Green.

IMG_9896Læs mere...
Comments

Rav-silkeplante - Asclepias Curassavica - Blod flower .

Rav-silkeplante - Asclepias Curassavica. De stammer fra Sydamerika. Og nej, de var ikke lette at finde, da de frø, som jeg har købt i Kina, ikke havde det rigtige navn påskrevet. De bliver ca. 45 - 120 cm høje. De blomstrer omkring juni - oktober. Vil gerne stå i fuld sol. De skal ikke have så meget vand, fugtig til tør, de vandes regelmæssigt og må ikke overvandes. Der kan tages stiklinger. Men de er meget nemme fra frø, som sættes omkring februar. Frøene skal helst ligge i vand i 24 timer, før de sås i en potte, som er fugtig. Stiklinger er lette at lave, bare stil dem i en vase med vand. De tages om efteråret, og de bliver stående i vasen til foråret, hvor de så sættes i en potte. De tåler ikke frost. De er giftige at spise.


De næste tre billeder er lånt fra nettet.

Skærmbillede 2014-10-20 kl. 10.16.53 - version 2Læs mere...
Comments

Gladiolus callianthus - Gladiolus murielae - Sværdlilje - Abyssinian Gladiolus - Acidanthera - Peacock Orchid - Abyssinian Sword Lily

Gladiolus callianthus - Gladiolus murielae - Sværdlilje - Abyssinian Gladiolus - Acidanthera - Peacock Orchid - Abyssinian Sword Lily og hvad den ellers har af navne, de stammer fra de høje bjerge i central Afrika. De bliver ca. 70 - 100 cm. høj. De blomstrer fra ca. juni - juli. Formering foregår med løg, de er små og orange. Der vil gå flere sensorer førend at de blomstre. De vil gerne stå i fuld sol til halv skygge. De tåler ikke meget frost. De skal holdes fugtige, da de normalt står i sumpede områder. De kan sættes i det tidelige forår i en potte i udestuen, da de jo ikke tåler frost.
Disse har jeg fået af en veninde, og billederne er også af hendes da mine kun er et år gamle og da ikke har sat blomstre endnu.


IMG_2837Læs mere...
Comments

Jasmin - jasminum Polyanthum

Jasmin - jasminum Polyanthum, en almindelige man køber som stuejasmin, men den bør stilles i en udestue og kun tages ind i stuen, mens den blomstrer i kort tid. Den dufter kraftigt og rigtig dejligt. Den stammer fra Kina. Den blomstrer om vinteren fra januar til omkring marts. Den vokser voldsomt og helst op af et espalier. Den bør stilles ud om sommeren i sol og luft, så de nye skud kan dannes, det sikrer en god blomstring i den følgende vinter / forår, og den tages ind igen i det tidlige efterår. Den tåler ikke frost. De skal have meget lys, men helst ikke direkte sol, når de står inde i udestuen. Hvis der sættes stiklinger, skal det være om foråret, de vil blomstre ca.10 mdr. senere. Der tages normalt spidslodsstikllinger, de slår rod efter ca. 3 - 4 uger og så pottes de om, og de pottes med ca. 3 stk. i hver potte, så de bliver kraftige og busket og det er jo en god ide når der alligevel tages stikklinge at beskære den, den har rigtig godt af at blive beskåret lige efter blomstring, med er kommer ingen blomster på året efter en kraftig beskæring, i hvert fald ikke på den jeg har. Den vil gerne pottes om hvert år efter af blomstring. Den vil gerne have gødning, jeg gøder min en gang om ugen fra det tidlige forår til og med oktober, jeg vander den næsten hver dag sommeren igennem, og når den hænger lidt ja så vander jeg den om vinteren, og du er ikke i tvivl om, når det er. Den bliver stor og flere meter lang, min er ca. 2 meter høj, men hver gang at en gren vokser sig lang, fletter jeg den ind mellem de andre. De skal stå ved omkring 13 grader om vinteren, da de ellers har svært ved at folde blomsterknopper ud og bladene da hurtig vil tørre. Den elsker en overbrusning hele året, men prøv ikke at ramme blomsterne, da de så vil blive brune.
Blomsterne bliver tørre: Det er tegn på, at den får for meget sol eller den er for tør. Blomsterknopperne springer ikke ud: Den mangler lys.
Blege blade med spind på undersiden af bladene: Øg fugtigheden, og lav en blanding af sprit, brunsæbe og vand og sprøjt den “ læs mere under andet, spindemider. Blomsterknopperne bliver brune: Planten stilles køligere og øg luftfugtigheden.
Mærkelige krøllede blade og klister: dette er bladlus, skal vandes af eller brug metoden mod spindemider.


Dette er et billede, jeg har lånt på nettet. Jeg har desværre ikke fået taget nogle billeder af min Jasmin i blomst, men de kommer til foråret.

Skærmbillede 2014-10-18 kl. 13.15.04 - version 2Læs mere...
Comments

Echinacea ( Solhat )

Echinacea (Solhat). De stammer fra det centrale Nordamerika. De skal helst stå i fuld sol og helst lidt tørt , men kan stå i halvskygge. De blomstrer i juli til og med oktober. Det er en udendørs plante. Det er en nem og en smuk plante. De bliver fra ca 50 - 120 cm høje. De kan frøformeres og så kan de deles. Hvis der skal sættes frø ja så er det bedst at sætte dem i det sene efterår, i et koldt drivhus så de står beskyttet vinteren over Så frøene i nogle potter. og dæk med et tyndt lag jord eller sand. Fugt jorden. Så Stiller du potterne med frø ud i drivhuset eller et andet beskyttet sted i haven, pas på fuglene, de elsker frøene, nu venter du bare på en periode med frost. Når frøene så har fået en periode med og uden frost i nogle uger, så tager du potter ind og sætter en plastikpose ned over dem, og stiller dem lunt. i en varm vinduskarm. Her står frøene lunt og godt, husk at klippe et hul i hver hjørne af plastikposen og sørg for l ca.10 min udluftning ind hver dag, da frøene ellers kan rådne. Da frøene er blevet udsat for disse temperatursvingninger, vil de så småt begynde at spire efter ca 14 dage. Når det sker, tages posen af, og stil potterne lyst og køligt, så planterne ikke bliver lange og ranglede. Men det kan også gøres i foråret februar - marts. Når du sætter frøene så skal der bare lige et tyndt lag jord over dem og vand dem ikke førend at du er sikker på at frosten er over. pot om efterhånden som de vokser sig støre og har fået to kimblade, men ikke over i nogle kæmpe potter, bare nogle små nogle. De kan plantes ud når de har ca, 5 - 6 store blade. Frøene høstes omkring oktober, og de tørres godt, inden de opbevares mørkt og køligt. Det bedste er dog efter høst at så frøene i såbakker, potter eller kasser, vande dem let og placere dem i drivhuset. Vand ikke vinteren igennem men igen i foråret, når solen får magt. Så det er bare at prøve sig frem og så finde den metode der passer en bedst. Jeg vil hente mine ind her en af dagene 22 marts 2015.
Herunder er der mange slags.


IMG_4686Læs mere...
Comments

Voksurt - Cerinthe Major " Purpurescens "

Voksurt - Cerinthe Major " Purpul “. Den kommer fra Middelhavsområdet. Den har en smuk farve af petroleumsgrøn over i metallisk blå tit dyb lilla og klokkeformet . Den er rigtig nem at frøformere og at dyrke. Den bliver op til 80 cm høj. Den blomstrer fra juni og helt frem til frosten kommer, den skulle kunne tåle ned til 5 graders frost, her hjemme er det en etårig, men næste år vil jeg prøve at tage den ind og se om jeg kan overvinter den i udestuen. Man skal ikke nippe de visne blomster af, fordi blomsterne nemlig afløser hinanden i rækker på den hængende aks. Den elsker fuld sol eller let skygge og læ, den kan tåle let udtøring. Jeg fandt ud af at det er bedst at forspire dem direkte på vokse stedet, såsom i en krukke eller i staudebedet. På friland ikke før midten af marts, Jeg sætter mine i en krukke i udestuen i februar. Frøene lægger jeg i vand i ca 8 timer før at jeg sætter dem, da de er meget hårde, de er meget længe om at spire omkring 1 - 6 uger ved ca 21 grader. Jeg sætter dem ud når der ikke mere er frost, ellers flytter jeg dem bare frem og tilbage. De er meget nemme at tage frø fra. Det siges at det er en god ide at så dem med et par ugers mellemrum i samme potte da man så vil have dem længere med blomster i, det vil jeg prøve næste år. Her i år 2016 har jeg fået frø til to slags gule, du kan se billeder af dem længer nede af siden. Der findes også en sort der er mere blå, der hedder “ Blue Kiwi “ og også to gule “ Yellow Candy “ og “ Yellow Glm “.


IMG_6847 - version 2

IMG_0933Læs mere...
Comments

Eddderkoppeblomst - Cleome

Edderkoppeblomst - Cleome. De stammer fra Sydamerika. Den bliver omkring 80 - 180 cm høj. Den blomstrer i juni - oktober. De kan lide at være fugtige, så der gives rigeligt med vand, og de ynder at stå i fuld sol, læ og vil gerne have en lille regnbyge. Men pas på de stikker, der er torne på stilkene. Den skulle have en stærk duft. Den sætter frø, og de skal koldstartes “ har skrevet om kold startes i kategorien under andet “. De sås i marts - april , ved en så dybet på ca 1/2 cm og ved ca 18 - 20 grader.


Herunder ses den, jeg havde sat i år 2014.

IMG_9208Læs mere...
Comments

Gardenia - Gardenia Jasminoides - Crown Jewel - Kleims Hardy

Gardenia - Gardenia Jasminoides. Den stammer fra Kina og Japan. Den blomstrer om sommeren fra maj – september. Jo længere blomsterne sidder, bliver de med tiden gule og til sidst falder de af. De skal have masser af lys, men ikke direkte sol. Om vinteren i deres hvileperiode skal temperaturen være omkring 10 grader, og om sommeren skal de helst stå ved omkring 20 - 25 grader, hvis de skal blomstre rigt, og så skal de også have en høj luftfugtighed. De kræver meget vand om sommeren, jeg vander gerne mine hver dag, hvis de er tørre og kun med regnvand. Om vinteren en gang om ugen eller når de trænger, og det skal helst være lunkent vand. Jeg giver mine gødning i blomstringstiden, ca. hver anden uge. De holder rigtig meget af at blive overbruset med en forstøver hver dag året rundt, men pas på at du ikke rammer blomsterne, da de så vil få brune pletter. Dette er afgørende for en rig blomstring. De tåler ikke træk. Hvis de skal ompottes, skal dette ske om foråret og kun hvis rødderne fylder potten helt ud, ja så skal de pottes om. Ældre planter kan beskæres tilbage efter blomstring. Ved unge planter kniber man endeskuddene af om sommeren, så planten bliver mere kompakt og for at stimulere forgreningen. Skudspids stiklinger tages sidst på vinteren eller tidligt i foråret, de sættes i en potte med plastpose over og stilles ved en temperatur omkring 18 - 20 grader i sand og så- priklejord, der blandes sammen i en potte. Det kan kun betale sig at have en plante, der ikke bliver ældre end 5 år, da den så ikke vil blomstre ret meget, er det en god ide at lave stiklinger hvert år, så man hele tiden har en plante, der giver masser af blomster.

Blomsterknopperne falder af, før de springer ud: For tør luft, begynd oversprøjtning og hold den fugtig.
Blomsterne får brune pletter: Har fået sprøjtet vand på sig.
De kan få både Uldlus, Spindemider og Skjoldlus.
Unge blade bliver gule og får grønne nerver: Dette er tegn på kalkholdig vand, vand med regnvand.
Blege, gullige blade: tegn på lysmangel.


Denne hedder Gardenia Jasminoides og er kun til indendørs. Dem har jeg to af og de blomstrer flittigt, og så dufter de bare så dejligt.

IMG_8077Læs mere...
Comments

Cassia Popcorn - Cassia didymobotrya

Cassia Popcorn hedder den. Den stammer fra Østafrika og er en vildt voksende plante, den kan blive 1- 7 meter høj og hvis også meget højere, kan ikke finde et dansk navn på den. Den skulle, hvis man gnider på bladene, dufte af popcorn. Det er en hurtigt voksende, tropisk plante. Den blomstrer i mange mdr. i sommerens løb. Den kan beskæres om efteråret lige efter blomstring. Den tåler ikke frost, den overvintres ved ca. 10 - 15 grader. Frø sås bedst fra februar til august, men der bør være ca. 21 grader, og de er nemme at få til at spire, og frøene skal helst ligge i vand i ca. 24 timer, jorden skal holdes jævnt fugtig. Der kommer ikke blomster det første år, men så har du også blomster i den de næste mange år. Dens frø sidder i bælge med ca. 16 stk. glatte og fladtrykte frø i hver. Den vokser bedst i fuld sol, den skal have gødning tit og rigelig med vand sommeren igennem, men må ikke overvandes.


Skærmbillede 2014-10-14 kl. 18.09.34 - version 2Læs mere...
Comments

Rosendrue Bella - Medinella florinella

Rosendrue Bella - Medinella florinella. Stammer fra Filippinerne. De vokser ligesom en orkide, altså på et andet træ, en slags snylte. Blomsterne kan holde i op til 2 mdr. De blomstrer flere gange. Blomsterne kan få en længde på ca. 50 cm. De bør behandles som orkideer, med hensyn til vand. De vil hellere være tørre end våde, de fortrækker at blive vandet i underskålen, men de ynder ikke at stå og soppe i længere tid i vandet. De elsker som så mange andre tropiske planter at blive over- sprøjtet med vand en gang imellem med en forstøver. De er desværre elsket af bladlus, som sprøjtes væk med vand, brunsæbe og sprit. De vil gerne have meget lys, men ikke i direkte sol. Man skal fjerne de visne blomster, hvor der så vil komme nye blade. De skal have gødning, men ikke mens de blomstrer. Du kan klippe nogle af de store blade af, men ikke ribbe en gren for alle blade, da grenen da vil dø, dette vil gøre at Rosendrue Bella - Medinella florinella vil vokse igen. De vil ikke have kalk, så ikke noget med postevand. Jeg bruger regnvand til alle mine blomster og planter. Her en uge efter at jeg købte den og at jeg stillede den inde i stuen, ja så har den næsten tabt alle knopperne, så jeg har idag stillet den ud i udestuen. Jeg tror at der er for varmt her inde så nu må vi se, hvad den siger til det.


Denne Rosendrue Bella - Medinella florinella, måtte jeg bare købe idag, sep 2014.

IMG_9723Læs mere...
Comments

Rosenslynger - Prinsesseskørt - Rhodochiton atrosanguineus

Rosenslynger - Prinsesseskørt - Rhodochiton atrosanguineus. De stammer fra Mexico. De findes i to varianter lilla bæger og violet krone eller vinrød bæger og lys pink bæger. De blomstrer fra maj til frosten kommer, de kan tåle ned til et par graders frost. De vil gerne stå i læ og på en solrig plads. De bliver ca. 1 meter høje og er som en slyngplante, og de vil gerne kravle op af et espalier, og de er bare nogle hurtig voksende planter. Den rørformede krone falder af efter afblomstring, mens bægret bliver hængende, da de senere vil udvikle sig til en kugle, hvor der så er frø i, og når de tørrer ud ja så er det tid til at samle frø. De tåler let udtørring. Den kan beskæres hele sommeren, så den bliver mere busket og kraftig. Den kan tages ind til vinter og kan så overvintre lyst og køligt. Hvis den er blevet for stor og voldsom i løbet af sommeren, ja så kan man roligt skære den tilbage. De skal have gødning, jeg giver mine gødning en gang om ugen, det er for at sikre den en lang blomstring. Jeg stiller min ind i min udestue hvor den så overvintrer. Frø kan sås fra januar - marts, jeg satte mine frø sidste år i januar, og jeg tror næsten, at alle dem jeg satte, de kom, de var længe om at spire, tror at det tog mellem 3 - 4 uger. De kan sættes ud når faren for nattefrost er ovre.


Der kommer lige nogle billeder af frøene og kapslerne, de er i, når de viser sig på planten.


Her er den, jeg har haft her i sommer, som er sat af frø fra sidste år.

IMG_9108
Læs mere...
Comments

Hjelmbønne - Lablab bønnen

Hjelmbønne - Lablab. Den kommer fra Asien. Jeg købte dem som frø i foråret ved www.albinusfro.dk. I det tidlige forår, februar, lagde jeg dem først i blød i ca. 8 timer, så satte jeg dem i hver deres potte, da jeg havde læst, at de blev store ret hurtigt. De kom hurtig efter, at jeg satte dem, ja der gik vel kun en uge, før de begyndte at titte frem, og de voksede hurtigt. Satte dem over i en stor krukke med nogle pilegrene, de kunne klatre op af, men det var desværre nok for tidligt, jeg satte dem ud. Havde ikke læst at de skulle stå i fuld sol og i læ, så de har aldrig rigtig vokset sig store og flotte, men jeg har dog haft nogle blomster i, og jeg har fået frø fra den. For en mdr. siden tog jeg dem ind for at se, om der kom nogle flere blomster i, og det gør der stadig, men ikke mange. Jeg har læst, at den står bedst inde ved omkring 12 - 16 grader, og den klippes lidt ned til omkring 50 cm. Den blomstrer fra omkring juli - september. Fra planterne er omkring 6 uger begynder der at gødes. Den må ikke sættes på friland før slutningen af maj. Den skulle dufte dejligt, i en havestue eller et drivhus. Den er vist giftig, hvis den ikke bliver behandlet rigtigt til madlavning (for den kan vist spises). Man skal passe meget på de smukke lilla bønner, der kommer, og huske at fjerne dem, så vil den fortsætte med at give blomster.


Her er så dem jeg satte i febuar, disse billeder er fra den, der kom ind i september 2014.

IMG_8971Læs mere...
Comments

Bouganvilla Glabra - Tvillingeranke

Bouganvilla Glabra. Kommer fra Brasilien. De blomstrer sommeren igennem. Det er bedst at plante den i en lerpotte, da den her er mindre udsat for overvanding, som giver den gule blade. De vil ikke soppe i vand, så ingen våde fødder til dem, de bør vandes oppe fra og ikke i underskålen. De skal stå i fuld sol, mindst fem timers sol om dagen. De kan blive 3 - 4 meter høje, i en urtepotte bør de bindes op. Puttes de i en større potte vil de kunne blive højere, ellers kun ca. 50 cm i en lille potte. De vokser ca 40 - 50 cm om året, og det sker i det tidlige forår. Hvis Bouganvilla Glabra står for mørkt, vil de tabe bladene, og så vil de ikke blomstre den næstkommene sommer, men det ser ud til, at det er helt normalt, at de vil tabe de fleste blade, når det bliver koldere og mørkere.
Vinter: de kan tåle ned til mellem 5 - 7 grader, men vil da også miste bladene og igen vil de ikke blomstre den efterfølgende sommer.
Om sommeren skal de stå ved omkring 21 grader. De skal holdes temmelig våde om sommeren, og her må de helst ikke tørre ud, og om vinteren skal de bare holdes fugtige, de vil gerne have kalk tilsat i vandet. De skal gødes ca. hver anden uge hele sommeren. Om vinteren skal de ind, og de skal helst stå i så lyst et rum som muligt, og temperaturen må helst ikke komme under 5 grader. De bør beskæres om efteråret, nogle skriver, at de skal skæres kraftig tilbage, og have fjernet de gamle grene, da de blomstrer på dette års skud, og andre skriver, at du skal skære dem ca. 5 cm tilbage, når de er afblomstret, men har man plads nok, ja så lad dem være og lad dem vokse, men husk at tage handsker på, da de både stikker og nogle menesker kan få udslæt af dem. Til foråret skæres de blege skud og gule grene af, og de plantes om, hvis rødderne ikke kan være i potten længere, og de kan stilles et lunt sted ved omkring 20 grader uden for meget blæst. De ynder at have et espalie at kravle op af. Der kan laves stiklinger, siges at det er svært, fordi de let angribes af svamp, da både luft og jordtemperatur skal være høj. Hvis de ikke blomstrer, kan de beskæres, og de skal tørre lidt ud mellem vandingerne. Jeg har fået at vide at hvis den røde skal holde den flotte røde farve så skal den stå i fuld sol, jo mere sol jo mere rød.



Denne købte jeg i April 2014, så jeg er på første år og igang med at få erfaring med den.

IMG_8078Læs mere...
Comments

Indisk Viol - Kandy exacum Trim

Indisk Viol - Kandy exacum. Den minder rigtig meget om dem, der kaldes kartoffelblomster, men bare med større blomster. Den bliver ca. 30 cm høj. Den skal vandes regelmæssigt og skal have gødning en gang om ugen. Du skal fjerne de visne blomster, så den kommer med flere blomster. Den vil gerne stå på en solrig plads, helst ikke middagssol. Den kan stå ude om sommeren.
Når jeg slår den op på de danske sider, ja så kommer jeg ind under Bitterurt, Flittig Hans osv, så den må jo være en slægtning til dem, og de stammer fra Arabien. Ja den holdte ikke ret længe her inde i stuen, så det er desvære død nu.


Jeg købte denne idag, jeg håber på at finde ud af mere om den. September 2014.

IMG_9486 2Læs mere...
Comments

Dansk ingefær - Arum Alpinum

Dansk ingefær - Arum Alpinum. De stammer fra Mellemeuropa. De er meget giftige, især de små runde kugler “blomster”, de danner om sommeren. De er meget ildelugtende, en lugt der minder om sur mælk eller råddent kød og igen, bærerne er meget giftige. Vi har vores til at stå på nordsiden af huset, så det er ikke meget sol de får, men de trives godt der. De bliver ca. 25 - 30 cm høje.

Den starter sådan her i foråret.

IMG_6031 Læs mere...
Comments

Tobakspibeplante - Aristolochia macrophylla

Tobakspibeplante - Aristolochia macrophylla de almindelige. De kan tåle at stå alle steder, sol /skygge, bare de har noget at kravle op af, de kan blive ti meter lang og sikkert længere. De kan formeres via frø eller urtestiklinger, altså man graver et stykke af en et årig gren ned i jorden, og sætter den fast med noget ståltråd nede i jorden og den skal blive siddende på moderplanten. Ellers kan man tage en gren der hænger på planten og lave et lille snit og tage noget jord på den et årige gren og så putte fugtig jord om grenen og til sidst snores husholdningsfilm om jord og grenen. Jeg har prøvet og det lykkes ikke for mig. Men har købt frø og det er lykkes. Jeg har også købt en lille plante. Der kan klippes og skæres i den næsten alt det man vil, men man skal nok lade lidt grønt blive tilbage. Jeg har aldrig prøvet at klippe den helt tilbage, jeg har bare taget et par meter hist og her så den ikke var så voldsom alle steder. Vi har flyttede vores for et par år siden den var stor og ca. 40 år gammel, det kunne den godt, men efter at vi havde flyttet den om efteråret, så om foråret, ja så troede vi først ikke den havde overlevet flytningen, men så begyndte den at spire lidt, ikke meget det første år. Men året efter ja så kom den igang igen.


Den starter med at se sådan her ud, og den begynder med at sætte blomster i april mdr.

DSC00822
Læs mere...
Comments

Tobakspibeplante - Ringens

Tobakspibeplante - Ringens det er en sjov en. Jeg købte nogle frø i foråret ved Bodilkat.dk. Jeg satte dem i januar inde og i et lille drivhus. og satte igen nogle frø i juni mdr. Men de kan desvære ikke tåle vores danske klima, så de skal være inde i en udestue hvor der er frostfrit. Kender dem ikke så godt endnu.


Skærmbillede 2014-09-16 kl. 19.04.44Læs mere...
Comments

Tulipantræ - Magoliatræ - Liriodendro

Magoliatræ - Tulipantræ - Liriodendro. Og ja de hedder ikke tulipantræ, da det er en hel anden blomst og træ, men de to bliver ofte forvekslet. Jeg har to sorter, Den ene er en Magonolia Liliifora Susan, den anden er en Magnolia Stella Gerge Henry Kern - Stjernemagnolia. De stammer fra det Nordøstlige Nordamerika. De får en højde på omkring 10 - 25 meter. Det er et løvfældende træ, det blomstrer fra maj til juli. Skal helst stå i fuld sol. De formes via frø, de har en meget lav spire % max 10 % spire. Og de skal helst plantes i foråret, så man skal søge for at de får rigeligt med vand de første to år, de må ikke tørre ud. Beskæring kan ske i april, hvor man klipper de skadede grene af, men hvis nogle af grenene er blevet for lange, ja så er det en rigtig god ide at beskære den i juni, da man kan undgå at de for bløder. Lav først et dybt snit på undersiden af grenen, på en afstand af mindst 10 cm fra stammen, sav derefter igennem fra oven. Når grenen en gang er fjernet, kan stumpen afkortes, men grenkraven bør efterlades intakt. Grenkraven kan genkendes på markeringerne i barken. Hvis kronen bliver for tung, vil du måske beslutte dig for at tynde dem ud. Det er også et job til sommeren. Formålet med udtynding er at fjerne dødt træ fra kronen, således at de grene, der bærer blade har mere plads til at udvikle sig. Samme savningsteknik, som beskrevet ovenfor, bør anvendes.


14139810285_fa0866919b_oLæs mere...
Comments

Blåvinge - Clerodendrum ugandense

Blåvinge - Clerodendrum ugandense også kendt under navnet, Rotheca myricoides subsp. Miricoides. De stammer fra Uganda i Øst Afrika. De er meget lyskrævende, og de kan kun stå i direkte sol, hvis de vandes hver dag, men det er meget nemt at se på dem, når de er tørre, da bladene vil hænge. Men pas på med ikke at overvande dem. Men de tåler heller ikke udtørring, og de kræver ikke meget gødning, men jeg gøder dem en gang om ugen fra februar til september, med alm. flydende blomster gødning. Min står i udestuen hele året, men de kan stå ude, så længe temperaturen ikke kommer under 10 grader, men mine kommer godt nok ned på ca 5 grader, i min udestue om vinteren, med det ser ud til at det ikke gør noget, de vokser fint. Når de står ude om sommeren, bør de stå i læ, de bryder sig ikke om regn og blæst. Når de er afblomstret, kan de klippes godt tilbage og stilles køligt og lyst. De vil sikkert tabe alle bladene, men det er helt i orden og meget normalt, bladene kommer igen til foråret. De blomstrer fra februar til oktober. De kan blive op til 2 - 4 meter høje. Deres blomster kommer på alle de nye skud, så de bør klippes ned, eller formes som ønskes, i efteråret. De kan formeres ved stiklinger om sommeren og ved frø om foråret. De har de smukkeste blomster, små dyb blå som sommerfugle, deraf navnet. De tåler ikke frost.


Her ses den ene af min, der nu er blomst i igen, oktober 2014. Den har jeg arvet af min mor og den købte jeg til hende på hendes fødselsdag i 2009. Har så plantet to mere i potter i 2014.

IMG_0072Læs mere...
Comments

Agapanthus - Skærnlilje - Afrikas dronning

Agapanthus - Skærmlilje - Afrikas dronning. Ja og de har sikkert mange flere navne, de stammer fra Sydafrika. Men de mest almindelige her hjemme hedder Agapanthus Campanulatus. Men der findes et hav af arter, underarter, hybrider og sorter. Farver, ja der har jeg set Hvide, Isblå, Lyserøde, Gule, Lilla og Orange. Agapanthus skal helst sættes ud, når frosten er væk om foråret. Jeg sætter dem gerne ud i maj mdr. og hvis der kommer frost, ja så slæber jeg dem gerne frem og tilbage, det gør at de ikke får lyse og svage blade. For de tåler ikke frost, der siges 1- 10 grader. Jeg tager dem ind igen omkring september - oktober mdr. inden frosten kommer. Jeg stiller dem i udestuen, hvor de står køligt ikke under 10 grader. Der står de vinteren over, og jeg vander dem ikke særligt meget. Jeg vander dem hver dag, når de står ude om sommeren, når det ikke regner. De får gødning en gang om ugen, fra august til oktober, ja så får de gødning et par gange om ugen, ellers kommer der ingen blomster i næste år. Agapanthus kan deles, og når de ikke blomster ret meget mere, så er det tid til omplantning. Ellers bryder de sig ikke om at blive plantet om, og der kan sagtens gå flere år mellem omplantning eller deling. De kan blive op til 130 cm høje. De kan formeres ved knolddeling og ved frø. De kan også dyrkes i potter indenfor.
Den ene af dem jeg har hedder Agapanthus praecox ssp. orieentalis " Peter Pan ".



IMG_0354_2Læs mere...
Comments

Azalea - Rhodooendron simsii

Azalea - Rhodooendron simsii. Den stammer fra Kina, der er et hav af arter omkring 500. De kan holdes som stueplanter i lang tid, men de kræver en fugtig luft, og hvis de ikke bruses over en gang dagligt, kan de meget hurtigt tabe bladene, og det skal selvfølgelig være med regnvand, der jo er uden kalk. Deres blomstringstid er i foråret. De tåler ikke frost. Når de bliver store, kan de beskæres i den form, man nu ønsker. Jeg gør det, når de er afblomstret, og så tager jeg de lange skud, de sender ud. Der skal helst klippes lige over en knop eller et sideskud og helst i en skrå vinkel. Jeg stiller mine ud om sommeren, det kan de rigtig godt lide. Deres vækst er meget langsom. De skal have meget lys, men ikke direkte sol, og de tåler ikke træk. Den bedste temperatur er omkring 16 grader, så falder blomsterne ikke af. Jeg vander mine hver dag hele sommeren, de tåler ikke udtørring, og jeg gøder dem ca. hver 14. dag. De kan formeres ved stiklinger, men efter sigende skulle det være meget svært, så det måtte jeg prøve. Jeg satte tre, og indtil videre er der kun liv i en. Jeg satte dem i foråret, da de skulle beskæres alligevel, og den har da holdt indtil nu oktober 2014. Det bedste er at have dem i en udestue og så udendørs om sommeren. Er der for mange og store rødder i potten, ja så skal den bare plantes om i noget større, og det gøres helst om efteråret, når den kommer ind ude fra sommer- opholdet.
Bladene tørre og falder af: Den står for varmt og tørt, skal stilles køligere og over sprøjtes med regnvand.
Blomsterne åbner sig ikke: planten har fået for meget vand og træk, stilles et sted uden træk til den er blevet pæn igen.
Gule blade: det kan være spindemider, hæv luftigheden og spray med vand, sprit og brun sæbe, ”kig under andet”.
Nye små blade, men ingen knopper: De trænger til gødning.
De elsker at blive vandet i underskålen, men må ikke stå og soppe i vand.


Hvid Stue Azalea købt i 2010.
Denne hvide Azalea blomstrede i april 2014 i udestuen.

IMG_7767Læs mere...
Comments

Bægerranke - Dipladenia

Bægerranke - Dipladenia splendens. Stammer fra Brasillen. De blomstrer fra april - oktober. De kræver en høj fugtighed, så jeg overbruser dem engang imellem. Roden tåler ikke at soppe i vand, så jeg vander dem oppe i potten, om sommeren hver dag, om vinteren ca. en gang om ugen, og de får gødning en gang om ugen, når de blomstrer. De tåler ikke frost, og helst ikke under 15 grader. De skal gerne stå så lyst som muligt, men ikke i fuld sol. De kan ompottes om foråret, og de kan beskæres om efteråret. Hvis der tages stiklinger, skal det være topskuddet, og de sættes i vand med det samme, og så plantes de i en potte med jord, helst helt ude ved kanten af potten, og der sættes en pose over, så de holder fugtigheden. Formering af frø, de skal helst ligge i vand i ca. 12 timer og bælgerne bør hænge på planten til den er moden, altså brun og så bør de frø der er bør sættes med det samme bør ikke gemmes i for lang tid. De blomstre fra første års skud.


Denne har jeg haft siden 2009. Den står i min udestue

IMG_8798Læs mere...
Comments

Costus Barbatus - Spiral Ginger

Costus Barbatus - Spiral Ginger. Kommer fra Costa Rica. Spiral ingefær, det enste navn jeg kan finde frem til på dansk. Jeg har igen købt nogle frø, disse er fra England, jeg satte dem i februar 2014. De skulle kunne blive op til to - tre meter i højde og bredde. Skal stå i halvskygge. Blomstrer først på sommeren. De vandes reglmæssigt og må ikke tørre ud og må ikke overvandes, og skal helst have en høj fugtighed. De skal have gødning om sommeren. Tåler ikke frost og skal helst stå varmt.


IMG_8693 - version 2Læs mere...
Comments

Blyrod - Plumbago Auriculata

Blyrod - Plumbago. Er en klatreplante. De blomstrer fra maj til oktober, de vokser helt vildt, de skal have meget lys, men ikke direkte sol. De skal vandes meget hele sommeren, og jeg giver dem gødning en gang om ugen, mens de blomstrer, og jeg starter i april og stopper igen i oktober. I oktober klipper jeg dem ned i håb om, at de bliver mere kraftige. De vandes sparsomt om vinteren. De gror hele året igennem og blomstrer også. Blomsterne klæber rigtig meget. Rigeligt med vand, skal helst være fugtig hele tiden.


Denne Blyrod - Plumbago fik jeg sidste år 2013 af min venindes far, jeg fik en lille stikling. De er meget nemme at lave fra stiklinger. Stiklingerne tages helst forår og efterår.

IMG_6814Læs mere...
Comments